Familieterapeut græd i retten: Så ikke at børnene bad om hjælp

En erfaren familieterapeut, der blev tilknyttet en familie, hvor faren blev sigtet for vold og voldtægt af familiens børn, vidnede i dag i Retten i Næstved

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Når mor slår, slår hun med knytnæve. Hun slår os på armen. Det er sket mange gange, nok tre gange om ugen. 

Sådan sagde to 14-årige drenge til en familieterapeut, efter at hun i fire måneder havde arbejdet med at skabe tillid til dem. Familieterapeuten blev tilknyttet familien, efter at faren var blevet varetægtsfængslet og sigtet for mishandling af både moren og familiens fire børn, to drenge og to piger. 

Igen i dag sad forældreparret fra Vestsjælland på tiltalebænken i retssal 6 i Retten i Næstved. Ud over volden mod alle fire børn er faren i familien tiltalt for seksuelle overgreb mod sine to døtre, herunder for at have voldtaget den yngste datter på 10 år, ligesom han ifølge anklageskriftet har tvunget parrets sønner til at holde datteren, mens han voldtog hende. Derudover er han tiltalt for at have gnedet sit lem mod den anden datters baller, mens han sagde “kom nu, kom nu”. 

Begge forældre nægter sig skyldige. De peger på hinanden som den forælder, der slog. Faren nægter de seksuelle overgreb, som moren siger, at hun heller ikke har kendt til. 

Traumatiserede og skræmte børn
Også moren er tiltalt for vold og årelang mishandling af børnene. En tiltale, der blev rejst flere måneder efter, at faren var blevet fængslet. I de måneder boede børnene hos moren. Samtidig fik familien støtte fra Slagelse kommune, blandt andet fra familieterapeuten, der har 25 års erfaring i at arbejde med familier med særlige behov. 

I retten fortalte familieterapeuten tirsdag, at hun blev tilknyttet familien den 30. august 2018. 

- Jeg tog ud til familien og mødte en traumatiseret mor og nogle meget traumatiserede børn. De var meget skræmte og meget anspændte. Jeg kunne se det i deres kroppe. Børnene var blevet afhørt i Børnehuset i Næstved meget af dagen, efter at faren var blevet fængslet, og det er klart, at det påvirkede dem meget. Men derudover var der en anspændthed, der var mere grundlæggende. Det kunne jeg se, fortalte terapeuten, da hun sad i vidneskranken. 

Retten i Næstved
Læs også
Vidne i voldtægtssag: Børnene var bange og ængstelige
Retten i Næstved
Læs også
Vidne i voldtægtssag: Børnene var bange og ængstelige

Især så terapeuten den ene pige sidde og rokke frem og tilbage uden at ville have øjenkontakt, hun holdt om sig selv. Drengene havde skuldrene helt oppe om ørerne, og moren var også anspændt i hele sit kropssprog og sad med hænderne for munden meget af tiden. 

Far havde også sex med dig
Dagen efter gik terapeuten en tur med hver af pigerne. Undervejs fortalte først den ældre pige på 12 år, at hendes brødre skulle holde hende, mens far gjorde “det der” og at drengene ofte ikke ville. Derefter gik terapeuten tur med den yngste pige, der fortalte, at hun havde så voldsomme mareridt om sin far, at hun var bange for at falde i søvn om aftenen. 

Familieterapeuten har stort set mandsopdækket familien siden slutningen af august. Hun har sovet hos familien igennem flere nætter, især fordi drengene var nervøse for, at faren ville blive lukket ud af fængslet, og at han eller andre familiemedlemmer på den fædrende side ville  troppe op på adressen. Terapeuten fortalte  endvidere, at hun har overværet, hvordan den yngste datter efter en afhøring i Børnehuset kom oprevet hjem og råbte til sin storesøster: 

- Far havde også sex med dig. 

Da hendes ældre søster benægtede dette, sagde den 10-årige pige ifølge terapeuten:

- Far bollede også dig, ligesom han gjorde med mig. Hun sagde det, mens hun lavede samlejebevægelser, forklarede terapeuten for nævningene og de juridiske dommere og fortalte at den yngste pige i Børnehuset var blevet bedt om at vise på en bamse, “hvad far havde gjort ved hende”. 

Blev tiltagende bekymret
Imens terapeuten med fagter demonstrerede, hvordan den unge pige lavede samlejebevægelser, sad den tiltalte mor og kiggede stift frem for sig. Det gør hun det meste af tiden under behandlingen af sagen. 

Først efter fire måneders intensivt arbejde med familien, forstod terapeuten efter eget udsagn, at der var noget, børnene ikke fortalte.  

Henover december og julen blev hun mere og mere bekymret for, om moren var i stand til at tage vare på børnene. Hun havde en anden stemmeføring, og virkede ifølge terapeuten psykotisk. Derfor henvendte terapeuten sig til den sociale bagvagt, og det blev besluttet, at børnene skulle bo opholde sig lidt hos deres mormor.

Sendte råb om hjælp
Men faktisk havde den ene af drengene allerede i november sendt et råb om hjælp til terapeuten. Det skete, da han, uden at moren bemærkede det, optog en video, hvor man kan høre moren råbe til børnene.

- Jeg kan ikke holde nogen af jer ud. Jeg er fandme træt af jer. Jeg gider ikke at se på jer, og det gælder jer alle fire, bliver der råbt med meget hård stemme. På videoen kan man samtidig høre, at en af sønnerne grædende undskylder flere gange og spørger moren, hvordan han kan hjælpe hende. 

Videoen sendte drengen til familieterapeuten den 26. november. Men terapeuten var til en familiesammenkomst og kunne ikke åbne den, da der var dårlig mobildækning i det område, hvor hun befandt sig. Efterfølgende skrev drengen og også moren, at der var ro i familien igen, og derfor åbnede terapeuten ikke videoen efterfølgende. 

Mor er ond og voldsom
Først i starten af januar åbnede drengene sig helt for terapeuten. De fortalte, at moren nok var sød og omsorgsfuld, når terapeuten var sammen med familien, men når hun tog afsted, slog moren dem. Ifølge børnene noget, der var sket igennem det meste af deres opvækst.

- Når vi er alene, er mor ond og voldsom. Det var ligesom i den video, jeg sendte dig, forklarede terapeuten, at drengen havde sagt til hende. Efterfølgende gik terapeuten hjem og åbnede videoen. 

I retten blev hun så påvirket af at skulle fortælle om den video, hun har fået tilsendt, at hun græd, mens hun afgav forklaring. 

- Det påvirker mig rigtigt meget. Først var jeg nødt til at slukke for den. Så så jeg den hele. Den er meget voldsom og det var meget svært for mig at se. Og det påvirker mig også meget at fortælle om det nu, fordi den video var deres første forsøg på at fortælle mig, at de havde brug for hjælp i forhold til mor, sagde hun i retten i dag. 

Efter at hun havde set videoen skrev terapeuten med det samme en indberetning til kommune og politi, ligesom hun videresendte videoen til politiet. Alle fire børn blev derefter anbragt udenfor hjemmet. 

Der falder dom i sagen den 18. juni


Nyhedsoverblik