Flere rykker til regionen - ikke overraskende, siger fremtidsforsker

Flere end 11.000 har slået sig ned på Sjælland og øerne, viser udviklingen for nettotilflytningen for de sidste fem år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Børnefamilierne flytter i større omfang ud af de større byer for at få mere plads til familielivet.

Det viser udviklingen i region Sjælland over de sidste fem år. Her er mere end 11.000 borgere nemlig flyttet til en af de 17 kommuner i regionen.

Det skriver Erhvervshus Sjælland i en pressemeddelelse.

Tilflyttere Engdraget Slagelse
Læs også
Tilflyttere rykker til bæredygtig bydel: - Fremtiden er i Slagelse for os
Tilflyttere Engdraget Slagelse
Læs også
Tilflyttere rykker til bæredygtig bydel: - Fremtiden er i Slagelse for os

Knap 4000 borgere er rykket til de 12 kommuner i TV2 ØST' sendeområde på Sjælland, Lolland og Falster. Det viser tal for nettotilflytningen i perioden 2013 til 2018, som Erhvervshus Sjælland har behandlet på baggrund af data fra Danmarks Statistik.

Opgørelsen for nettotilflytningen er udregnet ved, at man har undersøgt, hvor mange der er flyttet til regionen set i forhold til hvor mange, der er flyttet fra regionen. 

quote Når en ung familie med et barn eller et på vej for eksempel bor på Vesterbro, Nørrebro eller Amager, begynder de at kigge sig omkring efter mere plads

Jesper Bo Hansen, fremtidsforsker

Vil have mere plads og fred

Og det giver god mening, at udviklingen går den vej, fortæller fremtidsforsker Jesper Bo Hansen, der er direktør i Fremforsk - Center for Fremtidsforskning.

- Når en ung familie med et barn eller et på vej for eksempel bor på Vesterbro, Nørrebro eller Amager, begynder de at kigge sig omkring efter mere plads. De spørger sig selv, om 65 kvadratmeter virkelig er det, de skal have til tre-fire mennesker? Eller skal de have mere plads?, siger Jesper Bo Hansen.

Holger Schou Rasmussen
Læs også
Lolland vil byde tilflyttere velkommen med ny pulje
Holger Schou Rasmussen
Læs også
Lolland vil byde tilflyttere velkommen med ny pulje

Han har selv været med til at lave en del spørgeskemaundersøgelser og dybdegående interviews med familier for at undersøge, hvad der vægter højest, når familierne flytter væk fra storbyerne.

Deres erfaringer viser, at familierne hellere vil give køb på afstanden end deres vilkår for boligen, som størrelse og det, at der er værelser til alle.

Familierne får med tiden nogle standarder for boligen, som deres løn i København og andre større byer ikke kan dække. Derfor rykker de ud til de billiger boliger væk fra storbyens larm.

Artiklen fortsætter under videoen.

I marts var TV2 ØST med, da nye husejere fik nøglen til de 38 nye boliger, der stod klar til indflytning på Hvedevej ved bebyggelsen Engdraget i Slagelse. Mange af dem var tilflyttere.

Flest tilflyttere til Odsherred

Blandt de kommuner, der har haft højest tilflytning i regionen, ligger Odsherred, Holbæk og Faxe i top tre.

De har haft henholdsvis 929, 773 og 753 tilflyttere over de seneste fem år. Udviklingen glæder direktør Mads Váczy Kragh fra Erhvervshus Sjælland, der kan se en positiv tendens i erhvervslivet.

udklip.jpg
Læs også
Det kræver et aktivt lokalsamfund, hvis der skal tiltrækkes nye tilflyttere
udklip.jpg
Læs også
Det kræver et aktivt lokalsamfund, hvis der skal tiltrækkes nye tilflyttere

- Tilflytninger kan mærkes både på de kommunale bundlinjer, men ikke mindst i de lokale virksomheder. I en situation, hvor der er mangel på kvalificeret arbejdskraft alle steder i Danmark, skaber det vækstmuligheder for de lokale virksomheder. Og lige nu går det virkelig fremad i vores region. Der er ikke noget, der tyder på, at det vender, udtaler Mads Váczy Kragh i presssemeddelelsen.

Mange flytter i sommerhus

At Odsherred Kommune har flest tilflyttere sammen med Holbæk her i regionen kommer ikke bag på fremtidsforskeren. Han fortæller, at flere rykker til Odsherred Kommune på grund af de mange sommerhusområder ud til vandet som for eksempel ved Nykøbing Sjælland.

- Der er faktisk en del, der flytter der ud til deres sommerhus. De har en masse trafik af mennesker omkring 60 år, der flytter derud, siger han.

quote Tilflytninger kan mærkes både på de kommunale bundlinjer, men ikke mindst i de lokale virksomheder

Mads Váczy Kragh, direktør, Erhvervshus Sjælland

I den anden ende af skalaen ligger Næstved, Guldborgsund og Lolland kommuner. De har nemlig haft en negativ nettotilflytning, hvilket vil sige, at der har været en overvægt af fraflyttere fra 2013 til 2018.

Hos Erhvervshus Sjælland understreger de dog, at udviklingen ikke er så dårlig set i forhold til andre år.

Yt at bo i byen som cityfamilie

For nogle år siden var det meget populært at leve som cityfamilie. Ifølge Jesper Bo Hansen dyrkede de tomatplanter i altankassen og fælles haver og delte en ko et sted uden for byen.

Den fortælling er blevet gammel, mener Jesper Bo Hansen. Desuden er der kommet fokus på forurening i byerne, der er stressende at bo og rummer dårlige pasningstilbud.

- På den måde bliver livet i de mindre samfund mere attraktivt – og sågar ude på landet. For eksempel trækker økokollektiverne og økolandsbyerne, siger han.

Læs også
Nye tilflyttere bydes velkommen med bustur: - Det er et rigtig fint initiativ
Læs også
Nye tilflyttere bydes velkommen med bustur: - Det er et rigtig fint initiativ

Han mener, at kommunerne kan få stor glæde af de nye tilflyttere, og den økonomi der følger med.

- De her kommuner får en tilgang af borgere med en rimelig indkomst – både de unge børnefamilier, som vil komme til at tjene endnu mere med tiden, siger han og tilføjer:

- Der er også seniorerne, der som regel har en god pension, når de rykker ud i sommerhuset. Så det er godt for kommunerne, at de får den rigtige type borger. Det er sådan en slags medvind på cykelstien.

quote De her kommuner får en tilgang af borgere med en rimelig indkomst – både de unge børnefamilier, som vil komme til at tjene endnu mere med tiden

Jesper Bo Hansen, fremtidsforsker

Stiller krav til kommunene

Jesper Bo Hansen forklarer, at daginstitutioner, skoler, lokale indkøbssteder og god infrastruktur er vigtige for tilflytterne i deres hverdag. Men også natur og kollektiv trafik tæller. Derfor mener han, at tilflytterne vil stille krav til deres nye kommune.

- Så det er også nogle borgere, der forventer et vist udgiftsniveau fra kommunen. Og de kommuner, der ikke har fået så mange tilflyttere, som de gerne ville, er det ofte, fordi de har lidt for dårlige standarder.

Læs også
Tilflytterboom: Flere og flere vælger Odsherred
Læs også
Tilflytterboom: Flere og flere vælger Odsherred

Om hvorvidt erhvervslivet i kommunerne med mange tilflyttere får glæde af de nye borgere er svært at sige for fremtidsforskeren.

- Ikke nødvendigvis, men det kommer efterhånden. For vi ved, at når folk starter egen virksomhed, så er det som regel der, hvor de bor. Så hvis nogle af tilflytterne senere bliver iværksættere, så bliver det sandsynligvis i deres eget område, siger han.

I grafikken herunder kan du se, hvor mange tilflyttere hver af de 12 kommuner har haft i løbet af de seneste fem år.

 


Nyhedsoverblik