Energinet: Everdrup er det mindst ringe sted til omstridt kompressorstation

Foto: Phillippa Maigaard - TV ØST

100 bekymrede borgere mødte her til aften op til møde om den kompressorstation, der efter al sandsynlighed skal bygges i Everdrup.

Her til aften mødte 100 borgere op til borgermøde i Arena Næstved. På dagsordenen var den omdiskuterede kompressorstation, som Energinet planlægger at bygge i landsbyen Everdrup i Næstved Kommune.

En af de beboere, der deltog på mødet, er Henriette Andersen, der bor i Everdrup.

Jeg kan ikke forstå, hvorfor man ødelægger naturen på den måde.

Henriette Andersen, beboer, Everdrup

- Kompressorstationen kommer til at ligge meget tæt på, hvor jeg bor. Jeg forstår ikke, hvorfor vi skal have gas igennem Danmark. Vi er flyttet på landet for en del år siden for at dyrke min passion for heste. Jeg rider meget i naturen og jeg kan ikke forstå, hvorfor man ødelægger naturen på den måde. Der går mange år før det bliver natur igen, siger hun.

Gasledning løber under jorden 

Det er det statslige selskab Energinet, der står for Baltic Pipe-projektet, der går ud på at grave en gigantisk gasledning ned i jorden på tværs af Sjælland.

Norsk naturgas skal transporteres fra Nordsøen til Polen, og det skal ske via en kæmpe gasledning, der går på tværs af landet. Her på Sjælland kommer ledningen til at løbe under jorden fra Stillinge Strand til Faxe Ladeplads, hvor den igen bliver ført under havet.

 

Borgerne fra landsbyen Everdrup ved Næstved er utrygge over, at der skal etableres en stor kompressorstation i byen i forbindelse med Baltic Pibe-projektet.

Energinet har udset sig et areal på 13 hektar ved Everdrup nær Sydmotorvejen, som de mener er ideelt for det store industrianlæg, hvor gassen skal igennem en kompressor, inden den sendes ud i rørene, der skal nå helt til Polen. På mødet orienterede Energinet om, hvilket anlæg, der skal installeres i Everdrup, hvis Baltic-Pipe projektet bliver godkendt.

- Vi har været på tværs af hele landet og undersøgt 11 forskellige steder, hvor man kunne placere kompressorstationen, og vi er kommet frem til at Everdrup er det mindst ringe sted. Vi har stor forståelse for at folk er bekymrede og har mange spørgsmål, og vi håber, at vi kan hjælpe med at afklare nogen af dem, siger Søren Juul Larsen, Energinets chefprojektleder for Baltic Pipe-projektet.

Der bliver ikke lyttet

Der har allerede været afholdt en høringsrunde om planerne, men efter linjeføringen nu er låst fast, har Energinet besluttet af holde endnu en høringsrunde med en række borgermøder.

Mødet her til aften handlede specifikt om situationen i Everdrup. Også Kirsten Reuter, der bor tæt på i Tågeskov By er bekymret. 

- Jeg er ikke blevet mere rolig af aftenens møde. Jeg er stadig rædselsslagen over at få den kompressorstation så tæt på. Jeg føler, vi er blevet trumlet i den her proces. Der er ikke blevet lyttet til os. Det er et smukt naturområde. Det er en katastrofe, sagde hun efter mødet. 

Flere møder på vej 

Også i morgen den 7. marts og igen den 13. marts inviterer Energinet til borgermøde for at fortælle om de tekniske anlæg og om projektet. Den 7. marts foregår mødet på Vilcon Hotel & Konferencegaard ved Slagelse. Den 13. maj bliver borgermødet holdt i Holmegaard Hallen i Fensmark.

Fristen for at komme med nye indsigelser mod planerne er den 8. april i år.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App