Patienter fra psykiatrihospital skaber utryghed i bymidte - borgmester vil have ændret loven

I et brev til Folketinget udtrykker politikere i Vordingborg stor bekymring over, at borgere indlagt på særlige sengepladser går rundt i bybilledet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vold, dødstrusler, truende adfærd. Misbrug af ulovligt narkotika og åbenlyst salg af stoffer. 

Patienter på sengeafsnittet S4 i Regionspsykiatrien på Oringe - de såkaldte særlige pladser - skaber uro blandt butiks- og værtshusejere i Vordingborg by og udgør en alvorlig trussel for borgerne.  

quote Der skal et lovindgreb ind

Mikael Smed (S), borgmester, Vordingborg Kommune 

Sådan lyder det fra borgmester i Vordingborg Kommune, Mikael Smed (S), og en række andre politikere i et brev sendt til indenrigs- og socialminister Astrid Krag (S) og medlemmerne af Folketingets Social- og Indenrigsudvalg.

I brevet, der er omtalt i Sjællandske lørdag, udtrykker lokalpolitikerne en bekymring for, at det ifølge dem kun er et spørgsmål om tid, før en større ulykke sker i byen. De har et ønske om hjælp fra landspolitikerne.

TV2 ØST er også i besiddelse af brevet, hvori Mikael Smed appellerer til, at loven bliver lavet om.

- Brevet er ikke en kritik af Region Sjælland og personalet på Oringe, men en kritik af lovgivningen om de særlige pladser, som giver nogle, der tidligere var mere isoleret fra det omgivne samfund, fuld adgang til eksempelvis en handelsgade som vores.

20170904-115107-1-1920x1078we.jpg
Læs også
Hver fjerde mentalerklæring af udviklingshæmmede er mangelfuld
20170904-115107-1-1920x1078we.jpg
Læs også
Hver fjerde mentalerklæring af udviklingshæmmede er mangelfuld

- Det betyder, at de kommer ud blandt helt almindelige borgere, og den utryghed, de skaber, og de epsioder, der opstår, bliver vi simpelthen nødt til at få talt med folketingspolitikerne om. Der skal et lovindgreb ind, siger den socialdemokratiske borgmester.   

Er frivilligt indlagt

Sengeafsnittet S4 modtager særligt udsatte personer med svære psykiske lidelser og sociale problemstillinger, der kan være til fare for andre, og som også kan have fået en behandlingsdom.

Afsnittets 23 pladser er en del af de i alt 150 særlige pladser, som Folketinget i 2017 besluttede at oprette på landsplan som en konsekvens af sager om vold og dødsfald på bosteder og forsorgshjem. Patienterne er frivilligt indlagt og kan dermed forlade afdelingen uden opsyn af personalet. 

Artiklen fortsætter under billederne.

Mikael Smed ønsker en lovændring, så der bliver mere trygt i Vordingborg by.
Mikael Smed ønsker en lovændring, så der bliver mere trygt i Vordingborg by. Foto: TV2 ØST
Det tresiders lange brev er underskrevet af syv politikere. 
Det tresiders lange brev er underskrevet af syv politikere.  Foto: TV2 ØST

I brevet oplister politikerne flere eksempler på episoder med patienter:

En patient smider en person gennem et vindue.  

En patient kommer en formiddag ind på et af de lokale værtshuse og truer gæsterne. 

Når bartenderen beder patienten dæmpe sig, bliver han slået. 

Patienten, som vi har fået oplyst, har en behandlingsdom for vold, truer med at stikke øjnene ud på såvel personalet som gæsterne og at slå dem ihjel. 

En patient i en kø i en af dagligvarebutikkerne i Vordingborg hidser sig op over andres normale kommunikation i køen med en truende adfærd. 

quote Vi skal finde en løsning, så de her mennesker kan fungere i samfundet på en ordentlig måde

Kirsten Normann Andersen (SF), formand, social- og indenrigsudvalget

Politikerne skriver også, at et andet stort problem er et stort misbrug af ulovlige rusmidler på sengeafsnittet, at der åbent handles med stoffer på parkeringspladsen, og at patienterne får lov til at være i besiddelse af hårde stoffer.

Det fremgår også af brevet, at der ved flere af episoderne har været kontakt med personalet på de særlige pladser på Oringe med henblik på at finde en løsning og få patienterne tilbage til afdelingen.

Er der ramt rigtigt?

Værtshuset Kafé Ann'en, der ligger på handelsgaden Algade, er et af de steder, der har oplevet episoder med de indlagte patienter. 

Her siger ejeren gennem 25 år, Ann Busch, der også er medlem af byrådet for Alternativet og en af underskriverne af brevet, at hun aldrig har følt sig så utryg, som hun gør i denne tid.

Det på trods af at være værtshusejer og have kunder fra alle samfundslag. 

- Der har været mennesker her, som har haft en så anderledes virkelighed og været så udadreagerende og utilregnelige i deres adfærd, så jeg har været virkelig bange og tænkt: Det her er ikke normalt, men et skrækscenarie, siger hun.   

Artiklen fortsætter under billedet. 

Ejer af værtshuset Kafé Ann'en, Ann Busch, har efter 25 år aldrig følt sig så utryg, som hun er i dag. 
Ejer af værtshuset Kafé Ann'en, Ann Busch, har efter 25 år aldrig følt sig så utryg, som hun er i dag.  Foto: TV2 ØST

Råbte, heilede og tog fat i bartender

En af de episoder på Kafé Ann'en, som står klarest i erindringen hos Ann Busch, er et besøg af to patienter fra de særlige pladser. 

De væltede og kastede med stole, smed flasker ude på gaden, råbte og skreg, en stod i et hjørne og heilede, de talte højt om vold, de tidligere havde begået, og var truende i deres adfærd.

- På et tidspunkt rakte den værste af personerne armen ind over bardisken og fik fat i min bartender og holdt fast i ham i lang tid. Lige pludselig skiftede han så fuldstændig facon og blev meget glad for ham og ville kramme ham. Det var en voldsom oplevelse for bartenderen, og hvis ikke politiet var kommet, var der sket noget rigtig voldsomt, siger Ann Busch. 

Giver anledning til en drøftelse

En løsning er ifølge lokalpolitikerne, at man skal kigge på, hvilken persongruppe der er på de særlige pladser.  

- Man skal kigge på, om der er ramt rigtigt i forhold til, hvem vi stadigvæk bliver nødt til at holde mere lukket inde, og hvem vi giver adgang til samfundet udenom, siger Mikael Smed.  

quote Hvis ikke politiet var kommet, var der sket noget rigtig voldsomt

Ann Busch, værtshusejer og lokalpolitiker (Å), Vordingborg

Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) har ikke tidligere hørt om problemerne. Han har ikke ønsket at stille op til interview, men skriver i en mail til TV2 ØST: 

- Det gør selvfølgelig indtryk på mig, at politikere fra kommunalbestyrelsen i Vordingborg Kommune er bekymrede over patienter fra de særlige pladser. For mig er det vigtigt at få afdækket problemets omfang, og jeg har derfor bedt psykiatriledelsen om en redegørelse, skriver han. 

Efter planen skal de særlige pladser evalueres i 2021, ligesom de også tages op i den kommende 10-års plan for psykiatrien, der er på Finansloven.

Brevet fra politikerne i Vordingborg giver også anledning til en drøftelse om en civilsamfundsstrategi i social- og indenrigsudvalget, siger formand Kirsten Normann Andersen (SF).

- Jeg kan godt forstå, at det kan skabe bekymring, når man har institutioner, der skal tage sig af borgere, der er særligt udsatte, men jeg tror, det er vigtigt, at vi hjælpes ad med at sørge for, at alle mennesker kan være her.

Fangeflugt Slagelse
Læs også
Rapport: Kriminelle bandemedlemmer simulerer sig psykisk syge for at slippe for fængsel
Fangeflugt Slagelse
Læs også
Rapport: Kriminelle bandemedlemmer simulerer sig psykisk syge for at slippe for fængsel

- Vi skal finde en løsning, så de her mennesker kan fungere i samfundet på en ordentlig måde. 
Det skal selvfølgelig foregå uden trusler og vold, det skal politiet tage sig af, men det kunne også godt være, der var brug for en personalemæssig indsats, siger hun. 


Nyhedsoverblik