Skulle huse kriminelle udlændinge - nu vil lokale gøre Lindholm til nationalpark

Snart skal der udpeges ti nye naturnationalparker her til lands. Blandt andet Ulvshale på Møn er i spil. Lokale kræfter ønsker nu området udvidet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et politisk flertal i Folketinget vil oprette 10 nye naturnationalparker med store græssende dyr, der skal hjælpe med at gøre naturen mere vild. Ulvshale på Møn er et af de to steder i Region Sjælland, der er i spil som ny naturnationalpark.

Det lokale folketingsmedlem Brian Bressendorff (S) fra Vordingborgkredsen er glad for, at Danmark får mere vild natur – og han ser gerne, at man samtidig får indlemmet øen Lindholm i en naturnationalpark på Ulvshale.

quote Det er oplagt, når Lindholm og Ulvshale ligger så tæt på hinanden, at få lavet en større naturnationalpark

Brian Bressendorff (S), medlem af Folketinget

- Det er oplagt, når Lindholm og Ulvshale ligger så tæt på hinanden, at få lavet en større naturnationalpark, siger han og tilføjer:

- Jeg synes, vi har et oplagt område omkring Lindholm. For det første er det en ø, hvor vi ved, der holder flere fuglearter til og et vandområde, som allerede er beskyttet. Det kunne vi godt gå endnu længere med.

Lindholm ligger i Stege Bugt små fire kilometer syd for Ulvshale Skov.

Ifølge det lokale folketingsmedlem Brian Bressendorff (S) bliver det næppe i denne omgang, at man får Lindholm med i en naturnationalpark for Ulvshale på det nordlige Møn.
Ifølge det lokale folketingsmedlem Brian Bressendorff (S) bliver det næppe i denne omgang, at man får Lindholm med i en naturnationalpark for Ulvshale på det nordlige Møn. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Netop Lindholm har de senere år levet en noget omdiskuteret tilværelse – navnlig da politikere på den borgerligere fløj barslede med planerne om at bruge øen som udrejsecenter for udvisningsdømte, kriminelle asylansøgere.

Planer, som den nuværende regering skrinlagde tilbage i 2019, hvorfor øen passende kunne tjene et andet formål, lader Brian Bressendorff forstå.

Læs også
Regeringen stopper endegyldigt Lindholm-plan
Læs også
Regeringen stopper endegyldigt Lindholm-plan

- Jeg synes, det er noget, vi skal tage med – og noget, vi skal blive ved med at arbejde for, siger han, men erkender dog, at forslaget næppe kommer med i nuværende aftale.


Værdiløse træer får værdi

Hvis Ulvshale-skoven bliver udpeget til naturnationalpark, så vil det gavne biodiversiteten i skoven, der i forvejen er speciel på grund af sin store diversitet. Og det glæder Martin Vestergaard, der er formand for Danmarks Naturfredningsforenings afdeling i Vordingborg:

- Hvis der kommer græssere (store dyr som kvæg, heste og elge, red.) ind, så bliver der lidt mere åbnet op nogle steder. Og solen kommer ind og laver et varmere mikroklima, hvor der er plads til blomster og dermed plads til flere insekter, mens der samtidig er læ fra træerne rundt omkring.

Martin Vestergaard, formand for Danmarks Naturfredningsforenings afdeling i Vordingborg, fremhæver, at der allerede i dag er særlig natur i området.
Martin Vestergaard, formand for Danmarks Naturfredningsforenings afdeling i Vordingborg, fremhæver, at der allerede i dag er særlig natur i området. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

- Hvis I kigger her, så kan vi se avnbøg og småbladet lind, som man slet ikke dyrker, fordi den ikke er noget værd  – altså i skovbrug – og så er der eg og bøg, og der er gran derovre og vi har den meget sjældne tarmvridrøn, tilføjer han.

Der er med andre ord gode forudsætninger for at udbrede den naturlige skov, påpeger han:

- Vi har et godt udgangspunkt til at lave noget, der ligner oprindelig natur. Skoven her i Ulvshale er naturskovpræget. Det har sået sig selv i det store hele, og den indeholder en fantastisk variation af forskellige træer i forskellige aldre.

quote Det er meget store områder, man får indhegnet nu, og som man normalt har været vant til kunne bruges til friluftsliv

Jacob Jensen (V), miljøordfører

Det er ikke kun politisk, der er opbakning til planerne om naturnationalparker. En ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for Danmarks Naturfredningsforening, viser, at hele 76 procent af borgerne i Region Sjælland går ind for oprettelse af nye naturnationalparker.

Frygter for adgang til skovene

Modstanderne af projektet tæller på Christiansborg Nye borgerlige, Dansk Folkeparti og Venstre, der ikke er med i aftalen om flere naturnationalparker. Men Venstre er ikke imod ideen om naturnationalparker, men partiet er imod dem i den form, som regeringen har præsenteret:

- Det er meget store områder, man får indhegnet nu, og som man normalt har været vant til kunne bruges til friluftsliv, udflugter med skovbørnehaven, lufte hunden eller motionere med sin mountainbike, siger miljøordfører og medlem af folketinget Jacob Jensen (V).

Læs også
Vilde heste er flyttet ind på Møn: - Det bliver rigtig spændende at følge
Læs også
Vilde heste er flyttet ind på Møn: - Det bliver rigtig spændende at følge

- Det synes vi er for voldsomt. Der vil vi hellere lave noget i mindre målestok, men til gengæld inddrage flere arealer, hvor man kan lave vild natur, så vi samlet set får den fremgang i biodiversiteten, som vi efterspørger, tilføjer han.

En mulig Naturnationalpark Ulvshale vil kunne udgøres af et cirka 300 hektarer stort område ejet af Naturstyrelsen.
En mulig Naturnationalpark Ulvshale vil kunne udgøres af et cirka 300 hektarer stort område ejet af Naturstyrelsen. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

I Ulvshale har man levet med store indhegnede områder til græssere i 25 år, men hvis Ulvshale bliver naturnationalpark, bliver de indhegnede områder endnu større – hvilket ikke er ensbetydende med, at man ikke kan bevæge sig derind, påpeger Martin Vestergaard fra Danmarks Naturfredningsforening:

- Der bliver glimrende adgang, der bliver masser af låger og færiste, hvor dyrene går frit ind og ud af skoven. Så man kan køre ind i bil, de steder, man har plejet at kunne gøre det – og man kommer til at kunne gå her. Vi har hegn og låger her i forvejen – det er ikke så slemt.

Læs også
Lokale skove kan blive udpeget som naturnationalparker
Læs også
Lokale skove kan blive udpeget som naturnationalparker

De 10 naturnationalparker skal tages fra en bruttoliste på 23 områder, hvor også Bidstrup Skovene i Lejre Kommune er med på denne liste.


Nyhedsoverblik