Prinsesse besøgte Botanisk Have i Vordingborg

Botanisk Have i Vordingborg er blevet 100 år. Prinsesse Benedikte var med til at markere dagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Onsdag fejrede Historisk Botanisk Have i Vordingborg 100 års fødselsdag. Her var flere prominente gæster med til at markere den store dag. Særligt en gæst skilte sig dog ud fra de mange fremmødte.

- Det er jo en smuk, smuk have med nogle vidunderlige dufte. Ens sanser kommer jo op på mærkerne. En have skal jo være både duftene og have et rigtigt smukt syn. Og det har haven her, siger H.K.H. Prinsesse Benedikte, der deltog i dagens fejring.

quote For 300 år siden, der havde man ikke en læge, så der var man nødt til at gå til den kloge kone, der havde urter i haven eller skoven

Mette Larsen, landskabsarkitekt

Men inden dagen bød på festtaler og rundtur i haven, modtog Prinsessen blomster fra en helt særlig person.

Nete Viborg er nemlig ældre end haven, der i dag kan fejre 100-års jubilæum.

- Jeg er 101, og jeg tror, jeg skulle give hende blomsterne, fordi jeg er den ældste, lyder det fra Nete Viborg.

Nete Viborg på 101 var dagens blomsterpige, og udvalgt til at give Prinsessen blomster.
Nete Viborg på 101 var dagens blomsterpige, og udvalgt til at give Prinsessen blomster. Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

Fortæller historier om medicinske urter

Det er Vordingborg Kommune, der ejer og passer haven, der gennemgik en større restaurering i 1996.

Botanisk Have blev grundlagt i 1921 af arkitekt Gudmund Nyland Brandt, og er den første historiske botaniske have i Danmark. Planterne i haven fortæller blandt andre historien om, hvordan man brugte urter medicinsk for flere hundrede år siden.

- For 300 år siden, der havde man ikke en læge, så der var man nødt til at gå til den kloge kone, der havde urter i haven eller skoven. Så lavede hun et afkog, og så håbede man, at det hjalp, fortæller Mette Larsen, der er landskabsarkitekt.

- Nogle gange var kuren nærmest være end sygdommen, for det var typisk giftige planter, man indtog i håb om at få det bedre.

Det var Mette Larsen, der viste Prinsessen rundt i Botanisk Have i dagens anledning.

- Tanken er at tage hende rundt og vise hende plantesamlingen af gamle almueplanter – planter som bondestanden havde i deres haver, og som de gik ud og samlede i naturen. De brugte den som fødevare, som medicin og til at tage varsler af og som trolddoms- og hekseurter, siger Mette Larsen.

Onsdag modtog Botanisk Have også diplomet: “Betydningsfuld Have.” Det er første gang en have i Danmark modtager diplomet, som Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur står bag. 

Botanisk Have blev grundlagt i 1921 af arkitekt Gudmund Nyland Brandt, og er den første historiske botaniske have i Danmark.
Botanisk Have blev grundlagt i 1921 af arkitekt Gudmund Nyland Brandt, og er den første historiske botaniske have i Danmark. Foto: Emilie Grav - TV2 ØST