Nye Borgerlige – blå bloks tveæggede joker

Nye Borgerlige ser ud til at komme over spærregrænsen ved folketingsvalget. En stram udlændingepolitik skal tage kampen op mod LA og DF.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Analyse. Alt åndede fred og idyl, da Helsingør-politikeren Pernille Vermund i juni 2015 stillede op til Folketinget for Det Konservative Folkeparti (K).

Men kort tid efter valget, hvor Vermund blot blev suppleant, brød hun med det parti, som hun havde været medlem af i mange år. I stedet stiftede hun partiet Nye Borgerlige sammen med Peter Seier Christensen, der ganske rigtigt er bror til Saxo Bank-direktør Lars Seier Christensen. Vermund begrundede sit brud med K med, at partiet havde bevæget sig væk fra traditionelle konservative værdier og politik.

291107-123.jpg
Læs også
Seks uger før valg: Viceborgmester skifter til Nye Borgerlige
291107-123.jpg
Læs også
Seks uger før valg: Viceborgmester skifter til Nye Borgerlige

Og meget tydede på, at hun ikke var den eneste, der havde det sådan. I hvert fald havde Nye Borgerlige i september 2016 samlet alle de nødvendige vælgererklæringer for at kunne stille op til folketingsvalget – og en meningsmåling fra januar 2019 lavet af YouGov giver partiet en entré på Christiansborg med 5,7 procent af stemmerne. Andre målinger er mere forsigtige.

Men det kommer vi tilbage til.

Artiklen fortsætter under billedet.

Peter Seier Christensen er medstifter af partiet og stiller op i Sjællands Storkreds.
Peter Seier Christensen er medstifter af partiet og stiller op i Sjællands Storkreds. Foto: Nye Borgerlige

Er opstået ”fordi Dansk Folkeparti har svigtet”

På trods af Vermunds brud fra K, betragter Nye Borgerlige stadig sig selv som konservative. Samtidig har de har lige fra starten haft udlændingepolitikken som deres helt centrale slagsang.

- Danmark har brug for Nye Borgerlige, står der på hjemmesiden, der lister i alt tre mærkesager: Udlændingepolitikken skal løses fra bunden, det danske værdifællesskab skal styrkes, og politikerne skal bestemme mindre.

quote Siden 2001, hvor Dansk Folkeparti i bund og grund har haft magten over dansk udlændingepolitik, er 250.000 ikke-vestlige indvandrere og efterkommere kommet til Danmark

Mette Thiesen (NB), byrådsmedlem i Hillerød Kommune, folketingskandidat

Partiet mener, at de andre partier er på slapper-kurs i udlændingedebatten, og at der ikke bliver gjort nok. Heller ikke af Dansk Folkeparti, der ellers bryster sig af en stram kurs på området. Som Nye Borgerliges eneste kommunale byrådsmedlem, Mette Thiesen, sagde det til Altinget.dk i oktober:

- Siden 2001, hvor Dansk Folkeparti i bund og grund har haft magten over dansk udlændingepolitik, er 250.000 ikke-vestlige indvandrere og efterkommere kommet til Danmark. De fleste fra muslimske lande. Vi er opstået, fordi Dansk Folkeparti og resten af Christiansborg har svigtet.

”Nørrebro er tabt”

Som nyt parti med en markant udlændingepolitik deler Nye Borgerlige vandene - en rolle som de på mange måder har overtaget fra Dansk Folkeparti. De er ikke bange for at indtage kontroversielle standpunkter.

Alternativet og Nye Borgerlige
Læs også
Nye Borgerlige og Alternativet er nye elever i klassen: Hvem skal nu ryste i bukserne?
Alternativet og Nye Borgerlige
Læs også
Nye Borgerlige og Alternativet er nye elever i klassen: Hvem skal nu ryste i bukserne?

Et af dem blev fremlagt i en kommentar af Pernille Vermund i Berlingske i august 2017 efter en gåtur igennem Nørrebro med Mette Thiesen.

- Jeg var i går en tur på Nørrebro. Da jeg tog derfra, var det med en følelse af, at Nørrebro - nok ikke som bydel eller som et geografisk område, men som en del af det værdifællesskab, der er Danmark - er tabt… Nørrebro er ikke et fristed af mangfoldighed. Nørrebro er et fængsel af intolerance. At vinde Nørrebro tilbage bliver svært – meget svært. Nørrebro er tabt, skrev Vermund.

quote Nørrebro er et fængsel af intolerance. At vinde Nørrebro tilbage bliver svært – meget svært. Nørrebro er tabt

Pernille Vermund (NB), formand

I kommentaren fortalte Vermund om et Nørrebro, hvor hun og partikollegaen blandt andet så tildækkede kvinder, der fik verbale tæv af deres mænd, hvis de stoppede op for at tale med politikerne.

Kommentaren vakte forargelse mange steder. Måske mest interessant hos formanden for Folketinget, Pia Kjærsgaard (DF), der som svar udtalte:

- Jeg er stærkt forbavset. Jeg er ikke formand for et Folketing, hvor dele af kongeriget er tabt. Overhovedet ikke. Jeg er formand for et Folketing, hvor man aldrig nogensinde giver op. Og hvorfor vil man overhovedet være politiker, hvis man ikke tager kampen?

Der kan næppe være nogen tvivl om, at Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti vil slås om positionen som partiet med den strammeste udlændingekurs op mod valget.

NYE BORGERLIGES KANDIDATER I SJÆLLANDS STORKREDS

  • Spidskandidat: Peter Seier Christensen
  • Josh Bjørkman - Lolland
  • Bob Richard Nielsen - Guldborgsund
  • Jørn Rasmussen - Vordingborg
  • Bo Erik Hansen - Næstved
  • Martin Knudsen - Køge
  • Ulrik Lassen - Greve
  • Thomas Vesth - Roskilde
  • Tonny Voldborg Pedersen - Kalundborg
  • Janni Walies - Ringsted
  • Klaus Juel Hansen - Slagelse
  • Henrik Engel Elborough - Faxe

Nye Borgerlige vil også i EU

Meningsmålingerne giver ikke noget entydigt svar på, hvordan det kommer til at gå Nye Borgerlige. YouGov spår som sagt over fem procent af stemmerne, mens Voxmeter kun akkurat giver partiet de krævede to procent for at komme over spærregrænsen.

Politiske kommentatorer spekulerer i, om de usikre tal dækker over en form for Brexit- eller Trump-effekt. Ved de to ikoniske valg fangede meningsmålingerne på intet tidspunkt, at der var optræk til en overraskelse.

071019_stemmeseddel.jpg
Læs også
To nye partier dropper Stevns og Faxe Kommune
071019_stemmeseddel.jpg
Læs også
To nye partier dropper Stevns og Faxe Kommune

Under alle omstændigheder er folketingsvalget knald eller fald for partiet, der ikke fik noget prangende kommunalvalg. Kommer Nye Borgerlige ikke ind på Borgen ved valget, har man altså ikke et kommunalpolitisk fundament at falde tilbage på.

Partiet satser både på folketingsvalget og på valget til Europa-Parlamentet. Men det kræver enten, at partiet når at komme ind ved et folketingsvalg inden EU-valget i slutningen af maj – eller også skal de indsamle 70.380 vælgererklæringer.

Også i EU-sammenhæng er det DF og LA, partiet skyder på. Den 9. januar 2019 meldte Pernille Vermund beslutningen om at samle vælgererklæringer ud på Facebook med ordene:

- Det er i dag ikke muligt for danskerne at stemme på et borgerligt EU-skeptisk parti.

quote Jeg er ikke formand for et Folketing, hvor dele af kongeriget er tabt. Overhovedet ikke. Jeg er formand for et Folketing, hvor man aldrig nogensinde giver op

Pia Kjærsgaard (DF), formand for Folketinget

Seier er spidskandidat i Storkreds Sjælland

Nye Borgerlige stiller med hele 12 kandidater i vores kreds. Heraf er det naturligvis spidskandidaten Peter Seier Christensen, der tiltrækker sig mest opmærksomhed. Seier går ind for en stram rets- og udlændingepolitik og er tidligere medlem af Pegida - en tysk politisk folkebevægelse, der på dansk hedder ”Patriotiske europæere mod islamiseringen af Vesten”. 

En overvægt af de danskere, der har tilkendegivet at ville stemme på Nye Borgerlige, er mænd. Og det afspejles meget godt på listen over partiets kandidater i Sjællands Storkreds, hvor 11 ud af 12 er af hankøn.

På Lolland stiller Josh Bjørkman op. Han kom i vælten, da han i 2016 delte en video på Facebook med titlen Intruder breaks into home; Shot by entire family med bemærkningen:

- Og sådan bør det gå alle indbrudstyve/overfaldsmænd.

Artiklen fortsætter under billedet.

Klaus Juel Hansen (tv) og Josh Bjørkman (th) stiller op for Nye Borgerlige.
Klaus Juel Hansen (tv) og Josh Bjørkman (th) stiller op for Nye Borgerlige. Foto: Nye Borgerlige

På stemmesedlen finder man også Bob Richard Nielsen fra Guldborgsund, Jørn Rasmussen fra Vordingborg, Bo Erik Hansen fra Næstved, Martin Knudsen fra Køge og Ulrik Lassen fra Solrød. I Roskilde stiller Thomas Vesth op, og i Kalundborg er det Tonny Voldborg Pedersen. I Faxe står Henrik Engel Elborough på listen, og endelig er der Klaus Juel Hansen fra Holbæk. Partiets eneste kvinde på den sjællandske stemmeseddel er Janni Walies fra Ringsted, der er formand for samme partiforening.

Peger ikke på Løkke for enhver pris

Og dermed er vi tilbage ved det helt store spørgsmål: Hvordan kommer det til at gå Nye Borgerlige?

quote Det er i dag ikke muligt for danskerne at stemme på et borgerligt EU-skeptisk parti.

Pernille Vermund (NB), formand

Som det ser ud i meningsmålingerne, går DF tilbage ved valget, og nogle af deres stemmer vil falde ud til Nye Borgerliges fordel. Det samme gælder Liberal Alliance (LA), der efter al sandsynlighed også vil komme til at lemme stemmer til Vermunds parti. Det sidste især, fordi Nye Borgerlige slår sig op på, at deres liberal-økonomiske linje er strammere end LA’s.

Når det gælder valget af statsminister, peger Nye Borgerlige i udgangspunktet på Lars Løkke Rasmussen (V), men kun hvis de kan få følgende tre krav opfyldt: Totalt asylstop, udlændinge skal forsørge sig selv, og kriminelle udlændinge skal udvises konsekvent efter første dom.

Opfylder Løkke ikke kravene, peger Pernille Vermund på sig selv som statsminister. Og det betyder, at Venstre formentligt har et ambivalent forhold til partiet. Rød og blå blok står næsten lige i meningsmålingerne med et lille flertal til venstre for midten. På den ene side er Nye Borgerlige altså borgerlige mandater, som Løkke godt kan bruge, men på den anden side kan han få svært ved at opfylde de ultimative krav, hvis han skal danne en regering.

Dermed kan Nye Borgerlige sagtens komme til at stå for spændingen ved valget. De sidste to folketingsvalg er nemlig blevet afgjort med bare ét mandat.


Nyhedsoverblik