Sannie Nielsen har sklerose: Kan ikke få tilkendt førtidspension

Sannie Nielsen fra Præstø er diagnosticeret med sklerose. Selvom sygdommen bliver værre og værre, kan hun dog ikke få tilkendt førtidspension.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sannie Nielsen har mistet balanceevnen, førligheden i højre side, synet på højre øje og har koncentrationsbesvær.

Alligevel er hun blevet nægtet førtidspension af Vordingborg Kommune.

- De har ikke behandlet mig som et menneske. De har behandlet mig som et sagsnummer, siger Sannie Nielsen til TV ØST.

Indstillet til førtidspension

Det var ellers kommunen selv, der i sin tid indstillede Sannie Nielsen til førtidspension, fordi en arbejdsprøvning viste, at hun kun kunne arbejde 1,5 time om ugen.

Sannie Nielsen er nu kommet på kontanthjælp og er begyndt i endnu et aktiveringsforløb. Men efter tre gange blev hun sygemeldt, fordi hun mistede førligheden i sine fingre.

- Os, der er meget nær Sannie, kan jo se, hvor urimeligt det er, at der sidder nogle bag et skrivebord deroppe og siger nej. Det synes jeg ikke er rart, siger Sickan Westerberg, der er søster til Sannie Nielsen.

Nye stramme regler

Pr. 1. januar 2013 indførte den tidligere regering nye regler for førtidspension. De betyder, at der i langt færre tilfælde skal gives førtidspension, at førtidspension stort set er udelukket for personer under 40, og at borgerne skal igennem et længerevarende ressourceforløb, inden man kan tage beslutningen om førtidspension.

Regler, som ifølge Scleroseforeningen rammer mange syge og svage. 

- Det er kommunens ansvar at administrere lovgivningen, men det er klart, at vi er nødt til at kigge på, at der er en lovgivning og en administration her, som i samspil med hinanden ikke fungerer, siger Nadia Buchard, der er ledende socialrådgiver hos organisationen.

Halvanden time kan blive til flere

Hos Vordingborg Kommune betyder reglerne, at man sidste år anerkendte under 100 nye førtidspensioner.

Ifølge kommunens social-, sundheds- og arbejdsmarkedsdirektør, Helle Linnet, handler det om at udnytte de ressourcer, borgerne har, også selvom de er få.

- På sigt er halvanden time jo ikke særligt meget, men hvis halvanden time kan blive til flere, er der måske en plads, man kan udfylde, som er virkelig gavnlig for de virksomheder, som rent faktisk efterspørger arbejdskraft. Så synes vi, at det er en succes, siger Helle Linnet til TV ØST.

Sannie Nielsen har klaget over kommunens afgørelse til Ankestyrelsen. Nu håber hun, at hun ikke får det værre, mens sagsbehandlingen er i gang.

- Jamen, jeg håber, at jeg får en førtidspension på et tidspunkt, så jeg kan få fred og ro til at passe mine behandlinger, og at jeg ikke når at miste førligheden inden, siger Sannie Nielsen. 


Nyhedsoverblik