Børn og dyr kan ånde lettet op - politikere vil redde Holbæk Naturskole

De mange hjorte på Holbæk Naturskole plejes i dag af Holbæk Kommune. I dag behandlede politikerne deres skæbne. Arkivfoto. Foto: Søren Kiehn - TV2 ØST

Politikerne i Holbæk Kommune er indstillet på at redde Holbæk Naturskole. Dermed kan kommunens børn og de 80 hjorte på i naturområdet muligvis ånde lettet op.

Børn i Holbæk Kommune, naboerne til Holbæk Naturskole og ikke mindst de 80 hjorte på naturskolen kan ånde lettet op.

Den konkursramte naturskole med adresse bag Holbæk Sportsby blev nemlig ikke lukket på dagens økonomiudvalgsmøde. I stedet blev politikerne enige om at give skolen en ny chance og forsøge at finde penge til at drive naturskolen videre.

Det oplyser flere medlemmer af Økonomiudvalget i Holbæk Kommune til TV2 ØST.

Det er et åndehul, hvor børn og voksne kan nyde naturen

John Harpøth, Dansk Folkeparti

- Vi vil gerne drive det videre – men i samarbejde med andre. Der er flere, der har vist interesse for at gå ind i arbejdet omkring naturskolen, og det er noget vil vi nu skal have undersøgt nærmere, siger Camilla Hove Lund (V) til TV2 ØST.

Artiklen fortsætter under billedet

Naturskolen var en del af produktionsskolen NV-PRO - og siden sidstnævntes konkurs har fremtiden været usikker. Foto: Jesper Truelsen - TV 2 ØST

Ville fortsætte

Politikerne i kommunen fik valget mellem enten at drive naturskolen uforandret videre med det nødvendige vedligehold, at lukke naturskolen og omdanne området til dyrepark eller helt lukke skolen og samtidig sige farvel til de mange dyr.

Politikerne valgte imidlertid at arbejde videre med den model, hvor skolen fortsætter som nu. Beslutningen indebærer, at kommunen vil arbejde for at udskifte de eksisterende dyrehegn og vil genoprette bygningerne i området – og samtidig går man på jagt efter en ekstern partner til at drive naturskolen videre. Blandt andet har aktiveringsprojektet Sidesporet og Kystlivscenteret vist interesse for at gå ind i arbejdet omkring naturskolen. Det er nu noget, som kommunen undersøger nærmere.

Naboerne til naturskolen har længere været bekymret for de 80 sika-hjorte, der bor på naturskolens område. De kan dog med dagens beslutning ånde lettet op. Der er lige nu ikke udsigt til, at hjortene fjernes fra området.

Givet noget unikt til børnene

Dansk Folkepartis John Harpøth er glad for dagens beslutning. Han mener, at naturskolerne står for noget vigtigt i undervisningen.

- Det er vigtigt, at børn får oplevelser i naturen som led i deres skolegang – og det er et helt fantastisk område derude. Desuden er der spejdere og mange andre aktiviteter i området. Det ville være rigtig ærgerligt at lukke det ned, siger han til TV2 ØST.

Også i sidste valgperiode var der forslag om at droppe kommunens støtte til naturskolen, men det blev ikke gennemført dengang.

- Vi synes det er rigtig vigtigt, at vi holder fast i naturskolen. Det er et åndehul, hvor børn og voksne kan nyde naturen. Der er masser af muligheder, og derfor er det vigtigt, at vi holder fast i at bevare centeret, siger John Harpøth (DF).

Venstre stemte for dagens beslutning i økonomiudvalget. Men partiet mener ikke, at det er selvindlysende, at skolen skal leve videre.

- Vi har i Venstre været lidt ambivalente om naturskolen. Vi synes ikke, at den har været brugt optimalt. Samtidig er vi i Holbæk jo presset på budgettet, så selvom vi har råd til nye hegn og den slags så er det for os er det afgørende, at vi ikke skal drive skolen videre alene. Vi skal have gode samarbejdspartnere ind over, siger Camilla Hove Lund (V).

Blev solgt fra

Holbæk Kommune valgte i vinteren 2010-2011 at overdrage Holbæk naturskole til Nordvestsjællands Produktionshøjskole, også kendt som NV-Pro. Prisen på én krone afspejlede, at produktionshøjskolen derefter forpligtede sig til at vedligeholde områdets mange faciliteter for skolebørn og spejdere foruden for vedligeholdet af bygningerne i området. Samtidig skulle de overtage dyreholdet, der i dag består af 80 sika-hjorte.

Produktionsskolen gik imidlertid konkurs i maj måned, og det betød et stop for alle aktiviteter i området. Siden har kommunen stået for pasning og fodring af de mange dyr.

I forvaltningens indstilling til politikerne er der kun tænkt løsninger ind for det område, der indtil nu har udgjort naturskolens område.

Står det til Venstre, så kan det dog godt være, at naturskolens aktiviteter i stedet skal foregå i nye rammer.

- Vi vil meget gerne høre inputs fra kommende samarbejdspartnere, og det er ikke låst til bestemte adresser. Har andre gode ideer, så er det noget, som vi gerne vil høre, siger hun.

VIDEO: TV2 ØST fortalte i juni, hvordan naboer kæmpede for Holbæk Naturskoles overlevelse. Se indslaget her:

03:00

Ovenpå konkursen i nordvestsjælllands produktionsskole NV-Pro, i starten af maj, er der mange

Luk video

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App