Præstø er blevet et mekka for madører: - Så er vi fri for at rejse til Frankrig

I denne weekend er der Fransk Forår i Præstø. Og det har trukket madelskere fra nær og fjern til den sydsjællandske by.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Traditionen tro er der Kristi himmelfartsferien Fransk Forår i Præstø.

Her samles folk for at smage på specialiteter fra hele Europa.

- Det er et spændende marked, hvor der kommer mange fremmede smagsindtryk ind, når man går her, fortæller Sanne Andersen fra Møn, der har været med siden arrangementets begyndelse i 2010.

Sanne Andersen fra Møn har været med siden arrangementets begyndelse i 2010.
Sanne Andersen fra Møn har været med siden arrangementets begyndelse i 2010. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

- Jeg tror, jeg har været med lige fra det startede, jeg kommer her hvert år, siger hun og fortæller, at markedet er vokset lige siden.

- Det udvider sig fra år til år, der kommer flere og flere forskellige ting med, fortæller Sanne Andersen, der er glad for at få nye smagsindtryk, når hun besøger de mange madboder.

Fransk Forår i Præstø er inspireret af lignende arrangementer, der blev afholdt i byen i 1950'erne.
Fransk Forår i Præstø er inspireret af lignende arrangementer, der blev afholdt i byen i 1950'erne. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

- At komme og smage alt det fremmede, det synes jeg er spændende, så er vi fri for at rejse til Frankrig, siger hun.

Også Gitte Nielsen fra Toksværd er en tilbagevendende gæst til Fransk Forår i Præstø.

- Nu har vi været her syv gange eller sådan noget, fortæller hun.

Ginne Nielsen er kommet til Fransk Forår i Præstø i flere år.
Ginne Nielsen er kommet til Fransk Forår i Præstø i flere år. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Og det er især den gode stemning, der trækker hende til.

- Det er atmosfæren hernede. Det er jo sådan noget, man ikke lige ser alle steder. Det er megahyggeligt og god stemning, masser af mennesker, siger Gitte Nielsen.

Flere europæiske smage på menuen

Det er ikke kun franske delikatesser, man kan smage på i Præstø denne weekend.

Francesco Sinistro var blandt de handlende, og han havde et stort udvalg af italiensk mad med.

- Alt går godt, vi er glade, folk elsker vores ost og markedet, siger han.

Italienske Francesco Sinistro har været med på markedet i Præstø en fire-fem gange. Men han har arrangeret markeder i Danmark i længer tid end det.

Det italienske køkken var også godt repræsenteret ved markedet med det franske navn.
Det italienske køkken var også godt repræsenteret ved markedet med det franske navn. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

- Det hele startede for mere end 10 år siden, for i Italien har vi de her europæiske markeder, som det her, men noget større. Vi havde en god kontakt i Danmark til at lave det samme marked, vi laver i Italien her i Danmark, og så sagde vi, lad os komme i gang, fortæller han.

Og danskerne har taget godt imod markederne, der er inspireret af blandt andet fransk og italiensk markedskultur.

- Folk er meget glade, for normalt forventer de ikke noget som dette, et marked med høj kvalitet, siger han.

- Der er ikke den samme kultur for markeder her, som der er i Italien og i resten af Europa, fortæller Francesco Sinistro.

Francesco Sinistro synes danskerne tager godt i mod markedskulturen fra de mere sydlige europæiske himmelstrøg.
Francesco Sinistro synes danskerne tager godt i mod markedskulturen fra de mere sydlige europæiske himmelstrøg. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Fransk Forår i Præstø er inspireret af en række arrangementer, der blev gennemført i byen i 1950’erne, hvor Paris var det bærende tema igennem hele Adelgade. Disse Pariserfester trak mange turister til byen, og derfor forsøgte man i 2010 at genoplive traditionen i en opdateret form.

Ved sidste års Franske Forår lagde 30.000 besøgende vejen forbi Præstø i de tre dage, arrangementet foregik. 


Nyhedsoverblik