Slagter efterlyser hestekød - men fødevareregler gør det svært at skaffe

Slagter Bo Zangenberg søger hestekød til sine kunder. Foto: Privat foto

Slagter Zangenberg i Vordingborg solgte hestekød i sommer, og det blev revet væk. Nu søger han mere, men reglerne på området gør det svært at skaffe.

Jeg ved godt, at heste er et elsket dyr. Og rigtig mange bruger hele deres liv på en hest.

Sådan starter slagter Bo Zangenberg fra Vordingborg en video på YouTube.

Vi har også en tid, hvor vi går meget op i madspild. Derfor bliver jeg ked af det, når jeg ser, at man faktisk bare kasserer nogle heste.

Bo Zangenberg rækker nemlig ud efter hesteejerne for at skaffe mere hestekød til sin butik. Hestekød er nemlig ikke nemt at skaffe.

I juli måned fik jeg de her to heste på 450 kilo i alt. Og da vi så solgte det via Facebook, gik det helt amok. At sælge 450 kilo på en måned er faktisk meget

Bo Zangenberg, Slagter Zangenberg

-  Problemet er, at man faktisk går glip af noget rigtig godt kød. Hestekød er jo super mørt, siger han.

Efter to kvinder i juli afleverede deres heste slagtning hos Bo Zangenberg, fandt han ud af, hvor stor efterspørgsel, der er på hestekød.

- I juli måned fik jeg de her to heste på 450 kilo i alt. Og da vi så solgte det via Facebook, gik det helt amok. At sælge 450 kilo på en måned er faktisk meget. Så ud fra det, er jeg blevet bevidst om, at der er et marked i det, fortæller slagteren.

VIDEO: Se Slagter Zandenbergs YouTube-video, hvor Bo Zangenberg søger hestekød.

01:19 Luk video

Andre må gerne spise min hest

Lea Karina Johansen har en lille landejendom i Nykøbing Falster og ejer selv fire heste. Hun er en af de kvinder, som har valgt at give sin hest til Slagter Zangenberg.

- Jeg kan godt leve med, at min hest bliver spist eller bliver lavet til hundemad eller spegepølse. Så længe jeg ikke selv skal spise den, siger hun til TV2 ØST.

Lea Karina Johansen vil hellere give hestekødet til nogen, der kan bruge det, end at det skal kasseres. Derudover er det billigere for hende, for hvis hestene ikke skal slagtes, skal ejerne betale mindst 3000 kroner for at få afhentet den døde hest.

- Det er både af en økonomisk grund, men også fordi jeg synes, det er lidt åndsvagt at smide noget væk, som der er stor efterspørgsel på, fortæller hun.

Vil gerne spise hestekød

Ghita Zangger Madsen, der er sekretariatschef hos Hestens Værn, roser Slagter Zangenbergs mission.

- Jeg synes, slagteren gør noget godt, og Hestens Værn kan kun støtte op om, at man spiser mere hestekød, siger Ghita Zangger Madsen.

Dels skal det være tilgængeligt hos slagterne, dels skal der også ske en holdningsændring hos folk, så de ikke føler, at de spiser deres ven

Ghita Zangger Madsen, sekretariatschef hos Hestens Værn

Hun fortæller, at en del heste bliver transporteret til Italien for at blive slagtet, da prisen er højere. Men det er ikke sundt for hesten, og derfor så Hestens Værn gerne, at flere spiste hestekød i Danmark, så slagteprisen blev højere.

Hvad skal der til for, at vi spiser mere hestekød?

- Dels skal det være tilgængeligt hos slagterne, dels skal der også ske en holdningsændring hos folk, så de ikke føler, at de spiser deres ven, siger Ghita Zangger Madsen.

Men Bo Zangenberg oplever på sit Facebook-opslag, at folk gerne vil spise hestekød. Og de folk inkluderer også hesteejere.  

Hvordan kan man spise hest?

- Som en god gammeldags bøf

- Som hakkekød i for eksempel en burger

- I gryderetter som gullash

 

Kilde: Slagter Zandenberg 

- I den tråd, jeg har med omkring 400 kommentarer, er det faktisk alle, der synes, det er en god idé. De fleste har ikke lyst til at spise deres egen hest, og det forstår jeg også godt, siger han og tilføjer:

- Men de har lyst til at spise andre heste og kan godt se det smarte i at spise hestekødet frem for bare at kassere det.

Regler besværliggør slagtning af heste

Men det er som sagt ikke så ligetil at skaffe hestekød til slagterens kunder. Der findes nemlig regler, som gør, at der ikke er ret mange heste, som må slagtes og efterfølgende spises.

Det, som jeg synes, er åndsvagt, er, at man faktisk står og smider noget ud, altså man kasserer noget kød, som man lige så godt kunne spise

Bo Zangenberg, ejer af Slagter Zangenberg

Heste er automatisk under det, man kalder konsum. Det betyder, at dyret har status som potentiel menneskeføde og er omfattet af reglerne for fødevareproducerende dyr.

Men som hesteejer har man mulighed for at udelukke sin hest fra konsum. Det betyder, at at hesten i lovgivningsmæssig forstand får status af kæledyr, og herefter er den ikke beregnet som menneskeføde og må ikke blive slagtet. Når først hesten er udelukket fra konsum, kan beslutningen ikke gøres om.

Det er en skam, mener Bo Zangenberg.

- Det, som jeg synes, er åndssvagt, er, at man faktisk står og smider noget ud - altså man kasserer noget kød - som man lige så godt kunne spise, siger han.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Grafik: Nick Abildgaard

Men ifølge Ghita Zangger Madsen fra Hestens Værn er reglerne gode at have, især hvis hestene har fået medicin, der ikke er sikker for mennesker at indtage. I de tilfælde giver udelukkelse fra konsum mening, mener hun.

- Jeg tænker, at som forbruger er det meget rart at vide, at det kød man spiser, ikke har fået noget medicin, som kan gøre en syg, siger Ghita Zangger Madsen.

Dog fortæller hun også, at der er heste, som udtages fra konsum, udelukkende fordi opstaldningsstederne kræver det.

- Det er måske lidt åndssvagt, at mange heste udtages fra konsum, som ikke har fået medicin. Altså der er ikke nogen praktisk eller medicinsk årsag til, at hesten udtages fra konsum. Men det bliver mere en bureaukratisk årsag, og det er jo åndssvagt. Det er for mig at se spild af ressourcer, for der er meget hestekød, der går tabt der, siger Ghita Zangger Madsen.

Heste behøver ikke udelukkes fra konsum

Lea Karina Johansen mener også, at der skal være mere fokus på, at det er okay at slagte heste herhjemme.

- Jeg tror, det fra hesteverdenens side handler om, at folk får noget viden om, at de ikke er tvunget til at tage heste ud af konsum, siger Lea Karina Johansen.

Derfor håber Bo Zangenberg også, at hans YouTube-video kan skabe lidt opmærksomhed omkring emnet, så kunder i fremtiden nemmere kan nyde det møre hestekød.

- Jeg håber, at vi får en dialog om tingene og måske en debat, hvor vi får nogle ting frem, der kan være med til at hjælpe på miljøet, og så er hestekød også bare et lækkert produkt, siger Bo Zangenberg.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App