Elever fra hele landet skal besøge Faxe Kalkbrud

Tusindvis af elever i fjerde klasse skal i løbet af efteråret lære den danske natur og kultur bedre at kende. Et af besøgsstederne er Geomuseum Faxe.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Over hele landet tager skolebørn fra 4. klasse henover efteråret på en slags dannelsesrejse i miniformat.

Målet er, at eleverne skal besøge forskellige steder og attraktioner, der kan gøre dem endnu klogere på Danmark og vores historie, naturarv og kulturarv.

Læs også
Skoleklasser tester projekt - skal lære om dansk kultur og historie
Læs også
Skoleklasser tester projekt - skal lære om dansk kultur og historie

Projektet hedder derfor Kend dit land, og turen går blandt andet forbi Geomuseum Faxe. Her kan eleverne gå på jagt efter fossiler i Faxe Kalkbrud. Og folkene bag er meget glade for at være blevet udvalgt som besøgssted.

quote Det at være nævnt sammen med Lejre, geomuseet på Møn og de andre store attraktioner gør noget ved sådan et lille museum som vores

Carsten Niss, medarbejder i Skoletjenesten, Østsjællands Museum

- Vi er da både glade for det, men også stolte over, at vi er kommet i betragtning. Det er jo et projekt, som bliver finansieret af Kulturstyrelsen, og som kører de næste par år. Og vi håber da også, at vi er med i de næste par år, siger Carsten Niss, der arbejder for Skoletjenesten hos Østsjællands Museum.

- Det at være nævnt sammen med Lejre, geomuseet på Møn og de andre store attraktioner gør noget ved sådan et lille museum som vores, tilføjer han.

Artiklen fortsætter under billedet

Faxe Kalkbrud er ikke kun smukt. Det gemmer også på masser af viden om fortiden.
Faxe Kalkbrud er ikke kun smukt. Det gemmer også på masser af viden om fortiden. Foto: TV2 ØST

Er udvalgt blandt 103 andre steder 

Geomuseum Faxe er udvalgt som destination sammen med 103 andre besøgssteder. Det er Slots- og Kulturstyrelsen, der står bag idéen, og de har tilrettelagt 15 forskellige ture rundt i landet, som eleverne kan komme på.

Blandt målene her i regionen finder man - foruden Geomuseum Faxe og byens kalkbrud - blandt andet Malergården i Grevinge, træskibene i Holbæk Havn, Sorø Kunstmuseum og Geocenter Møns Klint. 

I Faxe tager Carsten Niss imod de mange skolebørn og giver dem en introduktion til geologien og historien om kridthavet, den store massedød og hvad der ellers særligt kendetegner Faxes koralbanker for 65 millioner år siden.

skulptur_rundkoersel_faxe_2.jpg
Læs også
Faxe-borgere kritiserer nyt vartegn for at være spild af penge
skulptur_rundkoersel_faxe_2.jpg
Læs også
Faxe-borgere kritiserer nyt vartegn for at være spild af penge

Derpå går eleverne på fossilsafari i Faxe Kalkbrud og leder efter de ni mest kendte fossiler, som går under navnet Big 9.

- Det er ni forskellige fossiler, vi skal ned og lede efter. Så får de dem i hænderne, som vi allerede har fundet, og sorterer dem i bakker. Det er faktisk vigtigt, når du skal finde noget, at du ved, hvad du leder efter. Den taktik er ret vigtig, hvis børn skal lære, siger han og fortsætter:

- Så håber vi jo, at de ved at lede efter noget bestemt og finde det, får lyst til at komme og lede efter noget en anden gang.

55 kommuner er med i projektet

Alle privat-, fri- og folkeskoler har fået en invitation til at prøve en Kend dit land-tur. Det har 198 skoler fra 55 kommuner sagt ja tak til indtil videre.

Skolerne tilrettelægger selv klassens dannelsesrejse, der gerne strækker sig over to dage.

Fælles for turene er, at de foregår uden for klassens lokalområde, så eleverne besøger egne af Danmark, som de muligvis ikke kender i forvejen.

udklip.jpg
Læs også
Amatørgeolog finder unikt fossilfund på Stevns Klint
udklip.jpg
Læs også
Amatørgeolog finder unikt fossilfund på Stevns Klint

Projektet er startet op i september, og Geomuseum Faxe har allerede haft besøg af de første elever fra Billund, Himmerland og Ikast-Brande kommuner.

- Vi har rigtig mange besøgende i øjeblikket, hvilket de er rigtig glade for. Især den aldersgruppe omkring 10 til 12 år. De er altså nogen, der tager fra rent læringsmæssigt. De er nysgerrige. Og ved at de får den succes, at de finder det, de faktisk leder efter, så har vi kun oplevet positive tilbagemeldinger på vores fossilsafari, siger Carsten Niss.

Du kan læse mere om projektet Kend dit land her


Nyhedsoverblik