33 medarbejdere på fødevarevirksomhed smittet – flere end 70 ansatte er sendt hjem

33 medarbejdere på virksomheden Hørkram i Sorø er nu smittet med coronavirus. Det står klart, efter alle medarbejdere er blevet testet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En medarbejder fra virksomheden Hørkram i Sorø var for nogle uger siden på et kursus ude af huset.

Her viste det sig, at andre kursister var smittede med coronavirus. Derved blev medarbejderen selv smittet og bragte virusen inden for dørene hos Hørkram, der har omkring 700 ansatte og er en af Danmarks største cateringgrossister.

TV2 ØST kunne sidste uge fortælle, at 12 medarbejdere var konstateret smittet, men i denne uge er dette antal mere end fordoblet.

- I sidste uge har vi lavet en totaltest med Styrelsen for Patientsikkerhed af vores 700 medarbejdere. Nu har vi så fundet 33 medarbejdere, der er blevet konstateret smittet. De er blevet isoleret, og det er deres nære kontakter også, siger administrerende vicedirektør Preben Kristensen til TV2 ØST.

- Vi har dog ikke haft nogen smittede inden for de sidste 48 timer.

Hørkram leverer blandt andet mad til restauranter, caféer, kantiner og skoler.
Hørkram leverer blandt andet mad til restauranter, caféer, kantiner og skoler.

33 smittede plus nære kontakter er isoleret

I denne uge vil Hørkram igen teste samtlige 700 medarbejdere. Derfor er der rykket et mobilt testcenter ud til virksomheden, som var der i sidste uge i to døgn, og som også er til stede i denne uge torsdag og fredag.

quote Vi startede med for 13 dage siden at se en smittekæde i kontorområdet, og i løbet af 48 timer var vi oppe på 12-13 stykker

Claus Bredvig, centerdirektør i Hørkram

- Vi har sendt 70 medarbejdere hjem. Alle, der kan, arbejder hjemmefra, siger administrerende vicedirektør Preben Kristensen.

Det er dog ikke en let opgave for en så stor virksomhed.

- Det er et kæmpe koordinationsarbejde, fordi vi arbejder syv dage om ugen, og vi arbejder 24 timer i døgnet.

Stort koordineringsarbejde

Det er Claus Bredvig, der centerdirektør i Sorø, som har stået for hele koordinationsarbejdet med at teste medarbejdere, smitteopspore og sende ansatte hjem i isolation og på hjemmearbejde.

- Det, der er vigtigt at sige, er, at arbejdet er ved at være slut. Vi har ikke haft nogen, der er smittede de sidste 48 timer, så den er fadet ud. Men vi tester alle medarbejdere igen i dag og i morgen, siger han.

Hørkram
Læs også
Hørkram udvider for 400 millioner kroner
Hørkram
Læs også
Hørkram udvider for 400 millioner kroner

Han fortæller, at det hurtigt eskalerede, da virussen først var kommet inden for døren.

- Vi startede med for 13 dage siden at se en smittekæde i kontorområdet, og i løbet af 48 timer var vi oppe på 12-13 stykker. Det, vi gjorde i første huk, var, at vi sendte alle dem, der kunne defineres som nære kontakter eller tæt på nære kontakter til en hurtig test og samtidig en almindelig test, der tager længere tid.

- Vi lagde en ring rundt om smitteområdet og testede alle, hvor vi så steg fra 12 til 22 og sendte seks hjem, som blev defineret nære-kontakter. Selvom de har en negativ test, kan den godt blive positiv, siger centerdirektør Claus Bredvig.

Centerdirektør Claus Bredvig fortæller, at man blandt andet har øget kravene til brug af mundbind. Arkivfoto.
Centerdirektør Claus Bredvig fortæller, at man blandt andet har øget kravene til brug af mundbind. Arkivfoto. Foto: TV2 ØST

Ingen chauffør er testet positiv den seneste uge

Det er primært kontormedarbejderne, der er blevet ramt af coronaudbruddet i virksomheden.

- Vi har ikke haft nogen smittede chauffører de sidste syv dage. Vi har haft enkelte kunder, som har været urolige, så det er meget vigtigt for os at meddele, siger centerdirektør Claus Bredvig.

- Vi har lukket mange afdelinger fysisk ned i administrationen, og de arbejder så hjemmefra. Chaufførernehar gået med mundbind, siden det startede i marts. Men administrationen gik ikke med mundbind. Det gør de nu, hver gang de rejser sig, for at være sikker på, at den smittekæde, der startede der, stopper.

Han fortæller, at ledelsen har gjort, hvad de kunne under hele forløbet for at være åbne og meddelsomme over for deres ansatte:

- Vi har sendt en statusopdatering til medarbejderne hver eneste dag, siden vi tog fat i det her. Så de er blevet informeret om, hvor vi stod henne. At være up-front og åben i sin kommunikation er meget vigtigt, når man står i en situation som den her, siger Claus Bredvic.

Medarbejdere der er tilbage, skal arbejde mere

Efter ledelsen i Hørkram har stået på hovedet for at få coronaudbruddet og smittekæderne under kontrol, mener centerdirektøren nu, at der er ved at være styr på situationen.

quote Vi har også isoleret alle nære kontakter. Det betyder, at os der er tilbage, skal arbejde det mere

Preben Kristensen, adm. vicedirektør i Hørkram

- Tingene er landet, og de landet godt, siger han.

- Men vi forventer, at der kan komme 1-2 smittede dryppende ude fra samfundet, siger han og hentyder til, at med smittetallet i samfundet, vil det uundgåeligt også ramme virksomheden.

Ifølge vicedirektøren kan det tydeligt mærkes, at så mange medarbejdere er blevet sendt hjem, fordi dem der er tilbage nu har fået flere arbejdsopgaver.

- Jeg vil sige, at det ikke kun er de 33, der er isoleret. Vi har også isoleret alle nære kontakter. Det betyder, at os der er tilbage, skal arbejde det mere. Men omvendt vil jeg også sige, at vi leverer også til en restaurationsbranche, der ikke kører på fuldt blus lige nu, siger Preben Kristensen.


Nyhedsoverblik