Uddannelse lokker modne lærere til: - Det er helt vildt fedt

Der er mangel på kvalificerede lærere. Derfor er Professionshøjskolen Absalon kommet på forskellige alternativer til den traditionelle læreruddannelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Manglen på uddannede lærere er stor. Tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd svarer til, at næsten hver femte ansatte i kommunale lærerstillinger ikke har en læreruddannelse - og i blandt andet Odsherred er det næste hver tredje lærer, der slet ikke er uddannet.

Derfor tænkes der kreativt for at få flere til at tage læreruddannelsen. Som TV2 ØST i dag kan fortælle, vil Professionshøjskolen Absalon fra 2024 åbne en splinterny læreruddannelse på Vallekilde Højskole i Odsherred - men der er også andre alternative uddannelser, som allerede er i luften.

Én af dem har 30-årige Loui Westergaard Hansen glæde af. Han er studerende på Absalons såkaldte "skolebaserede læreruddannelse". Her bliver man deltidsansat på en skole samtidig med at man er under uddannelse og derfor også får SU.

quote Det fedeste ved at være her er den relation, man får til eleverne.

Loui Westergaard Hansen, lærerstuderende, Absalon Professionshøjskole

- Det er helt vildt fedt. Før har jeg været lærervikar og har lært en masse i praksis om, hvordan man kører klasserummet og danner relationer til børnene. Nu kommer jeg ind på Absalon og får noget teori på, det jeg laver i hverdagen, siger Loui Westergaard Hansen.

Svært kun med SU

Loui Westergaard Hansen arbejder i en stilling, der er på en tredjedel af fuld tid, og de resterende timer bruger han på at studere.

Loui Westergaard Hansen er i gang med et historieprojekt på Møn Skole i Stege, hvor han arbejder svarende til en tredjedel af en fuldtidsstilling.
Loui Westergaard Hansen er i gang med et historieprojekt på Møn Skole i Stege, hvor han arbejder svarende til en tredjedel af en fuldtidsstilling. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Det faktum, at han kan få løn oven i sin SU, mens han uddanner sig, er en af grundene til, at han valgte den skolebaserede læreruddannelse til at starte med. Fire år på SU kan nemlig være svært for de mere modne studerende, der har etableret sig med bolig, en partner og børn.

- Det havde været for svært for mig at få til at hænge sammen, hvis jeg kun levede på SU. Jeg er 30 år gammel, så jeg har lidt højere udgifter end nye, unge studerende, så jeg var nødt til at få en ekstra indkomst på en eller anden måde, siger han.

Han har været på uddannelsen i et halvt år og har nu tre et halvt år tilbage, før han kan kalde sig selv færdiguddannet lærer.

- Min store drøm er, efter en masse år som lærer, at blive skoleleder et sted og være med til at præge den skole, jeg nu skal arbejde på, siger han.

Årligt bliver der optaget omkring 20 nye studerende på den skolebaserede læreruddannelse på Absalon, og den har været oppe at køre på fuldt blus i seks år nu.

Onlineundervisning vinder frem

Spørger man på Absalon er det helt nødvendigt at udtænke nye former at uddanne lærere på, hvis fremtidens børn skal sikres en god skolegang.

- Der er rift om de unge. Derfor gør vi os umage med at have forskellige udbud, som kan tiltrække forskellige målgrupper, siger Stina Løvgreen Møllenbach, der er centerchef i Center for Skole og Læring på professionshøjskolen Absalon.

I 2018 åbnede Absalon for eksempel en ny læreruddannelse baseret på såkaldt e-læring, hvor det meste af undervisningen foregår online. Her får man den samme uddannelse som den traditionelle læreruddannelse, men uddannelsen retter sig mod studerende, der er et sted i livet, hvor der er et større behov for fleksibilitet.


Nyhedsoverblik