Folketingsmedlemmer fra S og V klar til fælles regering efter valget

Politiske eksperter tror ikke på en regering med Vestre og Socialdemokratiet efter valget, men to folketingsmedlemmer er klar til regeringsdannelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kunne du forestille dig en regering efter folketingsvalget, der består af Venstre og Socialdemokratiet?

Hvis man spøger de politiske eksperter, så er det noget nær utænkeligt.

- Der er undertiden nogen, der taler om det. Men det er kun et scenarie, hvis landet stander i våde. Og vi er ikke i dyb krise, siger politisk kommentator Hans Engell til TV2.

quote Vi har fundet ud af, at vi får meget mere ud af at arbejde sammen end at arbejde mod hinanden

Marcus Knuth (V), valgt i Sjællands Storkreds

Jyllands-Postens politiske analytiker Marchen Neel Gjertsen er enig.

- Og hvem skal så være statsminister? Jeg tror ikke på det, siger hun.

Men to lokale folketingsmedlemmer fra Venstre og Socialdemokratiet, der begge har fuld gang i valgkampen, er klar til at begrave stridsøksen og danne regering, hvis muligheden byder sig.

- Når man kigger på de udfordringer, der er i rød blok med Radikale Venstre, som kræver lempelser på udlændingeområdet, Enhedslisten, der kræver en meget rød økonomisk politik, samt udfordringerne i blå blok med Stram Kurs, som vi tager afstand fra, så kunne en VS-regering give en hvis form for stabilitet, siger Marcus Knuth (V), der er valgt i Sjællands Storkreds.

stemmeboks.jpg
Læs også
Hvilken folketingskandidat er du mest enig med? Tag testen her
stemmeboks.jpg
Læs også
Hvilken folketingskandidat er du mest enig med? Tag testen her

- Selvfølgelig er der også områder, hvor vi ikke er enige. Det kan være landbrugspolitikken og udlændingepolitikken, men vi har fundet ud af, at vi får meget mere ud af at arbejde sammen end at arbejde mod hinanden, tilføjer han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Marcus Knuth (V).
Marcus Knuth (V). Foto: Ida Kristensen - TV2 ØST

Der er dog et stort men, understreger Marcus Knuth.

- Fordi der er områder som ydelser til flygtninge og ikke mindst den økonomiske politik, hvor Mette Frederiksen (S) har nogle planer om massive beskatninger af virksomhedsoverdragelser. Så er der nogle store områder, der selvfølgelig ville kræve indrømmelser fra begge sider. For vi har grundlæggende nogle forskellige ideologiske forestillinger, om hvor meget staten skal fylde, siger Marcus Knuth.

Frygter svenske tilstande

Selvom Socialdemokratiet allerhelst ønsker at danne en etpartiregering efter valget, så er Lennart Damsbo-Andersen (S), der er valgt i Sjællands Storkreds, langt fra afvisende for planerne om en regering bestående af Venstre og Socialdemokratiet.

politisk-morgenpost-10-05.jpg
Læs også
Nye regler kan holde Rasmus Paludan ude af Folketinget
politisk-morgenpost-10-05.jpg
Læs også
Nye regler kan holde Rasmus Paludan ude af Folketinget

- Jeg tror, det bliver rigtig rodet efter valget med alle de partier, som der er lige nu. Derfor er jeg ikke umiddelbart afvisende overfor noget som helst. Hvis vi løber ind i at skulle have svenske tilstande i forhold til at skulle få dannet regering efter valget, så kan det godt ende ud i, at det bliver den konstellation, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Hvorfor ville det være en god idé at danne regering med Venstre?

- Fordi det er et samarbejde på tværs af midten i dansk politik, og det kunne såmænd være udmærket. Men udgangspunktet for os er at danne en etpartiregering. Det handler dog om, hvem der peger på hvem efter valget, og så kan alt være i spil, svarer Lennart Damsbo-Andersen.

quote Normal procedure ville i mine øjne være, at det største parti har statsministerposten

Lennart Damsbo-Andersen (S), valgt i Sjællands Storkreds

Hvor giver det mening at samarbejde hen over midten?

- Det gælder særligt de store infrastrukturprojekter, som vi sommetider har kørt over de seneste år. Det er projekter som Femern-forbindelsen, den nye Storstrømsbro og togforbindelsen til Nykøbing Falster, siger han.

Marcus Knuth og Lennart Damsbo-Andersen samarbejder faktisk allerede tæt.

Sammen med Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, der også er valgt i Sjællands Storkreds, har de en politisk kaffeklub, hvor den arbejder for at opnå politiske resultater til glæde for Sydhavsøerne.

Men hvem skal være statsminister?

Hvis det ender med en regering bestående af Venstre og Socialdemokratiet efter valget, så kommer det helt store spørgsmål og ikke mindst politiske slagsmål til at dreje som om statsministerposten. For den post vil begge partier have fingrene i.

Artiklen fortsætter under billedet.

Lennart Damsbo-Andersen (S).
Lennart Damsbo-Andersen (S). Foto: Ida Kristensen - TV2 ØST

Kunne du få statsminister Lars Løkke Rasmussen med på idéen om en regering bestående af Venstre og Socialdemokratiet?

- Jeg går ikke ud på vegne af Venstre og siger, at det skal vi gøre. Men når en række borgmestre går ud og foreslår det, så ser jeg her på Lolland-Falster et forbilledligt samarbejde mellem Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Vi kan i hvert fald godt få det til at fungere her på Lolland-Falster, svarer Marcus Knuth.

Læs også
Zenia Stampe udsat for dødstrusler: - Jeg skyder dig på klos hold
Læs også
Zenia Stampe udsat for dødstrusler: - Jeg skyder dig på klos hold

Men tror du, at Venstre og Socialdemokratiet kunne blive enige om, hvem der skal være statsminister?

- Det er det store spørgsmål. Du kan nok godt regne ud, hvem jeg ville foreslå som statsminister, og han hedder Lars. Det vil selvfølgelig i høj grad handle om det endelige valgresultat, men valget af statsminister vil nok være den største knast af dem alle, siger Marcus Knuth.

Lennart Damsbo-Andersen mener også, at valgresultatet kommer til at afgøre det potentielle slagsmål.

- Normal procedure ville i mine øjne være, at det største parti har statsministerposten. Det er logik for mig, siger han.  

Danskerne skal stemme til folketingsvalget den 5. juni.


Nyhedsoverblik