3F er bekymret for spareplaner på rengøring: - Vi har set, at medarbejdere senere bliver afskediget

Rengøring

Stevns sender rengøring i udbud. Det bekymrer fagforeningen 3F, for en virksomhedsoverdragelser har flere gange ført til afskedigelser af medarbejdere.

Stevns Kommune vil sende rengøringen på skoler og institutioner i udbud for at spare penge.

Kommunen vil spare 1,8 mio. kr. på rengøringen i kommunen. Det bekymrer de rengøringsfolk, der er ansat direkte ved kommunen til rengøring af skoler og børnehaver.

Efter en kort periode er der mange af dem, der ikke er ansatte mere i det firma, der overtager opgaven

Jonas Burmeister, faglig sekretær i 3F Midt og Østsjælland

Det bekymrer Fagforeningen 3F, som tidligere har set eksempler på medarbejdere, der senere bliver afskediget.

En privat virksomhed har ingen forpligtigelser for medarbejderne

Kommunen har besluttet at sende rengøringen i udbud, og næsten 50 rengøringsassistenter frygter at miste deres job.

- Det er vi selvfølgelig kede af at høre. Vi har jo set, at nogle de her udbud, har gjort at nogle firmaer efterfølgende har valgt at afskedige medarbejdere på trods af, at der er tale om virksomhedsoverdragelser. Efter en kort periode er der mange af dem, der ikke er ansatte mere i det firma, der overtager opgaven, siger Jonas Burmeister, faglig sekretær i 3F Midt og Østsjælland.

Selvom kommunen siger, at der er plads til medarbejderne i et privat firma, er der ingen garanti for medarbejderne.

- Efter en given periode har de ingen forpligtelser af hensyn til den overenskomst, man har på det offentlige område. Derfor er de frie til at gøre, som de vil, og derfor har de mulighed for enten at rykke medarbejderne eller opsige dem, siger Jonas Burmeister, faglig sekretær i 3F Midt og Østsjælland.

Derfor kan et udbud forringe forholdene for medlemmerne?

Det kan det absolut. Vi har set nogle eksempler på det, hvor der ikke er gået ret lang tid, før vi har set, at medarbejderne er dem, der har været tabere i det her spil.

Stevns Kommune har undladt at lave et kontroludbud

Rengøringen skal i løbet af foråret sendes i udbud. Det har byrådspolitikerne besluttet, fordi de mener besparelsen på de 1,8 mio. kr. ikke kan findes inden for egne rækker.

- Man laver kontrolbud på den opgave man udliciterer for at se, om der er nogle ting, man kunne gøre smartere i kommunen. Så er det op til politikerne at vælge ud fra de tilbud, der kommer fra private virksomheder og det kontrolbud. Der har vi set i blandt andet Faxe Kommune, at der var en meget lille prisforskel mellem virksomheders tilbud og kontrolbuddet, og derfor valgte man at holde det i egne række, for der kiggede man mere på kvalitet end pris, siger Jonas Burmeister, faglig sekretær i 3F Midt og Østsjælland.

Vi har set i andre kommuner, at prisforskellen imellem det, kommunen selv har kunne gøre det til og det er privat firma har kunne levere, der har det ikke været ret stor forskel

Jonas Burmeister, faglig sekretær i 3F Midt og Østsjælland

Stevns Kommune har valgt at undlade at lave et kontrolbud for at spare tid og penge. Hvad tænker du om det?

- Det er vi utrolig kede af at høre. Vi har set i andre kommuner, at prisforskellen imellem det, kommunen selv har kunne gøre det til og det er privat firma har kunne levere, der har det ikke været ret stor forskel. Vi har svært ved at se, at man skal kunne spare så mange penge, som Stevns Kommune lægger op til, når man gerne vil holde det i samme standard og kvalitet, som man har i dag, siger Jonas Burmeister fra 3F.

Flere besparelse vil påvirke kvaliteten i rengøringen

I kommunen påpeger udvalgsformanden, at de allerede har gennemført besparelser for 1,4 millioner kroner på rengøringen. Og nu skal der så spares igen.

Ifølge 3F vil besparelserne påvirke kvaliteten i rengøringen.

- Der er ingen tvivl om, at rengøring har været udsat for mange spareplaner. Man har sparet over to omgange i Stevns Kommune, og man kan ikke blive ved med at holde en kvalitet i rengøringen, der gør at skoler og institutioner kan være tilfredse. Det bliver en konsekvens af, at man nu igen vælger at spare 1,8 millioner kroner om året de næste tre år, siger Jonas Burmeister, faglig sekretær i 3F Midt og Østsjælland.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App