Nyt boligbyggeri skal give nyt liv til Vordingborgs havnefront

Nyt boligområde ved Sydhavnsvej i Vordingborg skal udvikle området. Målet er at favne bredt og tiltrække nye borgere ved at inddrage vandsiden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Om få måneder kan der blive sat gang i et 11.000 kvadratmeter stort byggeri ved Vordingborgs havnefront. Det skal skubbe gang i livet på havnen og byens udvikling.

Det er boligudviklerne Scandinavian Property Development og Kiss Development, der har søgt kommunen om lov til at bygge boliger ved Sydhavnsvej i byen.

Byggeriet skal bestå af tre bygninger, som i alt skal rumme 132 boliger. Efter planen 44 til familier, 28 lejligheder til seniorer og 60 moderne plejehjemsboliger. 

Derudover er der også lavet plads til, at vandsiden kan komme i spil for eksempel med et havnebad, klubfaciliteter eller lignende.

Parterne sendte ansøgningen om byggetilladelse hos kommunen i slutningen af september i år og håber, at første spadestik allerede kan tages i begyndelsen af næste år. De ser gode muligheder i at bygge ved havnepromenaden.

- Vi kan se rundt omkring i verden, hvordan inddragelse af vandsiden gør en by meget attraktiv. Det tiltrækker nye borgere og øger livskvaliteten for beboerne. Vores ønske med byggeriet er at bidrage til, at Vordingborg nu for alvor bliver etableret som en levende by ved vandet, siger Niclas Thorsbrenner, partner i Scandinavian Property Development i en pressemeddelelse.

Har stået tomt længe

I 2018 blev havnens gamle silo sprængt væk. Dengang var planerne at bygge et hotel, men det er siden blevet ændret til boliger.

Formanden for kommunens udvalg for turisme, udvikling og erhverv så gerne, at der kom et hotel til byen. Men udsigten til udvikling på den gamle havnefront falder trods alt  i god jord.

- Overordnet set synes jeg, det er dejligt, at der kommer til at ske noget nede på havnen. Det har jo ligget tomt hen i flere år, så udviklingen med at der kommer nogle boliger og noget liv. Det hilser jeg virkelig velkommen, siger Susan Thydal (S) og tilføjer:

- Det havde dog været oplagt med et hotel, da vi virkelig mangler et hotel i Vordingborg. Men man kan sige, nu er tiden gået, og nu er det så boliger og et friplejehjem, og det er fint. Man må jo også indrette sig efter markedsbehovet. Der kommer noget liv. Det trænger vi til.

Kiss Development købte grunden i 2015 og har siden undersøgt, hvad man kan bruge grunden til. Den endelige afgørelse om ikke at bruge grunden til et hotel alligevel blev ifølge virksomhedens direktør, Dennis Sommer, taget i forbindelse med corona.

- Vi har i hele perioden afsøgt området og arbejdet med forskellige projekter. Man skal altid holde mulighederne åbne. Men corona gjorde, at hotelbranchen blev hårdt ramt, og vi kunne samtidig se, at der er boligmangel i Vordingborg, siger han.

I det kommende boligbyggeri ved Vordingborgs havnefront bliver der plads til både klubfaciliteter og et moderne friplejehjem ud til vandet.
I det kommende boligbyggeri ved Vordingborgs havnefront bliver der plads til både klubfaciliteter og et moderne friplejehjem ud til vandet. Foto: ERIK arkitekter

Plads til både unge og ældre

Hos parterne bag er håbet at kunne skabe et nyt boligområde, hvor der er plads til alle generationer. Derfor er der også tænkt et friplejehjem med 60 plejehjemsboliger ind i byggeriets nederste etager.

Og det er tiltrængt, for kommunen kommer til at mangle plejeboliger. Byggetilladelsen er endnu ikke givet, så der er endnu ikke taget en beslutning om friplejehjemmet, men at der kommer et friplejehjem i Vordingborg er taget med i de kommunale planer for næste år.

I Vordingborg Kommunes budgetaftale for 2022 skriver aftaleparterne:

Det er dog forventet, at der bliver etableret et friplejehjem med 60 boliger på Sydhavnen i Vordingborg. Det vil i flere år til fulde kunne dække det behov som kommunen måtte have for flere plejeboliger.

Hvis byggeansøgningen bliver godkendt, og byggeriet går efter planen forventer parterne bag, at det nye område og de mere end 130 boliger står færdigt i slutningen af 2023.

Den ene bygning på havnen forventes at blive op mod 15-etager høj. Kiss Development og Scandinavian Property Development kalder den et nyt pejlemærke for hele Vordingborgs havnefront.
Den ene bygning på havnen forventes at blive op mod 15-etager høj. Kiss Development og Scandinavian Property Development kalder den et nyt pejlemærke for hele Vordingborgs havnefront. Foto: ERIK arkitekter