Trods borgerprotester – flertal siger ja til biogasanlæg

Udsigten til et stort biogasanlæg nær Køng har mødt meget modstand. Men nu har et flertal i kommunalbestyrelsen i Vordingborg givet grønt lys til det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På den ene side frygter modstanderne stank og tusindvis af lastbiler, hvis et biogasanlæg syd for Køng bliver en realitet.

Imens peger tilhængerne på den anden side på, at anlægget kan levere masser af grøn energi, som samtidig kan spare miljøet for CO2-udledning.

biogasanlæg.Midtfyn
Læs også
Sidste slag om biogasanlæg - nu skal politikere tage endelig beslutning
biogasanlæg.Midtfyn
Læs også
Sidste slag om biogasanlæg - nu skal politikere tage endelig beslutning

Onsdag aften fik tilhængerne så deres vilje.

Et flertal i kommunalbestyrelsen i Vordingborg Kommune vedtog nemlig, at der bliver etableret et biogasanlæg syd for Køng mellem Næstved og Vordingborg.

quote Det var forventet, men det gør ondt inderst inde. Det kommer til at gå ud over mange naboer

Helle Pia Nielsen, Køng

17 af politikerne stemte ja til forslaget, mens 12 stemte imod ved aftenens møde i kommunalbestyrelsen, som blev afholdt på Svend Gønge-Skolen i Lundby.

Socialdemokratiet, SF, Alternativet, Radikale Venstre og Venstre-politikeren Eva Sommer Madsen stemte ja til forslaget, mens der lød et nej fra Konservative, Dansk Folkeparti, Enhedslisten samt resten af Venstres gruppe i kommunalbestyrelsen.

Mange borgere mødt op

Her var mange borgere, der er imod planerne, mødt frem. En af dem var Helle Pia Nielsen, der selv bor i Køng. Og hun var skuffet over politikernes afgørelse.

- Det var forventet, men det gør ondt inderst inde. Det kommer til at gå ud over mange naboer, siger hun til TV ØST.

Læs også
Borgere protesterer over biogasanlæg – men er der noget at frygte?
Læs også
Borgere protesterer over biogasanlæg – men er der noget at frygte?

Helle Pia Nielsen har sammen med en række andre beboere kæmpet imod planerne om et biogasanlæg i området. Og selvom det ikke gik som Helle Pia Nielsen havde ønsket, kæmper hun videre.

- Nu er der klagemuligheder, så vi skal vi fortsætte ufortrødent. Vi giver ikke op, vi bliver ved, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Helle Pia Nielsen er imod planerne om et biogasanlæg syd for køng. Hun deltog derfor i kommunalbestyrelsens møde på Svend Gønge Skole i Lundby.
Helle Pia Nielsen er imod planerne om et biogasanlæg syd for køng. Hun deltog derfor i kommunalbestyrelsens møde på Svend Gønge Skole i Lundby. Foto: TV2 ØST

300.000 ton biomasse om året

Efter planen skal biogasanlægget placeres godt to kilometer syd for Køng. Forventningen er, at anlægget vil behandle op mod 300.000 ton biomasse om året. Det betyder samtidig, at der hvert år vil være omkring 33.400 lastbilkørsler til og fra biogasanlægget

150 millioner kroner vil firmaet Nature Energy investere i anlægget nær Køng, der i dag er Danmarks største producent af biogas. 

Forud for aftenens afstemning havde Nature Energy denne kommentar til sagen:

- I første omgang afventer vi kommunalbestyrelsen i Vordingborgs beslutning i aften. Falder det positivt ud, afventer vi de sidste formelle tilladelser, før vi kan beslutte præcis, hvornår vi går i gang med byggeriet, siger Ole Hvelplund, som er administrerende direktør i Nature Energy.

Atiklen fortsætter under billedet. 

Det er her på marken ved Køng Mose, at anlægget skal ligge. Der bliver indkørsel fra Næstvedvej. 
Det er her på marken ved Køng Mose, at anlægget skal ligge. Der bliver indkørsel fra Næstvedvej. 

25 millioner kubikmeter bionaturgas kan anlægget producere om året, og det vil svare til at 17.000-18.000 huse kan blive opvarmet årligt.


Nyhedsoverblik