Lokale folkemøder vinder frem: - Demokratiet er noget, vi skal kæmpe for hele tiden

Lørdag løber Folkemødet i Odsherred af stablen. Det bunder i et ønske om at gøre noget for demokratiet og kæmpe for det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lokale folkemøder blomstrer for tiden.

I Odsherred har de brugt lørdagen på debatter til deres helt eget folkemøde, og tidligere på året løb folkemøder af stablen på Møn, i Korsør og Kalundborg.

Og der er, hvis man spørger Lars Gjerlufsen, forstanderen for den rytmiske højskole, der står bag folkemødet i Odsherred, god grund til at afholde de lokale folkemøder.

quote For min skyld kunne der være sådan nogle komsammener her hver eneste dag, hvor som helst i det her lille land. Det er måske i virkeligheden det, der mangler.

Thomas Blachman, komponist og producer

- Jeg synes, det er vigtigt, at vi sørger for at få et møde, så vi kan få gang i debatter og gøre noget for demokratiet. Demokratiet kan vi hurtigt tage alt for forgivet, det er noget, vi skal kæmpe for hele tiden. Der er nogle bevægelser i gang rundt omkring, som undergraver demokratiet, derfor skal vi have genopbygget tilliden mellem hinanden, mellem politikere og borgere, og derfor er det godt at have sådan et folkemøde, siger Lars Gjerlufsen.

Folkemøder allevegne

Men hvorfor også i Odsherred?

- Der er nok ikke så mange her fra Odsherred, der tager til Møn. Så jeg synes, det er godt at have folkemøder allevegne, så de lokale kan mødes. Det er også nogle lokale snakke, som vi kan tage udgangspunkt i, siger Lars Gjerlufsen. 

Roger Buch
Læs også
Folkemøder knopskyder i regionen: - Det er et mere høfligt møde, end man ser på de sociale medier
Roger Buch
Læs også
Folkemøder knopskyder i regionen: - Det er et mere høfligt møde, end man ser på de sociale medier

Komponist og producer Thomas Blachman er enig i, at folkemøderne er vigtige. Han var en af talerne til Folkemødet i Odsherred lørdag, hvor emnet var kreativitetens nødvendighed.

- For min skyld kunne der være sådan nogle komsammener her hver eneste dag, hvor som helst i det her lille land. Det er måske i virkeligheden det, der mangler. Så ville vi nok få det bedre alle sammen, siger han.

En dialog i mere snævre rammer

Odsherreds borgmester Thomas Adelskov (S) bød velkommen til folkemødet og talte senere om sine visioner for fremtidens Odsherred.

- Det er en god snakkeform eller samtaleform, hvor det ikke så meget er enetaleren, politikeren eller foredragsholderen, men en dialog i lidt mere snævre rammer, som gør, at man også selv får lov til at bidrage, hvis man har noget på hjerte som borger, siger Thomas Adelskov. 

Læs også
Folkemødet i Odsherred løber af stablen - flere end 4.000 ventes at dukke op
Læs også
Folkemødet i Odsherred løber af stablen - flere end 4.000 ventes at dukke op

Og det er blandt andet også det, Roger Buch, der er forsker i samfundsvidenskab ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, påpeger som årsag til, hvorfor de mindre folkemøder skyder op.

- En af bagsiderne ved det nationale folkemøde på Bornholm er, at det er så langt væk, og det er også meget befolket af personer fra interesseorganisationer, Folketinget, partier og så videre, siger han.


Nyhedsoverblik