Beredskab advarer - risiko for naturbrande stiger hurtigt

Høje temperaturer og begrænsede mængde regn giver stor risiko for brande i dele af Nordvestsjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sommeren i år kan ikke helt måle sig med sidste års stegende hede gennem mange uger. Ikke desto mindre er det ganske varmt i disse dage, og selvom det har regnet, er DMI's tørkeindeks næsten helt i top mange steder.

Det samme gælder det nyudviklede brandfareindeks, som angiver risikoen for brande i naturen. Her er brandfaren angivet som høj i store dele af Vestsjælland, Sydsjælland og på Vestlolland.

mark.jpg
Læs også
Tørken sætter ind - Sjælland og øerne ekstra hårdt ramt
mark.jpg
Læs også
Tørken sætter ind - Sjælland og øerne ekstra hårdt ramt

Værst ser det dog ud omkring Svebølle, Jyderup, Svinninge og Mørkøv i det nordvestlige Sjælland. Her er brandfareindekset nemlig markeret med den røde farve - den næsthøjeste katagori - som betyder, at der en meget høj risiko for brande i naturen.

Grafik: Se brandindekset for henholdsvis onsdag og torsdag. Træk i slideren for at se forskellen.

Derfor følges situationen meget tæt af Vestsjællands Brandvæssen, forklarer Daniel Weinrich, afdelingsleder for myndighed og forebyggelse.

- Naturen i området er relativt tør. Der skal ikke så meget til, før vegetationen i naturen bryder i brand. Så man skal være mere forsigtig med de aktiviteter, man laver i naturen, siger Daniel Weinreich til TV2 ØST.

Han råder blandt andet til, at man ikke henkaster cigaretskodder i naturen, og at man udviser stor forsigtighed, hvis man afbrænder bål eller tænder sin engangsgrill.

Varmen fortsætter lidt endnu

På grund af den store brandfare monitorerer Vestsjællands Brandvæsen løbende brandfareindekset. Data herfra holdes op med de udrykninger man har til brande, der kan tilskrives afbrænding eller brug af åben ild, og som er kommet ud af kontrol.

- Hvis vi kan se en tendens til, at der i de her områder med højere risiko bliver større eller flere brande end normalt, begynder man at overvejen nødvendigheden af et afbrændingsforbud, forklarer Daniel Weinreich fra Vestsjællands Brandvæsen.

Artiklen fortsætter under billedet

Sådan ser prognosen for brandfare ud for fredag d. 26. juli kl. 14:00.
Sådan ser prognosen for brandfare ud for fredag d. 26. juli kl. 14:00. Foto: Brandfare.dk

På grund af dagens høje temperaturer ventes situationen at udvikle sig videre frem til fredag. Her viser prognosen, at området med meget høj risiko for brandfare også vil dække blandt andet Høng, Dianalund, Stenlille og Sorø.

Markbrand
Læs også
Risiko for markbrande igen - men nu er landmændene forberedte
Markbrand
Læs også
Risiko for markbrande igen - men nu er landmændene forberedte

I første omgang forventer Daniel Weinreich dog ikke, at der bliver udstedt et afbrændingforbud. Den seneste prognoser fra DMI viser nemlig, at vejret slår om i næste uge, hvor vi vil få lavere temperaturer og regn.

- Det vil nok som udgangspunkt betyde, at vi ikke når dertil, hvor vi skal overveje et afbrændningsforbud. Men det er noget, der kan ændre sig fra dag til dag, understreger Daniel Weinreich.

Ensartede meldinger i år

Da der sidste år blev udstedt afbrændningsforbud, skete det på forskellige tidspunkter fra kommune til kommune. Samtidig var beskederne om, hvad man måtte og ikke måtte, ikke helt enslydende fra de forskellige beredskaber. Det forsøger man dog at undgå i år.

- Det kan give noget forvirring, så i år prøver vi i højere grad at koordinere det, så vi er mere ens om præmisserne for et afbrændingsforbud, siger Daniel Weinreich. 

Undgå at sætte ild til naturen

Naturen er knastør flere steder, og derfor er der grund til forsigtighed, hvis du griller, tænder bål eller bruger ukrudtsbrænderen. Danske Beredskaber har følgende råd: 

  • Bruger dertil indrettede pladser, hvis du skal tænde bål eller grille
  • Holder afstand til bevoksning
  • Efterlader aldrig et bål eller en grill, der ikke er slukket helt
  • Tænder aldrig bål eller grill, hvis det blæser meget eller er meget tørt
  • Hav altid vand i nærheden, når du tænder bål eller griller
  • Smide ikke cigaretskodder og lignende i naturen

Nyhedsoverblik