Lokale brandfolk skal bekæmpe naturbrand i Grønland

Beredskabsstyrelsen Sjælland i Næstved sender otte personer til Vestgrønland efter anmodning om hjælp i kampen mod en stor naturbrand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Otte lokale brandfolk fra Beredskabsstyrelsen Sjælland drager senere i eftermiddag mod Vestgrønland.

Her skal de hjælpe beredskabet på Grønland med at bekæmpe en naturbrand, der har brændt siden juli måned, men som bliver ved med at ulme under jorden i området mellem Sisimiut og Kangerlussuaq.

Markbrand
Læs også
Beredskab advarer - risiko for naturbrande stiger hurtigt
Markbrand
Læs også
Beredskab advarer - risiko for naturbrande stiger hurtigt

I alt sender Danmark 38 brandfolk afsted. Otte af dem kommer fra Beredskabsstyrelsen på Sjælland, fortæller chefvagt Martin Vang Nielsen.

- Vi sender fem uddannede, værnepligtige brandfolk og redningsspecialister, én forbindelsesofficer, der skal koordinere med myndighederne deroppe, én sergent, der er holdlederuddannet inden for brand, og én person fra vores droneberedskab, der kan køre med termiske kameraer, afsted. Det er kameraer, der kan måle forskellige temperaturer, siger Martin Vang Nielsen fra Beredskabsstyrelsen Sjælland.

Grønland kalder om hjælp

Beredskabsstyrelsen sender folk af sted, efter den grønlandske regering i weekenden så sig nødsaget til at bede om hjælp.

quote i har et helt særligt bånd i rigsfællesskabet, og derfor er det også klart, at jeg er ekstra lydhør, når anmodningen om hjælp kommer fra Grønland

Trine Bramsen (S), Forsvarsminister

- Jeg mener, det er vigtigt, at vi kan hjælpe og understøtte Grønland, når de beder om vores hjælp. Vi har et helt særligt bånd i rigsfællesskabet, og derfor er det også klart, at jeg er ekstra lydhør, når anmodningen om hjælp kommer fra Grønland, siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) i en pressemeddelelse.

Naturbranden er opstået i området mellem Sisimiut og Kangerlussuaq i det vestlige Grønland.
Naturbranden er opstået i området mellem Sisimiut og Kangerlussuaq i det vestlige Grønland. Foto: Basse Vængtoft/Beredskabsstyrelsen

Usædvanligt med naturbrande i Grønland

Ifølge chefvagten hos Beredskabsstyrelsen Sjælland skal deres folk hjælpe til i Grønland de næste 14 dage.

- De skal prøve at inddæmme branden, så den ikke breder sig yderligere og herefter forsøge at slukke den, så den bliver nedkæmpet, siger Martin Vang Nielsen.

quote Det er ikke noget, vi gør hver dag

Martin Vang Nielsen, Chefvagt, Beredskabsstyrelsen Sjælland

Det er usædvanligt, at folk fra Beredskabsstyrelsen i Næstved sender folk til Grønland.

- Det er ikke noget, vi gør hver dag. Vi har ikke været i Grønland før og hjælpe med brand, men vi har været der i 2017, fordi der var en lille tsunami, hvor bygninger blev oversvømmet, siger Martin Vang Nielsen.

Rygeovn er årsag til flammerne

Den store naturbrand brød ud nær Sasimiut den 8. juli. Ifølge det grønlandske politi var det en rygeovn, der oprindeligt var årsag til flammerne.

Krigsveteraner
Læs også
Modige og disciplinerede - beredskab gør krigsveteraner til brandfolk
Krigsveteraner
Læs også
Modige og disciplinerede - beredskab gør krigsveteraner til brandfolk

Lokale brandfolk og frivillige har flere gange slået ilden ned, men gløder i tørvene får i kombination med kraftige vinde fortsat ilden til at blusse op.

Senest blev to hytter natten til mandag opslugt af flammer i et område nordøst for Sisimiut, før det lokale beredskab kunne nå at reagere.

Brandfolkene flyver i et passagerfly fra Karup Lufthavn klokken 15:00, mens alle materialer sendes afsted i et af Forsvarets Hercules-fly.


Nyhedsoverblik