Regeringen lukker skolepuljen i det nye år - rammer 18 skoler i regionen

Regeringen lukker en skolepulje, som 18 skoler her i regionen er med i. Skolepuljen belønner skoler, som løfter fagligt svage elever.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Regeringen lukker skolepulje, der belønner deltagende skoler med en kontant bonus, hvis de formår at løfte elevers karakterer i dansk og matematik sammenlignet med tidligere år.

Det skriver Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.

Regeringen vil frigøre midler til blandt andet afskaffelse af omprioriteringsbidraget, og lukker i den forbindelse den foregående regerings skolepulje fra og med skoleåret 2019/2020. 

Nykøbing F. Sygehus
Læs også
Flere penge til sygehuse - regeringen dropper omprioriteringsbidraget
Nykøbing F. Sygehus
Læs også
Flere penge til sygehuse - regeringen dropper omprioriteringsbidraget

Minister: - Skolepuljen belønner ikke den forudgående indsats

I 2017 afsatte den foregående regering 500 mio. kroner til en præmiepulje kaldet Skolepuljen. Skolepuljen er etableret over skoleårene 2017/2018 - 2019/2020.

quote Enkelte elever og lærere kommer til at stå med ansvaret for, om skolen får en pengepræmie eller ej

Pernille Rosenkrantz-Theil, børne- og undervisningsminister

På landsplan deltager 104 skoler i skolepuljen og her i regionen er der 18 skoler, der er med i puljen, som årligt kan få en præmie, hvis de formår at reducere andelen af elever, der ikke opnår mindst 4 i dansk og matematik ved folkeskolens prøver i 9. klasse.

Læs også
Skolepulje møder kritik - lokal skole får penge, hvis karaktererne hæves
Læs også
Skolepulje møder kritik - lokal skole får penge, hvis karaktererne hæves

Det efterlader elever og lærere med ansvaret for skolens økonomi, og det er efter regeringens mening ikke en rimelig måde at drive skolevæsen på.

- Skolepuljen belønner alene det afsluttende resultat og ikke den forudgående indsats, og enkelte elever og lærere kommer dermed til at stå med ansvaret for, om skolen får en pengepræmie eller ej. Derfor vil regeringen ikke fortsætte denne puljestyring af folkeskolen, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil. 

Jacob Mark (SF)
Læs også
SF vil skrotte udskældt skolepulje - og pengene skal udbetales
Jacob Mark (SF)
Læs også
SF vil skrotte udskældt skolepulje - og pengene skal udbetales

SKOLEPULJEN

  • Skolepuljen blev vedtaget med blåt flertal i Lars Løkkes anden regeringsperiode.
     
  • Puljen løber over tre år fra 2017 til 2020 .
     
  • Målgruppen for puljen er de 120 skoler fordelt over hele landet, som har de største andele af elever i den fagligt tunge ende. 16 skoler har dog takket nej til at deltage.
     
  • Puljen belønner de deltagende skoler med en kontant bonus på mellem 1,3 og 1,5 millioner kroner, hvis det lykkes at få flere elever til at score mindst 4 i dansk og matematik i afgangsprøverne sammenlignet med tidligere år.
     
  • Det første år skal 5 procentpoint flere elever opnå mindst 4, året efter skal det være 10 procentpoint flere, og det tredje år skal det være 15 procentpoint flere. Andelen måles i forhold til gennemsnittet af afgangsprøvernes karakterer på den pågældende skole i årene 2014-2016.
     
  • For at understøtte skolerne i at gennemføre et fagligt løft igangsætter undervisningsministeren et program for løft af de fagligt svageste elever.

Kilde: Undervisningsministeriet

Penge skal bruges til at afskaffe omprioriteringsbidraget

Regeringen har besluttet, at de penge, der er afsat til præmieudbetaling fra skolepuljen i skoleåret 2019/2020 skal omprioriteres og i stedet anvendes til andre politiske prioriteringer, herunder til en afskaffelse af omprioriteringsbidraget.

Det vil derfor ikke være muligt for de 104 skoler i skolepuljen at opnå en præmie ved afslutningen af skoleåret 2019/2020.

Om omprioriteringsbidraget:

  • Ordningen går ud på, at kommunerne skal skære en procent af deres budgetter hvert år fra 2016 til 2019.
     
  • Kommunerne skulle skære én procent af de kommunale budgetter, så regeringen selv kunne prioritere pengene. Det blev gennemført i 2015.
  •  

I forbindelse med skolepuljen har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet udarbejdet et inspirationsprogram målrettet skoler, som deltager i skolepuljen.

91 ud af de 104 skoler i skolepuljen er med i inspirationsprogrammet. Inspirationsprogrammet kører videre i resten af skoleåret 2019/2020. Skolerne kan derfor, forudsat der på skolen fortsat er interesse, deltage i de planlagte aktiviteter og få støtte og inspiration til arbejdet med at løfte de fagligt svageste elever.

Regeringens beslutning vedrører alene skolepuljen i skoleåret 2019/2020. De skoler, som har indfriet kriterierne for præmie i skoleåret 2018/2019 har fået besked om deres resultat, og vil i fjerde kvartal 2019 modtage den præmie, de er stillet i udsigt.


Nyhedsoverblik