¨

Præstø-lærer ville stoppe sejladsen

Foto: TV ØST

Lærer ville afbryde sejladsen på Præstø Fjord, da dragebåden med 13 elever kæntrede

Lige som vejrforholdene spidsede til, og den nu afdøde lærer fra kæntringsulykken på Præstø Fjord ville vende om og sejle i land, kæntrede Lundby Efterskoles dragebåd, og lærere og elever faldt i vandet.

Det kom frem under torsdagens retsmøde, hvor ansvaret for den tragiske ulykke 11. februar forrige år, der kostede en lærer livet, skal placeres.

- Undervejs måtte der foretages et skifte af styrmand, fordi den pige, der havde opgaven, ikke følte, at hun kunne styre det, forklarede sagens anklager, Michael Boolsen, under sin forelæggelse af sagen.

Den nu afdøde lærer tog over, men vurderede hurtigt, at fortsat sejlads ville være uansvarlig på grund af det blæsende vejr. Derfor gav han ordre til, at båden skulle vendes. Det fremgår af Havarikommissionens rapport om hændelsen.

Kæntrede, da de ville vende

Men i forbindelse med vendingsforsøget kæntrede den fladbundede dragebåd, og de to lærere og 13 elever faldt i det blot to grader varme vand.

Båden kunne ikke vendes om igen, og de forulykkede måtte forsøge at svømme i land. En af de unge piger fik kæmpet sig i land som den første.

- Det lykkedes hende at svømme i land, hvor efter hun gik omkring to kilometer til en automobilforhandler, hvor hun søgte hjælp, fortæller Michael Boolsen.

Sikkerhedsusstyr for dårligt

I sin sagsgennemgang har Boolsen blandt andet haft fokus på det sikkerhedsudstyr, som gruppen havde med ud på vandet.

Eleverne bar svømmeveste, men ikke redningsveste, der kunne sikre, at de holdt hovedet over vandet, hvis de skulle miste bevidstheden.

Trods kulden var ingen af de forulykkede iført våddragter, og ud over øsekar var der intet sikkerhedsudstyr i båden.

Syv døde i vandet

Af lægeerklæringer fremgår det, at syv af eleverne fik hjertestop i det kolde vand og blev indlagt stærkt nedkølede med kropstemperaturer ned til omkring 15 grader.

Læreren, som mistede livet, var den eneste med reel sejlererfaring, men samtidig den eneste uden svømmevest.

Han var ansvarlig for efterskolens søaktiviteter. Han påbegyndte sågar en uddannelse til søofficer for år tilbage - dog uden at gennemføre på grund af en tendens til søsyge.

Efterskolen og forstander Truels Achton Truelsen er blandt andet tiltalt for uagtsomt manddrab og uagtsom legemsbeskadigelse.

Der er afsat 10 retsdage til sagen, og dommen ventes at falde 1. februar.

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App