Fugleinfluenza konstateret ved Næstved - 3.000 ænder og ællinger skal aflives

Gråænder aflivet efter fugleinfluenza ved Fuglebjerg den 11. marts i 2010 Foto: TV ØST

Fødevarestyrelsen har fundet fugleinfluenza i en besætning med gråænder ved Fuglebjerg nord for Næstved.

Hele besætningen med 3.000 gråænder fra en gårdved Fuglebjerg nord for Næstved skal aflives, fordi Fødevarestyrelsen har fundet fugleinfluenza.

Det bekræfter prøveresultater, som Fødevarestyrelsen har fået fra Statens Seruminstitut fredag eftermiddag. Hele besætningen vil blive aflivet og destrueret hen over weekenden.

Der er tale om typen lavpatogen fugleinfluenza af typen H5, som betyder, at der er tale om en mild influenza sammenlignet med højpatogene typer.

Aflivning skal forhindre smittefare

Ænder udviser sjældent tegn på sygdom ved lavpatogen fugleinfluenza, men de kan smitte andet fjerkræ, og sygdommen kan ændre sig til den højpatogene type, der har en dødelighed på op imod 100 procent.

Aflivningen af dyrene skal forhindre, at sygdommen bliver højpatogen og rammer andre besætninger.

- Hvis sygdommen bliver højpatogen smitter den meget nemt fra besætning til besætning. Derfor bremser vi den på et tidligt stadie, inden den når at gøre større skade, siger dyrlæge i Fødevarestyrelsen, Stig Mellergaard.

Særlig zone oprettes en kilometer rundt om besætning

Udover aflivningen bliver der også oprettet en zone med særlige restriktioner på en kilometer rundt om besætningen. Der har betydning for både private og professionelle fjerkræejere i området. Reglerne siger blandt andet, at fjerkræ og andre fugle samt deres æg ikke må flyttes hverken inden for zonen eller ud og ind af zonen. 

- Inden for den en kilometer zone, vi laver, må man ikke have lov til at flytte fjerkræ rundt de næste tre fire uger. Det vil sige, at man ikke må flytte rundt mellem hinanden derinde, og man må heller ikke flytte ind eller ud af zonerne, siger dyrlæge Stig Mellergaard.

Samtidig har de bedt naboerne omkring ejendommen om at lade sig registrere. 

- Det er primært hobbybesætning, der i området. Dem har vi ikke registreret, men vi har bedt dem om at lade sig registrere på veterinærafdelings hjemmeside.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App