Sukkerfabrik omdannes til stort feriecenter

Onsdag aften stemte et flertal for at bygge 500 ferieboliger i og omkring den gamle sukkerfabrik, men planen vækker bekymring hos flere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kommunalbestyrelsen i Vordingborg Kommune har onsdag aften stemt ja til et gigantisk ferieboligbyggeri i og omkring den gamle sukkerfabrik i Stege.

- Det er jo en god ide, at der sker en udvikling og en jobskabelse på Møn, og det er det også andre steder i Vordingborg Kommune, siger borgmester Mikael Smed (S) og tilføjer:

- Det betyder jo, at der bliver en helt masse arbejdspladser. Der bliver nogle indtægter, og det er jo godt, hvis man også gerne vil have, at der skal bo nogle borgere, og at der også er noget at lave.

Det er planen, at ferieparken kommer til at huse 500 ferieboliger. Af dem skal 475 opføres på land, mens de resterende 25 skal placeres på pæle i vandet.

En af del ferieboligerne skal placeres på pæle i vandet.
En af del ferieboligerne skal placeres på pæle i vandet. Foto: Sukkerfabrikken Møn

Husene på vand vækker dog bekymring.

- Jeg frygter, at der kommer iltsvind, og det vil sige, at det er også fiskedød. Det ville jo være skrækkeligt bare på grund af, at man vil lave et mini-Hawaii eller noget i den stil, udtaler Heino Hahn (NB), medlem af kommunalbestyrelsen i Vordingborg Kommune.

- Generelt er vi bekymrede omkring det her med at etablere nybyggeri i vand. I den her konkrete sammenhæng synes vi også, at der mangler nogen undersøgelser på, hvad påvirkninger det kommer til at have på undervandsdyrelivet og undervandsmiljøet, forklarer Martin Graff Jørgensen (EN), medlem af kommunalbestyrelsen i Vordingborg Kommune.

Læs også
Sukkerfabrik skal omdannes til Danmarks bedste ferieby
Læs også
Sukkerfabrik skal omdannes til Danmarks bedste ferieby

Undervejs i flere år

Allerede tilbage i 2015 var der store ambitioner for den gamle sukkerfabrik. Men det var ikke alle, der lige kunne forestille sig området omdannet til vandland og strand.

- Halvanden milliard er jo mange penge. Jeg er jo fyldt 70 år, og jeg håber da at opleve det. Men det er jo ikke sikkert, at det bliver mens, vi har en dronning, sagde Tom Kusk fra Stege til TV2 ØST tilbage i 2015.

Alligevel rykkede projektet sig nærmere i 2019, og det vakte glæde i den lokale turistforening.

- Hvis vi skal have en bæredygtig vækst fortsat, så det er vigtigt, at vi får udvidet kapaciteten. Og det taler jo direkte ind i Vordingborg Kommunes turistmålsætning om en fordobling af turistomsætningen, og den kan vi ikke nå, hvis ikke sådan et projekt bliver realiseret, udtalte Nils Natorp, formand for Møn-Sydsjælland Turistforening.

Her kan man se planen over den nye ferieby i Stege.
Her kan man se planen over den nye ferieby i Stege. Foto: Sukkerfabrikken Møn

I 2019 mødte 400 mennesker op til orientering om det 86.000 kvadratmeter store privatfinansierede projekt. Det kommer til at koste 1,5 milliarder kroner og skal blandt andet indeholde wellness, vandland og feriehuse. Det var flere naboer begejstrede for.

- Lokalbefolkningen indgår som vigtige elementer i det her projektet. Det er ikke bare et nyt forlystelsescenter, lød det fra Niels Peter Evind-Poulsen fra Møn.

Dengang var der tidsoptimisme til det store projekt. Men projektet har alligevel først fået sin endelig afgørelse i dag.


Nyhedsoverblik