Østre Landsret stadfæster Præstø-dom

Forstanderen på Lundby Efterskole bar også en del af ansvaret for Præstøulykken fastslog Østre Landsret fredag formiddag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Forstander Truels Achton Truelsen en stor del af ansvaret for drukneulykken på Præstø Fjord i 2011.

Det fastslog Østre Landsret fredag formiddag, og stadfæstede dermed byrettens dom fra februar måned.

Det betyder, at forstanderen for Lundby Efterskole, Truels Achton Truelsen, er idømt 60 dages betinget fængsel og er fradømt retten til de næste 3 år at have ansvar for undervisning i sejlsport.

Dommer beklagede for ofre

Dommen blev afsagt af en enig domsret i Nykøbing Falster fredag formiddag, og landsdommer Arne Brandt valgte efter afsigelsen af dommen at sende sin dybeste medfølelse og respekt for de involverede i sagen.

Han slog samtidig i dommen fast, at Lundby Efterskole og ledelsen ikke har været i nærheden af de retningslinjer og sikkerhedsforeskrifter for sejlsport, som er lavet af Efterskoleforeningen efter ulykken.

Arne Brandt fastslog, at efterskolen i alt for høj grad lænede sig op ad én lærers kunnen - uden at Truels Achton Truelsen tog nok ansvar for undervisningen. Og når viceforstanderen på skolen ikke kender retningslinjerne under forstanderens udlandsrejse, så falder ansvaret ene og alene tilbage tilbage på forstanderen, som sammen med efterskolen "fatalt har svigtet sit ansvar".

Truels Achton Truelsen var ikke selv tilstede i retten, da dommen blev afsagt. Det var tilgengæld 7 af eleverne, der deltog i sejlturen. De reagerede ikke, da dommen blev afsagt.

7 elever i koma

Ved kæntringsulykken på Præstø fjord fredag den 11. februar 2011 endte 13 elever og to lærere i det iskolde vand på Præstø Fjord, knap 2 kilometer fra land.

De 15 var sejlet ud på fjorden trods stærk blæst og iskolde temperaturer – selvom båden ikke var godkendt, og sikkerhedsudstyr og svømmefærdigheder ifølge myndighederne ikke var i orden.

7 elever og den ene lærer kæmpede sig selv i land efter ulykken, mens 6 elever blev reddet i land af andre. Flere var ramt af hjertestop, og 7 elever blev efterfølgende lagt i kunstigt koma for at komme sig i ro. Flere er dog ramt af permanente hjerteskader. En 44-årig lærer omkom ved ulykken.

Lundby Efterskole blev ved den oprindelige byretsdom idømt 250.000 kroner i bøde – en bøde, som skolen efterfølgende har accepteret.