Inger Støjberg genopliver planer om udrejsecenter på Lindholm

Lokalbefolkningen frygter, at der kan blive etableret et udrejsecenter til udvisningsdømte kriminelle i Stege Bugt, selvom planerne blev droppet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Planerne om et udrejsecenter til udvisningsdømte kriminelle på øen Lindholm i Stege Bugt er blusset op i valgkampen.

For under den store partilederdebat onsdag aften blev øen mellem Sydsjælland og Møn endnu en gang nævnt som løsning på et udrejsecenter til udvisningsdømte kriminelle, selvom projektet blev droppet, da Socialdemokratiet overtog regeringsmagten i 2019.

quote Det er latterlig symbolpolitik og spild af skatteydernes penge

Joachim Brix-Hansen, medlem af Alliancen mod udrejsecenter Lindholm

Både Inger Støjberg (Danmarksdemokraterne) og Jakob Ellemann-Jensen (V) fremhævede under debatten, at den nuværende regering har fejlet med at finde en placering til et nyt udrejsecenter. Venstres partileder sagde blandt andet:

- Vi leverede den løsning, som hedder Lindholm. Regeringen kom så med et eller andet halvhjertet forsøg med at lave noget på Langeland. Det var folk pudsigt nok imod, og så har man ikke gjort noget siden.

Modstanden mod et udrejsecenter har været massiv i lokalbefolkningen. Nu risikerer de at skulle genoptage kampen.
Modstanden mod et udrejsecenter har været massiv i lokalbefolkningen. Nu risikerer de at skulle genoptage kampen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Inger Støjberg fremhævede ligeledes i debatten, at der var behov for en borgerlig regering, så planerne om et nyt udrejsecenter på en øde ø kunne blive til virkelighed.

- En af de ting, man (Socialdemokratiet, red.) lovede i sidste valgkamp, var at lave et tredje udrejsecenter. Vi kom med et forslag omkring Lindholm, fordi der er ingen tvivl om, at der er et alt for stort pres omkring Kærshovedgård, sagde hun.

759 millioner kroner for et udrejsecenter

Nu frygter de lokale i Kalvehave og omegn, at deres lange kamp om at få skrottet planerne kan være forgæves og skal genoptages, hvis der kommer et borgerligt flertal efter den 1. november, når danskerne har været i stemmeboksen.

- Det giver ingen mening at placere nogen på en ø, som ikke skal være der. Det er latterlig symbolpolitik og spild af skatteydernes penge, siger Joachim Brix-Hansen fra Alliancen mod udrejsecenter Lindholm og henviser til, at det i 2018 var budgetteret til at koste 759 millioner kroner at etablere et udrejsecenter på øen. 

Øen Lindholm ligger i Stege Bugt.
Øen Lindholm ligger i Stege Bugt. Foto: TV 2 Grafik

Prisen, noterer han, vil formenligt være noget højere i dag, hvis der i dag skal etableres et udrejsecenter på Lindholm.

Peter Skaarup blev overfortolket

Det var den daværende VLAK-regering og Dansk Folkeparti, der i finanslovsaftalen for 2018 præsenterede Lindholm-planen, som lokalt skabte stor bekymring for øget kriminalitet, fordi de udvisningsdømte skulle transporteres frem og tilbage til øen med færge fra Kalvehave.

Venstre og Det Konservative Folkeparti er fortsat fortalere for projektet om at etablere et udrejsecenter på en ø, hvor Lindholm vel at mærke stadig er i spil. Sidenhen trak Dansk Folkeparti dog sin støtte, og det gjorde Danmarksdemokraterne egentlig også tidligere i år.

Der var fyldt til et borgermøde i DGI Huset i Vordingborg i 2018, da daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg svarede på spørgsmål om det planlagte udrejsecenter på Lindholm
Der var fyldt til et borgermøde i DGI Huset i Vordingborg i 2018, da daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg svarede på spørgsmål om det planlagte udrejsecenter på Lindholm Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Men Inger Støjbergs henvisning til Lindholm under partilederdebatten skabte forvirring.

For var hendes udtalelse en kritik af regeringens manglende evne til at finde en placering til tredje udrejsecenter udover Sjælsmark og Kærshovedgård? Eller var det et udtryk for, at Lindholm stadig kunne komme til at huse udvisningsdømte kriminelle?

Forvirringen blev ikke mindre, eftersom gruppeformand Peter Skaarup fra Danmarksdemokraterne i sensommeren udtalte til Sjællandske Medier, at øen ikke længere var relevant. Han pegede dengang på, at der var kommet flere udgifter til projektet. Den største færge til øen var blandt andet blevet solgt til Lolland Kommune.

Lindholm med den nyeste forskningsbygning fra 2007 i forgrunden.
Læs også
Vordingborgs borgmester overvejer at købe øen Lindholm
Lindholm med den nyeste forskningsbygning fra 2007 i forgrunden.
Læs også
Vordingborgs borgmester overvejer at købe øen Lindholm

Nu siger gruppeformanden dog, at det var en overfortolkning og kan ikke afvise, at der bliver etableret et udrejsecenter på Lindholm.

Forsøger at købe øen

- Det blev overfortolket dengang, at jeg og andre sagde, at der under ingen omstændigheder kunne findes en placering på Lindholm, siger Peter Skaarup og fortsætter:

- Vi mener stadig, at man skal have et tredje udrejsecenter, og det kan godt være på Lindholm. Men der er nogle praktiske udfordringer der, så det kan godt være på en anden øde ø. Det vigtigste er sådan set, at de bliver isoleret og ikke kan bevæge sig rundt mellem resten af befolkningen, som intet var hændt.

Hos Venstre ønsker man også, at der bliver etableret et nyt udrejsecenter på en øde ø.

- Socialdemokratiet lovende inden seneste folketingsvalg, at de ville etablere et nyt udrejsecenter. Intet er sket, og samtidig har de også bekræftet, at der ikke kommer et nyt udrejsecenter, så længe de har regeringsmagten, siger Jacob Jensen (V) og tilføjer:

Da den socialdemokratiske regering kom til magten i 2019, lød vurderingen, at det ville blive for dyrt og besværligt med et udrejsecenter på Lindholm.
Da den socialdemokratiske regering kom til magten i 2019, lød vurderingen, at det ville blive for dyrt og besværligt med et udrejsecenter på Lindholm. Foto: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering

- Vi skal finde en løsning. Det er derfor, at vi fastholder, at en ubeboet ø er den løsning. Derfor foreslog vi Lindholm, men vi er også åbne over for at drøfte andre muligheder, hvis de er bedre. Det vigtigste for os er, at man finder en placering, som er så afsondret som muligt, og at vi adskiller de kriminelle fra de ikke-kriminelle. Det vil betyde, at der vil være meget bedre kontrol med beboerne, end man har i dag.

I Vordingborg Kommune, hvor Lindholm ligger, nager det borgmester Mikael Smed (S), at planerne om et udrejsecenter på Lindholm endnu en gang blusser op. Det gør ham faktisk en kende nervøse.

Borgmester Mikael Smed (S).
Borgmester Mikael Smed (S). Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

- Det her valg kan gå begge veje, og nu hører jeg ret stærke toner fra de borgerlige om, at de synes, det kunne være en løsning med Lindholm. Så selvfølgelig er jeg bekymret for lokalbefolkning og fremtidige turisme, siger han.

Siden har Vordingborg Kommune forsøgt at købe øen, men det er endnu ikke lykkes.

En epoke sluttede efter næsten 100 år

Modsat Venstre og Det Konservative Folkeparti har Liberal Alliance droppet planerne om et udrejsecenter i Stege Bugt.

Hos Moderaterne med den tidligere Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen i spidsen ønsker man heller ikke, at Lindholm skal huse udvisningsdømte kriminelle.

Lindholm
Læs også
En epoke er slut - afleverer nøglerne til Lindholm
Lindholm
Læs også
En epoke er slut - afleverer nøglerne til Lindholm

Lindholm blev købt af den danske stat i 1925 og blev hjemsted for Statens Veterinære Institut for Virusforskning. Der blev blandt andet indrettet forsøgsstation for mund- og klovsyge på øen i Stege Bugt.

Men i april 2021 opsagde DTU officielt lejemålet på Lindholm, efter at bygningskomplekserne var blevet grundigt desinficeret gennem flere måneder for spor af smitsomme sygdomme.


Nyhedsoverblik