Underskud på over seks millioner sidste år – nu skal beredskab spare for at få pengene til at passe i 2019

Carsten Rasmussen er borgmester i Lejre (S) og formand for Beredskabskommissionen Vestsjællands Brandvæsen. Foto: Martin Stilling - TV ØST

Vestsjællands Brandvæsen havde et underskud på 6,1 million kroner sidste år. Regnskabet for 2019 viser også risiko for røde tal på bundlinjen.

Vestsjællands Brandvæsen kæmpede med et stort underskud på 6,1 millioner kroner sidste år. Men også i år tegner der sig et millionunderskud for beredskabet.

Carsten Rasmussen er borgmester i Lejre (S) og formand for Beredskabskommissionen Vestsjællands Brandvæsen. Han fortæller, at der skal arbejdes intenst på at bringe underskuddet i år 2019 ned.

På et møde fredag formiddag blev brandvæsenets budget for 2019 fremlagt for kommissionen, hvor borgmestrene fra Kalundborg, Holbæk, Sorø og Odsherred også sidder.   

- Det, vi blev præsenteret for, var, at budgettet for 2019 i Vestsjællands Beredskab ser ud til at kunne komme ud med et underskud på 2,5 millioner, og det er vi nødt til at forholde os til og lægge en plan, således at vi forhåbentlig ikke kommer ud med et underskud eller i hvert fald minimerer det underskud mest muligt, fortæller formanden.

Når et budget ikke holder, så kan man altid sige, at det ikke er gjort godt nok. Til gengæld er der også ændrede forudsætninger hele tiden i et beredskab

Carsten Rasmussen, formand for Beredskabskommissionen Vestsjællands Brandvæsen

Utilfredsstillende budget

Han kalder budgettet for 2019 for utilfredsstillende, men glæder sig over, at man så tidligt på året har opdaget, at budgettet er ved at skride.

- Når et budget ikke holder, så kan man altid sige, at det ikke er gjort godt nok. Til gengæld er der også ændrede forudsætninger hele tiden i et beredskab. Der er ingen, der ved præcist, hvor mange brande der er, og hvor de er, siger han.

- Til gengæld er det jo rart, at vi er ude i så god tid, så vi har mulighed for at rette op frem mod mødet i april, hvor vi kan lægge en plan frem for Beredskabskommissionen. Og der håber vi så, at vi i virkeligheden kan vise, at vi ikke kommer ud med 2,5 millioner kroner i underskud. Om vi kan borteliminere det hele, kan jeg jo ikke sige, siger Carsten Rasmussen, der forklarer at underskuddet primært skyldes to faktorer.

Færre sideaktiviteter

Den første faktor er en indtjening, der er for lille.

- En stor del af underskuddet skyldes, at der er færre sideaktiviteter. Og når vi har færre sideaktiviteter, så betyder det, at vi har færre indtægter. Vi må se på, om de kan stige lidt, om de er prisfastsat rigtigt, eller der skal betales mere for dem.

Det bliver ikke sådan, at så kan man ikke rykke ud. Det er et kommunalt ejet selskab, og så ma vi tilføre den likviditet, der skal til

Carsten Rasmussen, formand for Beredskabskommissionen Vestsjællands Brandvæsen

Beredskabets sideaktiviteter er blandt andet at være brandvagter for private virksomheder, men efterspørgslen på den type opgaver er faldet, fortæller Carsten Rasmussen.

- Jeg tror, vi er på rette vej, så derfor er det brandærgerligt, at de der sideaktiviteter boner ud nu, siger Carsten Rasmussen, der regner med, at beredskabet vil give overskud i de kommende år. Det er der i hvert fald budgetteret efter.

Der skal laves et sparekatalog

Men for at budgettet for 2019 kommer til at give så lille et underskud som muligt, skal der ses på, om udgifterne kan reduceres.

- Vi må gennem alle områder en gang til med en tættekam og se, hvor vi kan reducere i en udgift. Vi er nødt til at have reduceret i udgifterne. Det er egentlig et sparekatalog, vi er nødt til at forelægge for Beredskabskommissionen, fortæller formanden, der forsikrer, at serviceniveauet ikke vil blive forringet, og at der ikke vil blive lukket nogen brandstationer i forbindelse med sparerøvelsen.

En måde at forhindre et stort underskud er ved udskyde nogle investeringer til næste budgetår, fortæller Carsten Rasmussen.  

- Der skal ses på, om man kan tilbageholde nogle udgifter for 2019. Måske er der nogle investeringer, som man har budgetteret med, som ikke er nødvendige at lave i 2019, siger han.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App