Snart forvandles omstridt "ruin" til et badehotel som i 1930'erne

Resterne af det gamle Hotel Kongens Ø bliver i disse dage revet ned. I stedet er der planer om at bygge et nyt badehotel på stedet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et klassisk badehotel med en flot strand tæt på, placeret midt i en naturnationalpark og med fokus på bæredygtighed og det afslappede liv.

Sådan er planerne for det nye hotel, der skal erstatte det stadig mere forfaldne Hotel Kongens Ø på Møn, der gennem de sidste 17 år i stadig højere grad har fået lov til at falde hen som ruin.

Stedet har tidligere fungeret som hotel og som Europahøjskole. Nu er det dog på vej til at få en renæssance.

"Kongens Ø" har været under forfald i årevis. Nu bliver det revet ned for at give plads til et nyt badehotel.
"Kongens Ø" har været under forfald i årevis. Nu bliver det revet ned for at give plads til et nyt badehotel. Foto: Kristoffer Koch - TV2 ØST

Om få år vil stedet nemlig genopstå som badehotel.

Det oplyser ejeren, Steffen Steffensen, der er formand for selskabet Liselund Fontænen.

Det gamle hotel på Ulvshale opstod da også i sin første version som badehotel i den helt klassiske stil, som man også ser i den kendte serie Badehotellet på TV 2.

- Det er skabt som et badehotel, og den fortælling arbejder vi videre med, fortæller Steffen Steffensen, der dog fortæller, at det nye badehotel bliver anderledes.

Læs også
Badehotel blev til ruin: - Vi er glade for, at der sker noget
Læs også
Badehotel blev til ruin: - Vi er glade for, at der sker noget

- Der skal laves en moderne tolkning af det, forklarer han.

- Der er jo sket det de sidste 80 år, at service er blevet meget dyrt. Hvor der på de gamle badehoteller var overflod af ansatte, så er det ikke en mulighed i dag. Det er der simpelthen ikke økonomisk basis for, siger han.

TV2 ØST har tidligere beskrevet, hvordan naboerne til det tidligere Hotel Kongens Ø er gået sammen i en forening for at få bygningen fjernet.

At det bliver drevet anderledes vil blandt andet kunne ses udenfor, hvor byggeriet fra starten er tænkt til at kunne udfolde sig vildt.

- Vi kommer til at spille rigtig godt sammen med den storslåede natur, der er i området.

Byggeriet bliver derfor bygget med naturlige materialer, så det faktisk giver mening, at det hele bliver lidt vildt. Det bliver et godt sted at være og nyde nogle gode døgn, siger han.

Det var en øjenbæ

Det er mange år siden, at det gamle badehotel for alvor sidst var et trækplaster til egnen. 

Stedet åbnede under navnet Ulfshale Østersøbad som badehotel i 1916, og fortsatte som sådan indtil 1974. 

Sådan så badehotellet ud i 1956.
Sådan så badehotellet ud i 1956. Foto: Sylvest Jensen Luftfoto / Det Kgl. Bibliotek

Her blev stedet udvidet voldsomt, og der blev bygget både en stor restaurant og en indendørs svømmepøl - men det hele krakkede i 1976, og trak blandt andet den lokale sparekasse med i faldet. 

Siden blev der lavet Europahøjskole og endnu siden Røde Kors flygtningecenter i de tidligere hotelbygninger.

Inde i den gamle bygning, kan man ane konturerne af den gamle swimmingpool.
Inde i den gamle bygning, kan man ane konturerne af den gamle swimmingpool. Foto: Kristoffer Koch - TV2 ØST

De sidste 17 år har stedet dog stået tomt, og forfaldt mere og mere som en ruin. En offentlig vurdering konkluderede derfor i foråret, at stedet nok godt kunne genoprettes til tidligere stand - men at det ville blive meget bekosteligt.

Naboerne var selvsagt meget kede af at bo ved siden af en stadig mere faldefærdig bygning.

TV2 ØST har flere gange talt med dem, og de var bekymrede for blandt andet asbestforurening fra de gamle bygninger. De har da også i årevis arbejdet på at få Vordingborg Kommune til at tage sagen op.

Læs også
Hotelruin har stået tom i 16 år: - Det er en øjenbæ, der ligger her midt i naturen
Læs også
Hotelruin har stået tom i 16 år: - Det er en øjenbæ, der ligger her midt i naturen

Vil bruge gammel stil

Den nye renovering vil forsøge at følge byggestilen i området, der er et af Danmarks ældste sommerhusområder. Sommerhusene i området har beholdt den oprindelige stil - og det er en stil, som man nu vil forsøge at genskabe i det nye, gamle hotel.

- Vi vil forsøge at bygge et bæredygtigt byggeri i træ, der især skal spille sammen med den oprindelige hovedbygning fra 1930'erne, siger Steffen Steffensen.

Her ses hotellet i dets storhedstid.
Her ses hotellet i dets storhedstid. Foto: Møns lokalarkiv

Der kommer til at gå nogle år, før byggeriet vil gå i gang, og endnu er det for tidligt med tegninger af det nye byggeri. 

Lokalplanen muliggør, at de nuværende bygninger rives ned, og at der gøres klart til at bygge et nyt strandhotel på grunden.

- Der er en hel række regler, fordi vi ligger lige op af fredsskov. Samtidig bliver der i den nye lokalplan sat en række restriktioner i forhold til byggehøjder, størrelsen på bygninger og sat regler for, hvilke materialer der må bruges på grunden. Samtidig bliver en række træer på grunden bevaret, og er skrevet ind i lokalplanen, fortæller Steffen Steffensen.

Hotellet set fra luften i 1949.
Hotellet set fra luften i 1949. Foto: Sylvest Jensen Luftfoto / Det Kgl. Bibliotek

Ifølge lokalplanen, så bliver den nye bebyggelse betydeligt mindre end den eksisterende. Samtidig skal der kun bygges de steder, hvor der i dag er bygninger. Dette skal sikre natur og landskabet i området. 

- Det handler om at lave et godt sted - og selvom det ikke bliver som på de gamle billeder fra 1930'erne, så bliver det stadig noget i samme retning, siger han, og kalder det en moderne tolkning.

Naboer kan ikke få armene ned

De før meget kritiske naboer er rigtig glade for det nye projekt.

Det fortæller Mike Ameko Lippert, der er formand for Sandvejens natur- og kulturarvsforening - en sammenslutning af naboer i området.

- Nedrivningen er i gang - og det kan vi ikke få armene ned over. Der løb virkelig et lettelsens suk igennem os, da maskinerne gik i gang, siger han.

Han mener, at det nye projekt ser rigtig godt ud, fordi det spiller ind i den stil og den ånd, der er i området.

- Vi ligger i et vanvittigt værdifuldt miljø, og der er samtidig mange huse i området med en høj bevaringsværdi. Derfor er det rigtig godt, at sådan en skamplet, som hotellet havde udviklet sig til, bliver revet ned, siger naboen. 


Nyhedsoverblik