Lokalplan for Lindholm i høring før tid – er det et forsøg på at spolere planerne om et udrejsecenter?

Borgmester i Vordingborg, Mikael Smed (S) forklarer, hvorfor der nu er sendt en bevarende lokalplan for Lindholm i høring.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kommunalbestyrelsen i Vordingborg Kommune har netop sendt en bevarende lokalplan for Lindholm i høring.

Noget, der skulle ske uanset hvad, men ifølge borgmesteren er rykket frem på grund af planerne om et udrejsecenter for kriminelle udviste udlændinge.

Borgmester Mikael Smed (S) forklarer, at lokalplanen skal sikre, at man har for øje, at man i 1920'erne opførte anderledes byggeri, end man gør i dag. 

Dermed skal de (lokalplanerne, red.) sikre danskernes kulturarv uanset, hvad der kommer til at ske på Lindholm. Man skal have blik for, at her ligger der et stykke dansk kulturarvs historie, som man gerne skulle bevare, lyder det fra borgmesteren.

quote Hvis man virkelig vil gennemføre et sådant setup, så er det ikke en bevarende lokalplan, der kommer til at stoppe det

Mikael Smed (S), borgmester, Vordingborg

Man kunne tænke, at den er sendt ud for at spolere de her planer på Lindholm. Hvad siger du til det?

- Det har jeg hørt andre sige. Og man kan sige, at hvis man ville rive dem (bygningerne, red.) ned og bygge en ny stor fancy bygning med kantine og boligforhold, så står den lidt i vejen, hvis det ender med, at nogle af bygningerne er bevaringsværdige eller sågar fredningsmulige. Så kan det selvfølgelig fordyre eller forsinke et projekt, som nogle har tiltænkt, der skal ske på Lindholm lige nu.

- Men grundlæggende er det bare, at i 1920’erne byggede man nogle bygninger derude. Et stykke af danmarkshistorien med Lindholm som veterinær forskningsinstitution er ved at rinde ud, og på bagkant af det synes vi, at vi skylder hinanden, at vi får klarlagt, hvad det er for en bygningsmasse, vi har derovre. Og er der noget af den, der er bevaringsværdig i forhold til vores kulturarvs historie, siger Mikael Smed.

Tungen på vægtskålen

Det er ingen hemmelighed, du selv har været ude og kritisere de her planer på Lindholm, så det kommer vel meget belejligt?

- Jeg er dybt uenig i den måde at bruge vores fælles skatteyderkroner på. At man vil smide trekvart milliard kroner i noget, hvor man ikke engang har konstateret, om der er en problemstilling, man skal løse. Selvfølgelige blev det tungen på vægtskålen, at vi kom i gang med den her bevarende lokalplan - at vi fik den lavet den, og nu har sendt den i høring.

Lindholm med den nyeste forskningsbygning fra 2007 i forgrunden.
Læs også
Lokalplan for Lindholm sendt i høring – borgmester håber, øen skal bruges til andet end udrejsecenter
Lindholm med den nyeste forskningsbygning fra 2007 i forgrunden.
Læs også
Lokalplan for Lindholm sendt i høring – borgmester håber, øen skal bruges til andet end udrejsecenter

- Hvis ikke man havde lukket den veterinære forskningsinstitution, og man ikke var begyndt at snakke om, hvad man ellers skulle bruge øen til, så er det ikke sikkert, vi var kommet lige så langt i planlægningen. Men nu er vi kommet afsted, og det er rigtig godt.

Stopper ikke en proces

Tror du, det stikker en kæp i hjulet på planerne?

- Nej, dels tror jeg ikke inderst inde, at Lindholm kommer til at huse et udrejsecenter. Det er en for dyr løsning på alle leder og kanter. Omvendt tror jeg ikke, at hvis man virkelig vil gennemføre et sådant setup, så er det ikke en bevarende lokalplan, der kommer til at stoppe det. Så kommer den måske til at ændre lidt på, hvad det er, der kommer til at være derude. Men den kommer ikke til at stoppe en proces, hvis nogle vil insistere på det.

quote Så kan det selvfølgelig fordyre eller forsinke et projekt, som nogle har tiltænkt, der skal ske på Lindholm lige nu

Mikael Smed (S), borgmester, Vordingborg

- Man må bare konstatere, at de partier, der har udtænkt et tredje udrejsecenter på Lindholm, der ser det ikke ud til, at der er nogle af dem, der har nøglerne til statsministeriet her efter valget. Og dermed er det lagt i hænderne på nogle andre mennesker, hvoraf en del har udtrykt, at de er dybt uenige i beslutningen.

Lindholm luftfoto
Læs også
SF før forhandlinger - Udrejsecenter Lindholm skal skrottes
Lindholm luftfoto
Læs også
SF før forhandlinger - Udrejsecenter Lindholm skal skrottes

Hører jeg dig korrekt, hvis du siger, at lokalplanen skulle komme uanset hvad, men at den er kommet lidt tidligere?

- Ja, det er den korrekte tolkning. Vi har noget bygningsmasse derovre, der er blomstret op fra 1920 og frem til i dag af varierende art og byggemetode. Og den skulle vi under alle omstændigheder ind at kigge på, når nu vi får adgang til øen. Så den ville komme under alle omstændigheder, slutter Mikael Smed (S), borgmester i Vordingborg.

Høringen går frem til den 5. juli 2019.


Nyhedsoverblik