Nyt projekt hjælper mænd til bedre sundhed: - Der skal ske noget nu

I Vordingborg har otte mænd sat sig i sadlen og er hoppet på yogamåtten i bestræbelsen på et sundere seniorliv.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vejen fra et aktivt arbejdsliv til tilværelsen som pensionist er langt fra altid hverken lige eller enkel. Og slet ikke for den mandlige halvdel af befolkningen.

I Vordingborg Kommune har man derfor igangsat et nyt projekt med hjælp til de voksne mænd.

En septemberdag forleden var en gruppe mænd således samlet til en mountainbiketur omkring Langebæk og Langø øst for Vordingborg. De seks mænd har vidt forskellig baggrund, men samme mål: At leve sundere og forberede sig på fremtiden.

- Det er spændende, og vi prøver noget nyt, både med madområdet og med kondien. Jeg synes, det er rigtig godt, siger Mikael Holse fra Nyråd, som er uddannet elektriker, og siden har haft en lang karriere hos TDC og senest otte år hos Varmestuen i Næstved.

- Og så det sociale sammenværd ikke mindst, fremhæver Mikael Holse og peger på, at hverdagen uden et job at stå op til kan opleves som et tomrum.

- Vi falder godt i hak – sådan en rå og hjertelig stemning.

62-årige Mikael Holse fra Nyråd står for tiden uden arbejde, og han kender derfor alt til følelsen af et tomrum i hverdagen, som skal udfyldes med noget meningsfyldt.
62-årige Mikael Holse fra Nyråd står for tiden uden arbejde, og han kender derfor alt til følelsen af et tomrum i hverdagen, som skal udfyldes med noget meningsfyldt. Foto: Jesper Hald - TV2 ØST

Grunden til at Vordingborg Kommune med projektet henvender sig udelukkende til mænd har en helt enkel forklaring, fortæller Brian Bo Rasmussen, som står i spidsen for projektet.

Sammenlignet med kvinder klarer mænd nemlig overgangen til seniorlivet dårligere og dertil har et dårligere helbred og lever et kortere liv.

- Formålet med FATS, som er en forkortelse for Fra Arbejdsliv Til Seniorliv, er, at vi skal forsøge at finde nye veje til, at Vordingborg Kommunes mænd kan få en så god forberedelse som muligt til deres seniorliv, siger Brian Bo Rasmussen, som er projektleder for FATS i Vordingborg Kommune.

Sammenlignet med kvinder klarer mænd nemlig overgangen til seniorlivet dårligere og dertil har et dårligere helbred og lever et kortere liv, fortæller projektleder Brian Bo Rasmussen om baggrunden for projektet.
Sammenlignet med kvinder klarer mænd nemlig overgangen til seniorlivet dårligere og dertil har et dårligere helbred og lever et kortere liv, fortæller projektleder Brian Bo Rasmussen om baggrunden for projektet. Foto: Jesper Hald - TV2 ØST


Besøg hos lægen var øjenåbner 

Navnlig helbredet og de skavanker, der kan støde til, har fået mændene til at melde sig til Vordingborg Kommunes nye projekt.

Også Benny Christiansen på 57 år er med på holdet. Han arbejder i Vordingborg Kommunes afdeling for Trafik- og Ejendomme. Jobbet på park-maskinerne er stillesiddende og er ikke godt for helbredet, fortæller han:

- Jeg har været på sundhedscentret i Stege, hvor jeg fik lavet nogle test om ens fedtprocent, og hvor meget man vejer. Det var en øjenåbner for, at jeg skulle gøre noget ved mig selv, siger han og tilføjer:

- Jeg har meldt mig til det her for at få noget mere motion og noget mere socialt, så man ikke bare sidder foran fjernsynet.

Også han værdsætter det gode kammeratskab, der er opstået blandt de otte mænd, som for kort tid siden ikke kendte hinanden.

- Vi har det utrolig sjovt sammen. Det havde vi næsten fra den første dag, vi mødtes, fortæller Benny Christiansen.
- Vi har det utrolig sjovt sammen. Det havde vi næsten fra den første dag, vi mødtes, fortæller Benny Christiansen. Foto: Jesper Hald - TV2 ØST

Gennem projektet får mændene en række redskaber til at få en sundere livsstil. Blandt andet gennem en ugentlig fællesaktivitet.

I sidste uge var der yoga på programmet.

Yoga-timen fik sat smidigheden på prøve - og gav også stof til eftertanke, fortæller en af deltagerne.
Yoga-timen fik sat smidigheden på prøve - og gav også stof til eftertanke, fortæller en af deltagerne. Foto: Jesper Hald - TV2 ØST

- Det var anderledes, siger Kurt Pedersen, som også er med på holdet. Han er 56 år og arbejder som pedel på Stensved Skole. Han har hørt om projektet fra en kollega.

- Det har jeg aldrig prøvet før, det må jeg indrømme, men der var også lidt at tænke over der med ens smidighed.

Kurt Pedersen er til dagligt pedel på Stensved Skole. Han har hørt om projektet fra en kollega.
Kurt Pedersen er til dagligt pedel på Stensved Skole. Han har hørt om projektet fra en kollega. Foto: Jesper Hald - TV2 ØST

Kurt Pedersen har selv gjort sig flere tanker om det med at gå på pension en dag. Og for ham er der heller ingen tvivl om, hvorfor det er godt med det projekt, som Vordingborg Kommune har taget initiativ til:

- Der skal ske noget nu, og det er nu, inden man går helt i stykker.

I alt otte mænd deltager på projektets første hold, hvor deltagerne selv har været med til at udarbejde forløbet.


Nyhedsoverblik