Veganerpartiet tager listebogstavet G fra borgmesterpartiet i Guldborgsund: - Det er tyveri ved højlys dag

Sammen med foreningen Lokallisterne i Danmark klager John Brædder fra Guldborgsund Kommune over, at landsdækkende partier kan stjæle lokallisters listebogstav.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det store hvide G er skrevet i versal og er umuligt ikke at se i det cirkelformede logo.

Borgmesterpartiet i Guldborgsund Kommune, Guldborgsundlisten, har eksisteret i 23 år og har siden 2012 haft G som sit listebogstaver, som udover at være i logoet også toner frem på valgplakaterne.

Nu skal lokallisten imidlertid finde et nyt listebogstav.

Det skyldes, at Veganerpartiet har samlet nok vælgererklæringer og er blevet opstillingsberettiget til Folketinget og i den forbindelse har valgt G som listebogstav. Og som reglerne i dag er skruet sammen, så overtrumfer et landsdækkende parti de lokale kommunelister, som bare må makke ret.

Men reglerne bør ændres. For det er ikke fair, at et nyt landsdækkende parti bare sådan kan skubbe lokale lister til side.

Det mener John Brædder, borgmester i Guldborgsund Kommune og fra Guldborgsundlisten.

- Nyheden modtog vi noget bedrøveligt, må jeg sige.

Udover Guldborgsundlisten rammer det i alt 17 andre partier, som stillede op ved kommunalvalget i 2017, at Veganerpartiet har kastet sin kærlighed på G.

- I et fornuftigt demokrati, som Danmark jo er og påberåber sig at være, er det ikke fair, at man kan komme ind fra sidelinjen, danne et nyt landsdækkende parti og så tage adskillige listers listebogstav, især ikke nu hvor vi er i en tid med mange nye partier, der vil ind på Christiansborg. 

- Der er mange bogstaver i alfabetet, og Veganerpartiet kunne have valgt et andet, som ikke var taget ude lokalt. Jeg synes, det er tyveri ved højlys dag, siger John Brædder. 

Sender klage

Det er langt fra første gang, at et nyt landsdækkende parti tager listebogstavet fra lokale lister, skriver mediet dknyt.

Ved det seneste kommunalvalg i 2017 overtog Nye Borgerlige og Alternativet listebogstaverne D og Å fra otte lokale lister.

Og ved kommunalvalget næste år er listebogstavet E også i fare, da Borgerlisten med Klavs Riskær Pedersen i spidsen kæmper for at blive opstillingsberettiget. Lykkedes det, vil han udover bogstavet også få råderetten over selve partinavnet, som ved kommunalvalget i 2017 var i forskellige varianter i 16 kommuner ifølge dknyt.

Læs også
Eksperter er enige - kæmpe sommerhuse bliver opført i strid med lokalplan
Læs også
Eksperter er enige - kæmpe sommerhuse bliver opført i strid med lokalplan

Udover at være frontfigur for Guldborgsundlisten er John Brædder også formand for Lokallisterne i Danmark. Også foreningens næstformand, Anders Gerner Frost, som er borgmester i Gribskov Kommune og fra lokallisten nytgribskov, bliver ramt af Veganerpartiet. Sammen vil de nu igen klage til Social- og Indenrigsministeriet, som de tidligere har gjort det med eksemplet med Borgerlisten.

- Nu sender vi endnu engang en klage og påberåber os, at der er noget galt med den danske lovgivning. For du skal tænke på, at det drejer sig om logo og alt andet merchandise, partierne har liggende, som skal ændres. Det vil koste os en hulens masse penge, som ellers kunne bruges på at føre valgkamp.

- Og i yderste konsekvens, hvis der kom så mange partier, så kunne man bare tage to bogstaver. Det kan løses, hvis man vil, siger John Brædder.

Har I i Guldborgsundlisten gjort jer tanker om, hvilket bogstav I så vil vise frem?

- Det har vi ikke forholdt os til endnu. Der er fortsat mange måneder til kommunalvalget, og vi skal i tænkeboks omkring, hvilket bogstav vi så går i krig med.

Jeg kan se, at J fortsat er ledigt som listebogstav. Overvejer I helt at skifte partinavn til John Brædder-listen? Kunne det friste?

- Ha ha ha. Nej, den får du sgu ikke mig med på. Guldborgsundlisten skal bestå – også, når jeg engang ikke længere stiller op, og dermed skal partiet absolut ikke hedde John Brædder-listen, siger John Brædder.