Ikke kun for børn - Vordingborg vil gøre skolebusser gratis for alle

Vordingborg kommune vil åbne op for skolebusserne, så alle kan stige på gratis, hvis der er plads.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fremover vil dørene til skolebussen med stor sandsynlighed være åbne for alle borgere i Vordingborg Kommune. Elever med skolebuskort har stadig fortrinsret til bussen, men hvis der er plads, vil det formentlig være tilladt for alle andre at hoppe på gratis fra næste år. Det har udvalget for Plan og Teknik netop besluttet, og planen mangler kun endeligt at blive vedtaget af kommunalbestyrelsen.

quote De her busser kører i nogle tilfælde halvtomme rundt, så vi synes, det er en rigtig god idé

Michael Larsen (R), formand for Udvalget Plan og Teknik i Vordingborg Kommune

- Der har været bred enighed omkring det her hele vejen igennem, så det forventer jeg også, at der er til kommunalbestyrelsens møde, siger Michael Larsen (R), der er formand for Udvalget Plan og Teknik.

Siden 2016 har skolebusserne kørt efter en lukket rute, der er øremærket "uddannelsessøgende". Det er dog sjældent, at busserne er fyldt op med skoleelever, og det vil kommunen udnytte til at yde en bedre service for alle.   

- De her busser kører i nogle tilfælde halvtomme rundt, så vi synes, det er en rigtig god idé, at de tomme sæder i busserne kan stilles gratis til rådighed for alle vores borgere, forklarer Michael Larsen.  

En lignende plan har man arbejdet med i Slagelse Kommune. Her er planen dog at omlægge tre buslinjer i Stillinge-området til en gratis borgerbus, som blandt andet skal køre skoleelever til og fra Stillinge Skole.

Forskellige ruter og køreplaner fra dag til dag

Skolebussen kører efter en rute, der er fastlagt ud fra bopælen på de befordringsberettigede elever i området. Køreplanen skifter fra dag til dag, så den passer til skolernes mødetider, og den kører altid den kortest mulige rute på hjemvejen for at afsætte netop de elever, som er steget på. Det kræver derfor en vis portion ihærdighed, hvis man som almindelig borger vil med på et gratis lift.

- Ulempen ved det her er, at man skal være meget aktiv og virkelig sætte sig ind i, hvornår de her busser kører. Men er man bekendt med, at bussen kommer forbi på et givent tidspunkt, så er man velkommen til at benytte den, hvis der er plads, siger Michael Larsen.

Bussernes ruter og køreplaner kan findes på kommunens hjemmeside, men de kan som sagt ændre sig fra dag til dag.

- For nogens vedkommende kan man benytte skolebussen den ene vej, og så kan man bruge vores udmærkede flextrafik retur, hvis det ikke passer med, at man kan køre den anden vej med bussen. Så uanset hvad er der mulighed for at komme billigt rundt i kommunen med denne her løsning, siger Michael Larsen.   

quote Ulempen ved det her er, at man skal være meget aktiv og virkelig sætte sig ind i, hvornår de her busser kører

Michael Larsen (R), formand for Udvalget Plan og Teknik i Vordingborg Kommune

Bliver også gratis for privatskoler

Skolebussen har hele tiden været et gratis tilbud for folkeskoleelever, hvorimod privatskoler siden 2016 har måtte betale 2.500 kroner årligt pr. elev, der skulle med bussen. Det har kun Øster Egesborg Friskole benyttet sig af.

Hvis skolebussen bliver et åbent tilbud for alle, vil det dermed i fremtiden også blive gratis at køre med bussen for alle privatskoleelever.

- Det er et forholdsvist lille beløb, vi mister på det her. Vi har været inde og kigge på det, og det koster nærmest det samme at administrere det. Så vi har vurderet, at vi kan yde en stor service for ganske små penge, forklarer Michael Larsen.

Kommunalbestyrelsen tager stilling, til om skolebussen skal gøres gratis og tilgængelig for alle borgere i kommunen, den 18. december 2019. Hvis kommunalbestyrelsen vedtager planen, vil skolebusserne være åbne for alle borgere i Vordingborg Kommune pr. 1. januar 2020.