Speciallæge advarer om brug af stoffer: Vi reagerer forskelligt på det

Speciallæge Henrik Rindum mener, at forældre ved alt for lidt om, hvad det er for et liv deres unge børn lever og hvilke rusmidler, de kan udsættes for.

Interessen for at eksperimentere med stoffer opstår typisk sammen med andre. Men vi er ikke ligesom de andre, og derfor reagerer vi forskelligt.

Den ene dreng ligger i kunstigt koma, og hans lever og nyre har sat ud. Den anden dreng blev udskrevet dage efter, han tog stoffet og går derhjemme og trækker vejret fejlfrit.

Det er forskellen på de to 15-årige drenge fra Haslev, der i fredags købte og indtog stoffet MDMA. Årsagen er, at vi som mennesker reagerer forskelligt på stoffer. Det er forklaringen fra speciallæge Henrik Rindom, der er tilknyttet stofrådgivningen i København.

- Selvom det er det samme stof, vi tager, kan du reagere helt anderledes end mig. Der er en stor forskel på, hvordan vi biologisk er skruet sammen. Der er en betydelig forskel på, hvordan stofferne virker, siger Henrik Rindom til TV ØST.

Normalvirkningen er, at man bliver kærlig og glad

Det undrer speciallægen, at påvirkningen kom så hurtigt for de to drenge – navnlig og i særdeleshed med kraftig virkning for den ene af drengene.

Det er meget sjældent, at der sidder to unge derhjemme en lørdag aften og keder sig og tænker, at nu må de ud i byen og finde nogle stoffer

Henrik Rindom, speciallæge 

- Normalen er, at du bliver kærlig, du får lyst til at kramme, kysse og danse. Du kommer i godt humør. Du bliver mere åben og direkte i din kontakt til andre. Genertheden forsvinder, siger overlægen.

Det er derfor også typisk i sociale sammenhænge, at lysten til at prøve at eksperimentere med stoffer opstår, forklarer lægen:

- Det er meget sjældent, at der sidder to unge derhjemme en lørdag aften og keder sig og tænker, at nu må de ud i byen og finde nogle stoffer. Det foregår ved, at man ser de andre have det sjovt, og så får man også selv lyst til at prøve det.

Læs også Ven til forældre af dreng i koma advarer: Det her er alvorligt

Overlæge: Man kender ikke kvaliteten af det, man køber

Selvom det måske kan lyde fristende for nogle, advarer lægen imod at kaste sig ud i at eksperimentere.

- Når man ikke kender kvaliteten af det, man får, og når man ikke har prøvet det før, skal man være meget, meget forsigtig. For hvordan reagerer jeg? Reagerer jeg ligesom dig? siger Henrik Rindom.

Læs også To unge blev alvorligt syge af stoffer: Choktilstand på skolen i Haslev

Henrik Rindum besøger ofte 9.klasser rundt omkring i landet, hvor han snakker med eleverne om stoffer. Han mener, at forældrene ikke tager ansvar for at sætte sig ind i, hvad det er for en verden deres unge børn lever i.

- Jeg synes, forældre mangler en tilstrækkelig forståelse for, hvad det er for en rusmiddelkultur, deres børn bliver præsenteret for i de miljøer, de færdes i, siger Henrik Rindum

- Derfor er det vigtigt, man prøver at sætte sig ind i, hvad de forskellige stoffer gør. Hvad det er for noget og hvad det går ud på. Og frem for alt får talt med de unge mennesker om det, og hvad det er, de møder i deres liv.

Læs også SSP om MDMA-sag: Vi opfordrer forældrene til dialog

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App