Lokalplan for Lindholm sendt i høring – borgmester håber, øen skal bruges til andet end udrejsecenter

Kommunalbestyrelsen har sendt lokalplanen for Lindholm i høring med håb om at bevare den unikke ø for eftertiden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er med et håb om, at uanset hvad Lindholm ender med at blive brugt til, så vil det være en del af planen, at både bygninger og landskab bliver bevaret for eftertiden.

Øen Lindholm, der ligger i Stege Bugt, gemmer nemlig på et stykke danmarkshistorie ifølge borgmester i Vordingborg, Mikael Smed (S).

quote Jeg håber, at en ny regering kommer på nye tanker med hensyn til anvendelsen af øen

Mikael Smed (S), borgmester, Vordingborg

- Lokalplanforslaget handler om at bevare den helt unikke kulturarv, vi finder på øen, som jo er et vigtigt stykke danmarkshistorie. Øen har igennem knap 100 år givet arbejde til mange mennesker og fortæller os om dansk landbrugs succeshistorie, hvor udvikling og forskning har skabt sunde besætninger og sikret stor eksport, siger Mikael Smed i en pressemeddelelse.

Forsøgsstation Lindholm

I 1925 købte staten Lindholm. I 1926 blev der oprettet en forsøgsstation for mund- og klovsyge. Indtil lukningen af forsøgsstationen sidste år, forskede man i sygdomme, der potentielt kunne være skadelige for produktion af husdyr i Danmark. Lindholm var ideelt til formålet, fordi den lå isoleret og uden adgang for offentligheden. Og det har gjort den værd at bevare ifølge Vordingborgs borgmester, Mikael Smed (S).

quote Lokalplanforslaget handler om at bevare den helt unikke kulturarv, vi finder på øen

Mikael Smed (S), borgmester, Vordingborg

- Jeg håber, at en ny regering kommer på nye tanker med hensyn til anvendelsen af øen. Ikke mindst for at handle økonomisk ansvarligt og fokusere på velfærd. Gennemføres planerne om et udrejsecenter på Lindholm, håber jeg på, at vores nye regering vil respektere vores bevarende planlægning for en markant kulturarv af national betydning på Lindholm Ø, siger Mikael Smed.

Da finansloven blev præsenteret den 30. november 2018, var en af overskrifterne Udrejsecenter Lindholm. Det dækkede over et ønske om at bruge Lindholm som udrejsecenter for 100-125 kriminelle udviste udlændinge fra 2021. Det har siden affødt protester fra flere kanter.

Senest har SF meddelt til forhandlingerne om en kommende regering, at de vil have forslaget om et udrejsecenter på Lindholm taget af bordet.

Forslaget om en ny lokalplan er i høring fra den 7. juni og frem til den 5. juli. Byrådet forventer at vedtage den til august 2019.