Regionsrådsformand: Eget vikarbureau vil forbedre arbejdsmiljøet

I stedet for at bruge vikarer fra eksterne bureauer, vil Region Sjælland oprette sit eget vikarbureau, Det vil betyde mindre udskiftning af personale.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Regionsrådet i Region Sjælland har besluttet at oprette deres eget vikarbureau for sygeplejesker, sosu-assistenter og -hjælpere. Og det vil få stor betydning for arbejdsmiljøet forudser regionsrådsformand Heino Knudsen (S).

- Jeg har en klar forventning om, at det vil styrke arbejdsmiljøet, for det vil betyde, at der ikke er så så stor udskiftning på afdelingerne, og de vikarer, der kommer, er nogle, som medarbejderne kender, fordi det er en kollega, der møder ind, siger Heino Knudsen.

quote Jeg har en klar forventning om, at det vil styrke arbejdsmiljøet, for det vil betyde, at der ikke er så så stor udskiftning på afdelingerne.

Heino Knudsen (S), formand, Region Sjælland

Skiftende vikarer 

En af udfordringerne på regionens sygehuse i dag er, at det vikarierende plejepersonale fra eksterne vikarbureauer ofte er på en afdeling på et sygehus den ene dag, og så på en helt anden afdeling på et andet sygehus den næste.

- Noget af det, der er allermest afgørende for kvaliteten i vores sundhedsvæsen, det er, at vores medarbejdere føler sig godt tilpas på deres arbejdsplads, og det her skal være med til at styrke arbejdsmiljøet ude på de enkelte arbejdspladser. Hvis medarbejderne er glade og tilfredse med deres arbejde, så bliver kvaliteten også altid bedre af det.

Eget vikarbureau klar til september

Det interne vikarbureau skal være klar fra 1. september 2019 og stå for vikardækning til alle regionens sygehuse. Spørgsmålet er, hvor regionen vil finde vikarerne?

- Vi er i øjeblikket i tæt dialog med de faglige organisationer om, hvordan vi sikrer den her rekrutteringsopgave. Det er klart, at vi skal ikke bruge flere vikarer i fremtiden, men vi skal have fat i nogle af de vikarer, vi i dag har inde på sygehusene, fra de eksterne firmaer. Dem skal vi have over i vores eget system.

Hvad vil I gøre for at lokke dem?

Jeg tror bestemt, at vi kan lave en rigtig god løsning, som er god arbejdsmiljømæssigt, og som man kan se værdi i. Det betyder meget for medarbejderne at kunne levere en rigtig god service og en rigtig god kvalitet for vores patienter.

Vil bremse udgifter til vikarer

Udgifterne til vikarer er store. I 2015 brugte Region Sjælland 129,8 mio. kr. på at hyre vikarer ind fra eksterne vikarbureauer. Det beløb var i 2017 steget til 189,7 mio kr., og svarer til cirka fire procent af den samlede lønudgift. 

I hovedstaden er det lykkedes at spare 463 millioner kroner over tre år, da de lavede en lignende løsning på vikarudgifterne. Hvor mange penge regner I med at spare?

- Det kan jeg ikke sætte endeligt tal på, men noget af det, der pressede vores budget sidste år, det var jo, at vi havde stigende udgifter til vores vikarer, så jeg har en klar forventning om, at vi kan spare et markant beløb på den lange bane. Vi skal lige have løbet den her ordning rigtig godt i gang.

Besluttet så hurtigt vi kunne

Hvorfor har I ikke indført det her vikarbureau tidligere for at spare nogle penge? I Region Hovedstaden indførte man det i 2009?

- Det kan jeg ikke svare på, det budget, jeg har været med til at beslutte, er budgettet, vi er i gang med nu for 2019, og der besluttede et meget bredt flertal, at vi ville arbejde med den her model. Vi har taget fat i det, så hurtigt vi kunne, og nu ser vi fremad.


Nyhedsoverblik