¨

Unikt fund: Hummer i sten fra Møn kan være ældre end dinosaurerne

00:58

34-årige Lykke Dahl Mortensen har fundet, hvad der formodes at være en forstenet hummer på Møn. Den er muligvis så sjælden, at den skal udstilles som danekræ - og er muligvis ældre end den første dinosaur.

Lykke Dahl Mortensen var ude at gå en tur sammen med nogle venner mellem Klintholm Havn og fyret ved Møns Klint, da hun gjorde et helt usædvanligt fund.

- Pludselig var den der. Så måtte jeg jo tage den op og kramme den, siger hun til Sjællandske.

Sjældent fund

Det specielle fund er sandsyndligvis en forstenet hummer, og dem bliver der ikke fundet mange af.

- Hvis det er den type, vi tror, det er, så er der kun fundet tre-fire stykker af dem i Danmark før. Hummeren er jo et dyr, der er ret dårligt sammensat. Når det dør og synker ned på havbunden, skal der ikke ret meget understrøm til, før det begynder at falde fra hinanden, siger fossilekspert på Geocenter Møns Klint, Hans-Henrik Meyer.

Millioner år gammel

Den forstenede hummer kan vise sig at være flere hundrede millioner år gammel.

I følge fossilekspert Hans-Henrik Meyer, kan hummeren kan være op mod 400 millioner år gammel. Det er næsten 200 millioner år før den første dinosaur opstod.

- Det kan godt være, jeg tager fejl. Måske er den fra Kridttiden, og det vil sige, at den er omkring 70 millioner år gammel, siger han til Sjællandske.

Stor opmærksomhed

Eksperter skal lørdag se nærmere på det unikke fund.

Det sker når Sydsjællands Amatørgeologiske Forening holder lørdagsåbent for alle fossil-interesserede.

Her har Sten Lennart Jakobsen fra Statens Naturhistoriske Museum i København meldt sin ankomst for at se nærmere på den forstenede hummer.

Muligvis et danekræ

Viser det sig, at den forstenede hummer er så sjælden som antaget, kan den blive indstillet som danekræ.

Det er en klassifikation, staten giver til danske naturhistoriske genstande af enestående videnskabelig eller udstillingsmæssig værdi.

Lørdagsåbent hos Sydsjællands Amatørgeologiske Forening finder sted i klublokalerne på Grønnegades Kaserne i Næstved fra klokken 10 til 15.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App