Verdens hurtigste fugl slår dansk rekord

Vandrefalken slår sin hidtidige danske rekord i yngel siden rovfuglen genindvandrede til Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

45 vandrefalke-unger, der forlader deres barndomsrede.

Det er resultatet af årets yngel for vandrefalke i Danmark – og dermed slår rovfuglen ny rekord, efter den genindvandrede til landet i 2001. Det oplyser Dansk Ornitologisk Forening.

De 45 unger kommer fra 17 forskellige reder, hvor ynglepar har formået at skaffe mad nok til at holde dem i live.

Vandrefalken, der normalt yngler på stejle klipper, har ikke mange naturlige ynglesteder i Danmark. Fuglen yngler dog på blandt andet på Stevns Klint og Møns Klint, ligesom den har slået sig ned på Storebæltsbroen.

Sådan har bestanden udviklet sig

Vigtigste ynglested

På Møns Klint, der er det vigtigste ynglested for fuglen i Danmark, har Dansk Ornitologisk Forening tilbudt mulighed for at følge en rede igennem et teleskop, og det har været en succes, skriver organisationen op sin hjemmeside.

En vandrefalk-unge ringmærkes.
En vandrefalk-unge ringmærkes. Foto: Sascha Bendix

- Det er rigtig godt. Mange børn er vildt interesserede. Der kommer små nørder på 5-7 år, der ved en hulens masse om vandrefalk. Der var en lille knægt, der så vandrefalken komme med mad til ungerne, og det er noget, der sætter spor. Viden, kendskab og gode oplevelser er en del af naturbeskyttelsen, siger Niels Peter Andreasen, artscaretaker for vandrefalk i organisationen.

Vandrefalken forsvandt som dansk ynglefugl i 1972, men den genindvandrede i 2001.

Rovfuglens forsvinden hang sammen med bekæmpelse, indsamling af falkeunger til falkonervirksomhed og brug af miljøgifte som DDT.

Totalfredning af alle rovfugle og udfasning af gifte har bidraget til at øge vandrefalkenes frugtbarhed.