Landsby frygter at blive naboer til gasledning

En 70 kilometer lang naturgasledning skal muligvis graves ned på Sjælland, og kompressorstationen kan blive placeret i Everdrup til stor gene for beboerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Borgerne i den sydsjællandske landsby Everdrup mellem Næstved og Faxe Ladeplads er i oprør.

De vil ikke være naboer til en kæmpe kompressorstation, der kan komme til at brede sig over 20 hektar tæt ved Sydmotovejen.

Den mulige kompressorstation skal være en del af det store Baltic Pipe-projekt, et enormt naturgasrør som skal graves ned på tværs af Danmark, som man kan sende naturgas fra Nordsøen til Polen.

quote Jeg vil egentlig sammenligne det lidt med, hvis man får en uventet opringning om, at et familiemedlem er død eller sådan noge

Richard Andersen

Rørledningen skal blandt andet gå gennem Sjælland fra Stillinge Strand i Slagelse Kommune til syd for Faxe Ladeplads. 

- Det forstyrrer faktisk omkring 300 borgere ganske tæt på, og breder vi det bare en lille smule ud, så bliver det langt flere, siger Tina Bjerregaard Jensen, beboer i Everdrup.

Vil bevare landskabet

Beboerne er blandt andet bekymrede for det kulturhistoriske landskab, der vil lide, hvis kompressorstationen bliver opført i landsbyen. 

Artiklen fortsætter under billedet:

En lignende kompressorstation vil muligvis blive opført i Everdrup. 
En lignende kompressorstation vil muligvis blive opført i Everdrup.  Foto: TV ØST
 
  Foto: TV ØST

Endnu en bekymring, som udtrykkes af bylauget i Everdrup, er omkring stationens udseende i landsbybilledet.   

- Det vil komme til at ses vidt omkring og den der store skorsten, som de også vil lave på op til 40 meter, den vil også komme til at ses et stykke væk, siger Mogens Hansen, kasserer i Everdrup Bylaug.

Fåreavler risikerer at miste sin gård

Kompressorstationen kommer til at fylde 20 hektar, og hvis rørprojektet bliver en realitet, skal fåreavleren Richard Andersen sige farvel til sin gård. 

Kort før jul fik Richard Andersen beskeden.

- Jeg vil egentlig sammenligne det lidt med, hvis man får en uventet opringning om, at et familiemedlem er død eller sådan noget, siger Richard Andersen.  

Richard Andersen vil ikke kæmpe mod projektet, og derfor vil det betyde et farvel til 38 års fåreavl, hvis projektet bliver gennemført.

Se eller gense indslaget om naturgasledningen på tværs af Sjælland fra den 18. marts.