Borgernes krydser flytter sig fra sidste valg: - Jeg synes, det er en omgang rod

Meningsmålingen viser et øjebliksbillede, og det samme gør borgerne i Reersø. Her er tvivlen mere iøjnefaldende. Foto: Jan Vinholdt - TV2 ØST.

Ny meningsmåling viser, at mange vil sætte sit kryds et andet sted på stemmesedlen, end de gjorde ved valget i 2015.

- Ved du hvad, jeg siger ællebælle ni, ti, hvem slap først fri? Jeg synes, det er en omgang rod.

Sådan lyder det fra Bibber Malta Petersen fra Reersø.

For første gang i valgkampen er der nu kommet en meningsmåling fra regionerne.

Meningsmålingen viser, at rød blok med Socialdemokratiet, Radikale, SF og Enhedslisten fører i Sjællands Storkreds, og står til at få 49,6 procent af stemmerne ved det kommende folketingsvalg.

Omvendt vil blå blok med Venstre, Konservative, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti få 42,6 procent af stemmerne.

Bibber Malta Petersen fra Reersø. Foto: Jan Vinholdt - TV2 ØST

Meningsmålingen viser et øjebliksbillede, og det samme gør borgerne i Reersø. Her er tvivlen mere iøjnefaldende.  

- Jeg har to, jeg vælger imellem, lyder det fra Inga Augustsen fra Reersø.
- Jeg er tidligere SF’er.

Inga Augustsen fra Reersø. Foto: Jan Vinholdt - TV2 ØST

På samme måde vakler Karsten Lindgaard.

- Jeg stemte på Venstre (ved sidste valg, red.).

Kommer du til at gøre det igen?

- Det har jeg nogle kraftige overvejelser om, hvorvidt jeg gør. Jeg er kommet meget i tvivl. Det virker lidt kaotisk det hele.

Karsten Lindgaard fra Reersø. Foto: Jan Vinholdt - TV2 ØST.

Vælgerne flytter sig

Ifølge den seneste megafonmåling vil mange sætte sit kryds et andet sted på stemmesedlen, end de gjorde ved valget i 2015.

Den statistiske usikkerhed i undersøgelsen svinger fra /- 0,5 procentpoint til 3 procentpoint. Foto: Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST

Særligt springer Dansk Folkeparti i øjnene. I Sjællands Storkreds fik partiet ved valget i 2015 25,6 procent af stemmerne, og nu står de ifølge meningsmålingen til 15 procent og en gedigen vælgerlussing.

- Det er selvfølgelig ærgerligt, men der er stadig meget valgkamp tilbage, siger Jeppe Jakobsen (DF), der stiller op i Sjællands Storkreds.

- Sidste valg var også et rekordvalg, og det vidste vi godt, ville blive svært at nå. Så på den front er jeg ikke så overrasket.

To årsager til vælgerlussing

Ifølge TV2 ØST’s politiske redaktør, Ivan Nielsen, kan der være to årsager til Dansk Folkepartis vælgerlussing.

- Den ene forklaring er, at de fik et fremragende valg sidste gang, hvor de steg meget. Der taber de og vender tilbage på noget mere normalt, lyder det fra Ivan Nielsen.

- Den anden er, at Socialdemokratiet har overtaget deres udlændingepolitik, og det taber de nogle stemmer på til den ene side, og til den anden side bliver de overhalet højre om af Nye Borgerlige og Stram Kurs. Der er nogle vælgere på det område, der ikke synes, at Dansk Folkeparti leverer nok på det område.

Og spørger man Jeppe Jakobsen fra Dansk Folkeparti er forklaringen noget nær det samme.

- Det er svært at sige. Jeg tror, der måske er nogle, der tænker, at de ikke er så glade for Helle Thorning og lidt gladere for Mette Frederiksen, og så kan det være, de går tilbage dertil.

Jeppe Jakobsen fra Dansk Folkeparti Foto: Anders Garde - TV2 ØST

Og de nye partier som Nye Borgerlige og Stram Kurs kan også have haft en indvirkning på målingen.

- Det kan godt være, at der er nogle, der tror, at når man får en retorik, hvor man bare slår i bordet og kravler op i træerne, at man så får en strammere udlændingepolitik, og folk så vælger at søge derover. Der er det så vores opgave at få dem tilbage og sige, at det er os, der faktisk kan skabe resultater, lyder det fra Jeppe Jakobsen.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App