SF stiller ultimativt krav til Socialdemokratiet – indfør minimumsnormeringer

SF kræver, at der skal indføres minimumsnormeringer i daginstitutionerne, hvis de skal støtte en kommende rød finanslov.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Lige nu fyrer det omkring med krav, og det er der ikke noget at sige til, fordi folk gerne vil markere sig.

Sådan lyder det fra folketingskandidaten Anne Madsen fra Socialdemokratiet fra Sorø, som stiller op i Sjællands Storkreds. For SF har torsdag gået på barrikaderne og stillet to ultimative krav – kontanthjælpsloftet skal afskaffes og så skal der indføres minimumsnormeringer i daginstitutionerne, hvis partiet skal støtte en kommende rød finanslov.

- Det er to krav, vi står benhårdt på, og hvis Mette Frederiksen ikke leverer det i et regeringsgrundlag, kommer vi til at stille det som ændringsforslag til finansloven, siger SF's partiformand Pia Olsen Dyhr til Politiken og fastslår:

Læs også
Tusinder af forældre demonstrerer:
Vores børn bliver nedprioriteret
Læs også
Tusinder af forældre demonstrerer:
Vores børn bliver nedprioriteret

- Vi støtter ikke en finanslov, medmindre vi lykkes med minimumsnormeringer og en afskaffelse af kontanthjælpsloftet. Bum.

Og særligt kravet om minimumsnormeringer rammer ned i en problemstilling, som forældre og børn her på Sjælland og øerne kender ganske godt.

quote Hvis man stiller nogle særlige krav til kommunerne, skal der også være betingelser, der gør, at de kan leve op til dem

Anne Madsen (S), folketingskandidat

Her i regionen var det i 2017 Sorø Kommune, der havde den dårligste normering på vuggestueområdet med 3,9 børn pr. voksen. Altså 0,9 børn flere end BUPL's anbefaling. Når det gælder børnehaverne, var Faxe Kommune den, der havde den dårligste normering. Her var der 7,6 børn pr. voksen. Det viser en opgørelse fra BUPL.

Skal kunne leve op til betingelserne

SF stiller nu et krav om, at der højest må være tre børn per voksne i en vuggestue og seks per voksne i en børnehave.

- Jeg er sikker på, at vi sammen med SF kan finde en fornuftig ordning, for vi er helt enige om, at vilkårene for de allermindste skal forbedres, lyder det fra Anne Madsen.

Maria Neslo Christiansen fra Kalundborg
Læs også
Demonstrationer i hele landet:
Pædagoger støtter forældres kamp for flere voksne
Maria Neslo Christiansen fra Kalundborg
Læs også
Demonstrationer i hele landet:
Pædagoger støtter forældres kamp for flere voksne

Er det et realistisk krav?

- Vi ved, hvor vigtige de første år i et barns liv er, og vi ved også, at det strammer til i daginstitutioner og vi ved, at det strammer til på velfærdsområdet, så der er vi slet, slet ikke uenige. Så jeg er sikker på, at vi kan finde en fornuftig ordning i forhold til de mindste i vores samfund, lyder det fra Anne Madsen.

Artiklen fortsætter under videoen.

Den 6. april gik forældre og børn på gaden for at demonstrere mod dårlige normeringer.​​

Folketingskandidaten sidder selv i Sorø Kommunes Børn- og Undervisningsudvalg, hvor hun dagligt arbejder med de allermindste i kommunen.

- Hvis man stiller nogle særlige krav til kommunerne, skal der også være betingelser, der gør, at de kan leve op til dem. Det ville være rigtig fornuftigt at snakke med sådan nogle som BUPL om, hvordan man kan strikke noget sammen. Har de nogle bud, kan vi finde ud af noget sammen? Jeg ved, de har bud. Jeg synes, vi skal snakke sammen på tværs – forældre, politikere og faglige organisationer, lyder det fra Anne Madsen.

quote Vi kommer ikke til at love mere, end vi har økonomien til

Magnus Heunicke (S), medlem, Social-, Indenrigs- og Børneudvalget

De sjællandske normeringer er pressede

En anden socialdemokrat er Magnus Heunicke, som sidder i Social-, Indenrigs- og Børneudvalget i Folketinget, og han er enig med SF i, at normeringerne i daginstitutionerne er for dårlige.

- De er vidt forskellige fra kommune til kommune. Vi kan se, at de sjællandske normeringer er vildt pressede, mens andre kommuner er mere velstillede og har bedre normeringer, siger Magnus Heunicke og fortsætter:

- Men det kræver noget økonomi, og at vi kan levere noget økonomi. Vi kommer ikke til at love mere, end vi har økonomien til. Jeg kommer ikke til at love noget, som jeg ikke kan holde.

demonstration
Læs også
Fire ud af fem pædagoger: Vi mangler tid til arbejdet
demonstration
Læs også
Fire ud af fem pædagoger: Vi mangler tid til arbejdet

- Det, jeg ikke vil være med til, er at lave en minimumsnormering, hvor der ikke følger penge med, så kommunerne bliver nødt til at skære i for eksempel ældreplejen. Det kommer vi ikke til at gå med til. Det her bliver noget, vi gør, hvor der skal følge penge med.

- Men først skal vi have vundet det her valg, lyder det fra Magnus Heunicke.


Nyhedsoverblik