¨

Syv børn blev bragt tilbage til livet - udenlandsk medie sætter fokus på Præstø-ulykke

I 2011 dannede Præstø Fjord ramme om en voldsom ulykke. Foto: TV2 ØST

Det britiske medie BBC sætter fokus på den ulykke på Præstø Fjord i februar 2011, hvor en båd med 13 elever og to lærere kæntrede.

How seven kids came back from the dead

Det er overskriften på en kort dokumentar, som BBC har lagt på deres hjemmeside og flere sociale medier.

Det britiske medie fortæller, hvordan syv danske skoleelever blev så nedkølede, da de havnede i det kolde vand i Præstø Fjord, at de teknisk set var døde.

I dokumentaren møder man to af de elever, der var med på den tur, der endte med at koste en lærer livet. 

Se BBC's mini-dokumentar her. Artiklen fortsætter under videoen. 

BBC fortæller også, hvordan de danske læger reddede elevernes liv.

Læge Michael Jaeger Wansche fra Rigshospitalet fortæller i dokumentaren, hvordan han sammen med sine kolleger langsomt varmede elevernes kroppe op, og at de alle overlevede at være stærkt underafkølede.

- Vi fokuserede på at opvarme blodet med en grad for hvert tiende minut, forklarer han til BBC.

På både Youtube og på Facebook har videoen fået en del opmærksomhed og kommentarer fra de britiske brugere, der er imponerede over de danske lægers indsats.

En meget voldsom ulykke

Ulykken på Præstø Fjord var en voldsom begivenhed, der blev dækket massivt i de danske medier tilbage i 2011.

Ulykken kostede en lærer livet og efterlod flere elever med voldsomme fysiske skader.

Den 11. februar 2011 sejlede 13 elever og to lærere fra Lundby Efterskole ud i en såkaldt dragebåd på Præstø Fjord.

PRÆSTØ-ULYKKEN KORT:

11. februar 2011

To lærere og 13 elever fra Lundby Efterskole sejler ud i en dragebåd på Præstø Fjord. Båden kæntrer, da elever og lærere på grund af hård vind og høje bølger forsøger at vende rundt og sejle tilbage.  Det lykkes for enkelte elever selv at svømme i land. De øvrige elever og den ene af lærerne bliver reddet op i løbet af en flere timer lang redningsaktion. Mange af dem er bevidstløse og stærkt underafkølede, da de bliver samlet op i det cirka to grader kolde vand. Den anden lærer drukner.

 

14. september 2011

Søfartsstyrelsens maritime havarikommission retter i en såkaldt søulykkesrapport en sønderlemmende kritik med Lundby Efterskole og dens ledelse. Skolen var ikke i tilstrækkelig grad opmærksomme på risikoen ved dragebådssejlads, skolen havde ingen tilfredsstillende sikkerhedsregler på området og det var ’forbundet med betydelig risiko for en ulykke at sejle på Præstø Fjord under de givne omstændigheder’.

 

1. oktober 2012

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi rejser tiltale mod Lundby Efterskole og dens leder Truels Truelsen for ’uagtsomt manddrab og uagtsom betydelig legemsbeskadigelse’ ifølge straffelovens paragraf 249. Anklagemyndigheden kræver, at skolelederen får en ubetinget fængselsdom. Strafferammen er op til fire måneders fængsel.

 

1. februar 2013

Byretten kender Lundby Efterskole skyldig i uagtsom legemsbeskadigelse af 7 børn. Skolen skal betale en kvart million i erstatning og skoleleder Truels Truelsen får 60 dages betinget fængsel og får samtidig frakendt retten til at undervise i sejlsport. Skolen modtager dommen, men forstanderen anker den til landsretten.

 

8. november 2013

Østre Landsret stadfæster dommen over forstander Truels Truelsen.

Se mere

På grund af høje bølger og hård vind kæntrede båden, og både lærere og elever havnede i det to grader kolde vand. Syv af de 13 elever mistede bevidstheden og blev stærkt underafkølede.

Efter behandling på Rigshospitalet blev de syv elever sendt til Hammel Neurocenter ved Aarhus, hvor de genoptrænede i månedsvis.

Lasse Aadal Jensen er den af de syv elever, der har fået de voldsomste fysiske skader af ulykken. Se indslaget fra 2016, hvor TV ØST mødte ham:

09:50 Luk video
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App