Region Sjælland opretter eget vikarbureau - forventer at ansætte 500 vikarer

Region Sjælland opretter den 1. oktober sit eget interne vikarbureau. Det sker, efter at udgifterne til eksterne vikarer løb løbsk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er travlt hos Region Sjælland i disse dage, hvor man er ved at opbygge sit eget interne vikarkorps med sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter.

Fra den 1. oktober skal de nemlig kunne rykke ud, når regionens sygehusene og psykiatrien har brug for vikarer. Samtidig stopper regionen med at anvende vikarer fra eksterne vikarbureauer.

quote Vi forventer at ansætte flere hundrede i løbet af august og september

Camilla Pedersen, leder af vikarkorpset i Region Sjælland

- Den primære årsag til oprettelsen af vikarbureauet er, at det er en meget vigtig arbejdsmiljøindsats i forhold til hele vores organisation. Vi ved, at et stort vikarbureau ude på afdelingerne presser kollegaerne, fordi det er nogen, som ikke kender afdelingerne, der kommer ind på. De kender nødvendigvis ikke måderne, man arbejder på i Region Sjælland. Derfor giver det noget ekstra pres på en afdeling, hvis der er sygdom, Siger regionsrådsformand Heino Knudsen (S).

- Det er helt afgørende for os at gøre det mere smidigt, tilføjer han.

Skal være bedre og billigere

Oprettelsen af regionens interne vikarbureau betyder samtidig, at Region Sjælland stopper med at anvende vikarer fra eksterne vikarbureauer.

Gennem flere år var udgifterne til eksterne vikarer løbet løbsk.

I 2015 brugte Region Sjælland 129,8 millioner kroner på at hyre vikarer ind fra eksterne vikarbureauer. Det beløb var i 2017 steget til 189,7 millioner kroner, og svarede til cirka fire procent af den samlede lønudgift.

Artiklen fortsætter under billedet.

Regionsrådsformand Heino Knudsen og resten af regionen vil følge situationen tæt i overgangsfasen, så der ikke opstår risiko for patientsikkerheden.
Regionsrådsformand Heino Knudsen og resten af regionen vil følge situationen tæt i overgangsfasen, så der ikke opstår risiko for patientsikkerheden. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

- Vikarforbruget i Region Sjælland har i nogle år været stigende, fordi der blandt andet har været udfordringer med at rekruttere medarbejdere til en række stillinger, og derfor skal vi vende den udvikling. , siger Heino Knudsen.

Forventer at ansætte flere hundrede

Rekruttering af vikarer er i fuld gang, fortæller Camilla Pedersen, leder af det nye vikarkorps i Region Sjælland.

Heino Knudsen
Læs også
Regionsrådsformand: Eget vikarbureau vil forbedre arbejdsmiljøet
Heino Knudsen
Læs også
Regionsrådsformand: Eget vikarbureau vil forbedre arbejdsmiljøet

- De første vikarer er ved at blive ansat, og vi forventer at ansætte flere hundrede i løbet af august og september. Som vikar i Region Sjællands vikarkorps vil man mærke, at man er en del af en arbejdsplads med kollegaer og ledere, som man kender. Det er også meget glædeligt, at vi allerede nu ser flere ansøgninger til vores faste stillinger, hvilket også er en vigtig målsætning for vores indsats med et nyt vikarkorps, siger hun.

Patienter roser regionen

Nyheden om det interne vikarbureau vækker glæde blandt patienterne.

- Det lyder meget positivt, og vi tror på, det kan være med til at skabe noget bedre kontinuitet for patienterne ved at møde de samme personer på afdelingen, siger Morten Freil, der er direktør i de danske patient- og pårørendeforeningers paraplyorganisation, Danske Patienter.

quote Sundhedsvæsnet er meget presset, så det gælder om at anvende ressourcerne bedst muligt

Morten Freil, direktør hos Danske Patienter

- Hvis man oveni købet kan spare nogle penge, så kan de være med til at frigøre nogle ressourcer, som også kan komme patienterne til gavn. Sundhedsvæsnet er meget presset, så det gælder om at anvende ressourcerne bedst muligt, tilføjer han.

Men der er flere fordele ved et internt vikarbureau, vurderer Morten Freil. På den måde kan Region Sjælland nemlig sikre, at vikarerne har de rette farlige kvalifikationer.

Risikerer at skyde sig selv i foden

Region Sjælland vil følge situationen tæt i overgangsfasen, så der ikke opstår risiko for patientsikkerheden, og det er en god idé, mener Morten Frei.

- Der er klart, når man laver omstruktureringer, skal man sikre sig, at kompetencerne er i orden, og at kvaliteten er i orden for patienterne. Derfor er det vigtigt at holde øje med patientsikkerheden, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Morten Freil, direktør hos Danske Patienter
Morten Freil, direktør hos Danske Patienter Foto: TV2 ØST

Men Region Sjælland kan ifølge direktøren for Danske Patienter risikere at skyde sig selv i foden ved at oprette et internt vikarbureau.

- Hvis man skaber meget fleksible vilkår for vikarerne, når man for eksempel får en fast tilknytning til en afdeling, så kan det på langt sigt gå den modsatte vej og være meget attraktivt at være vikar i stedet for at være fastansat. Det kan skabe et problem i forhold til ressourcerne, hvis det går den vej, siger Morten Frei.

- Det er ikke noget, vi hører eller ser, men det er noget, man skal holde øje med, tilføjer han.

Region Sjælland vil løbende overveje behovet for vikarer, men på nuværende tidspunkt regner regionen med at tilknytte 500 vikarer.


Nyhedsoverblik