¨

Vidne i voldtægtssag: Børnene var bange og ængstelige

Arkivfoto. Foto: TV2 ØST

I retssagen mod et forældrepar fra Vestsjælland, der står tiltalt for vold og voldtægt mod fire børn vidnede den pædagog, der tager sig af børnene, i Retten i Næstved.

Første gang pædagogen mødte de to piger på 10 og 12 år var i januar i år. Pigerne skulle bo på  et opholdssted, fordi politi og anklagemyndigheden hos Sydsjællands- og Lolland Falsters Politi mener, at både børnenes mor og far har mishandlet dem i årevis.

- De var bange. De var ængstelige. De havde et meget lukket kropssprog og var desuden svære at få øjenkontakt med. Især den ældste, mens hendes yngre søster tog over og svarede for hende, fortalte pædagogen torsdag i retten i Næstved.

De var bange. De var ængstelige. De havde et meget lukket kropssprog og var desuden svære at få øjenkontakt med.

Pædagog på opholdssted

Igen i dag sad et forældrepar fra Vestsjælland på tiltalebænken i retssal 6 i Retten i Næstved. Faren i familien er tiltalt for seksuelle overgreb mod sine to døtre, herunder for at have voldtaget den yngste datter på 10 år, ligesom han ifølge anklageskriftet har tvunget parrets sønner til at holde datteren, mens han voldtog hende. Derudover er han tiltalt for at have gnedet sit lem mod den anden datters baller.

Viser tegn på seksualiseret adfærd

Pædagogen har haft god tid til at observere de to døtre, siden de ankom til opholdsstedet for knap 4 måneder siden. I retten fortalte hun, at hun noterede sig, at den ældste pige på 12 år for eksempel efter en svømmehalstur med pædagogen havde svaret, at “hun kneppede en nøgen kvinde”, da hun blev spurgt af en anden pædagog, om det var en god tur.

Det er ikke noget, hun siger, fordi hun sidder sammen med andre teenagere og siger frække ting. Hun siger det helt umotiveret.

Pædagog på opholdssted

- Det er værd at studse over, fordi det kommer ud af det blå. Det er ikke noget, hun siger, fordi hun sidder sammen med andre teenagere og siger frække ting. Hun siger det helt umotiveret, og så siger hun ikke mere, fortalte pædagogen.

Desuden kunne pædagogen fortælle, at den yngste pige ved flere lejligheder optræder påfaldende med sit kropssprog. Pædagogen fortalte, at hun ved flere lejligheder berører sig selv i skridtet eller klapper sig i skridtet, blandt andet når hun taler med sin mor i telefonen.

Tiltalt for vold og mishandling

Forældrene er begge tiltalt for årelang vold mod parrets fire børn, de er tiltalt for vold imod hinanden, mens børnene så på, og tiltalt for vold og mishandling af familiens to hunde. 
De nægter sig begge skyldige.

Faren er blandt andet tiltalt for, under overværelse af de fire børn, at have taget kvælertag på børnenes mor og for at have banket hendes hoved ind i væggen, mens han havde sagt “se børn, nu er jeres mors sidste time kommet”. 

Pædagogen fortalte, at begge piger da de ankom til opholdsstedet fremstod uhygiejniske, de var svært angrebne af lus og kunne ikke selv finde ud af at bade sig. Derudover havde de vanskeligt ved at sidde ordentligt ved et bord og fornemme, hvornår de er mætte. 

Direktøren for Januscentret, Mimi Strange, skulle også vidne i retten i dag. På Januscentret behandler psykologer børn, der begår seksuelle overgreb mod andre børn, ofte fordi de selv har været udsat for overgreb. Mimi Strange forklarede i retten, at det netop ofte er sådan, at børn, der er udsat for seksuelle overgreb har problemer med hygiejnen. 

- Det kan dels være, fordi de gør sig så ulækre og uattraktive som muligt. Eller fordi de selv føler, at de med overgrebet er gået i stykker og ikke er noget værd, sagde Mimi Strange i retten i Næstved. 

Tegn på seksuelle overgreb

Mimi Strange fortalte om en lang række signaler, man bør notere sig, hvis man har mistanke til at et barn har været udsat for overgreb. 

- Det kan for eksempel være, hvis barnet har en viden om seksualitet, der ligger ud over, hvad de bør vide i deres alder, det er et tegn, vi reagerer på, sagde Mimi Strange.

Direkte adspurgt af anklager Jeanette Wincentz Andersen om det er normalt, at en pige på ti år kender til sædafgang og mænds rejsning svarede Mimi Strange nej, ligesom hun også ville studse over, hvis en pige på tolv år bruger ordet “kneppe”. 

Mimi Strange fortalte også, at det kan være et tegn på seksuelle overgreb, hvis barnet selv er grænseoverskridende i sin seksualitet. 

I sagen skal både psykologer, skolelærere, pædagoger og naboer afhøres som vidner. Der er sat ti retsdage af, næste retsdag er den 21. maj. Der ventes dom i sagen den 18. juni.

Januscentrets hjemmeside kan du læse mere om de tegn, der kan være på seksuelle overgreb mod børn.

23. april var TV2 ØST's Jessica Skovmose også i retten. Hør hendes bekrivelse af sagen her:

03:02 Luk video

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App