To medarbejdere fyret fra Storstrømsbyggeriet – nu hastebehandles sagen i Arbejdsretten

To bygningsarbejdere på Storstrømsbroen blev i december fyret uden varsel. Nu har Fagbevægelsen sendt sagen til hastebehandling i Arbejdsretten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sager om ulykker og farligt arbejdsmiljø er væltet ned over Storstrømsbyggeriet i de seneste par måneder, og nu kan der så tilføjes endnu en sag i rækken.

quote Det er vores helt klare opfattelse, at de her medarbejdere er blevet fyret, fordi de var aktive i 3F og stillede op som tillidsvalgte

Palle Bisgaard, næstformand i bygningsarbejdernes fagforbund, 3F Byggegruppen

I december blev to bygningsarbejdere nemlig fyret uden varsel - og uden forklaring. Fagbevægelsen er dog overbevist om, at fyringerne skyldes, at de to medarbejdere stillede op som tillidsvalgte i 3F, og af den grund sendte Fagbevægelsen sagen til hastebehandling i Arbejdsretten kort før jul. Det skriver Fagbladet 3F.

- Det er vores helt klare opfattelse, at de her medarbejdere er blevet fyret, fordi de var aktive i 3F og stillede op som tillidsvalgte, siger Palle Bisgaard, der er næstformand i bygningsarbejdernes fagforbund, 3F Byggegruppen til Fagbladet 3F.

De to bygningsarbejdere havde meldt sig ind i 3F og havde samtidig været med til at organisere deres kollegaer i fagforeningen. Den 10. december stillede de op til valg som tillidsrepræsentant, og to dage senere blev de ifølge Fagbladet 3F fyret uden varsel af deres arbejdsgiver, det portugisisk ejede byggeselskab New Building Services.

Fagbladet 3F skriver, at New Building Services ikke har reageret på fagbladets henvendelser. Over for Arbejdsretten afviser de dog, at fyringen af de to medarbejdere har noget at gøre med deres opstilling til valget som tillidsrepræsentant.

For Arbejdsretten i marts

De to fyrede medarbejdere er Domingos Neto og Jorge Ca, der begge kommer fra Portugal. De har nu afgivet vidneforklaring til Arbejdsretten og er efter fyringen rejst hjem til Portugal. 

Herhjemme bliver sagen behandlet i Arbejdsretten i marts.

Det er ikke første gang, at Storstrømsbyggeriet er stødt ind i problemer. Allerede efter blot to år havde byggeriet fået et skærpet tilsyn, 87 strakspåbud og syv forbud. Det viste en opgørelse fra Arbejdstilsynet, som TV2 ØST i november 2019 fik aktindsigt i. Det betød, at både beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og transportminister Benny Engelbrecht (S) blev kaldt i samråd om forholdene på Storstrømsbroen.