Voldsom eksplosionsbrand - lokal fotograf redder mand ud af flammer

Sent søndag aften lykkedes det en lokal fotograf at redde en mand ud af flammerne i en bygningsbrand på Riddergade i Vordingborg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Beboerne på Riddergade i centrum af Vordingborg kunne omkring klokken 23.00 søndag aften pludselig høre et kæmpe brag.

Den lokale fotograf, Per Rasmussen, der bor i gaden, var egentlig gået i seng, men vågner til lyden af et kæmpebrag. Efterfølgende lyder det som om, det regner ned fra himlen, og da Per Rasmussen kigger ud ad vinduet, kan han se, det daler ned med forskellige genstande.

- Jeg ryger op, får tøj på og tager instinktivt mit kamera med. Jeg kan godt se, at der kommer røg ned ad Riddergade, men først da jeg kommer ned i vores indkørsel, kan jeg se, at det er lige ovre på den anden side, fortæller Per Rasmussen til TV2 ØST.

quote Jeg kan pludselig se, at der står en mand inde midt i flammerne

Per Rasmussen, Vordingborg

- Da jeg kommer ned, kan jeg se, at det er bygningen med en høj kælder, hvor der er restaurant, der brænder. Jeg kan pludselig se, at der står en mand inde midt i flammerne.

Får hjulpet mand ud af flammerne

Per Rasmussens datter, som også fotograferer, er i farten løbet med over til den brændende bygning.

- Jeg giver min datter mit kamera og løber derover for at hjælpe ham, fortæller Per Rasmussen.

Læs også
Person fløjet til Rigshospitalet efter eksplosionsbrand i Vordingborg
Læs også
Person fløjet til Rigshospitalet efter eksplosionsbrand i Vordingborg

Der sker nogle flere eksplosioner, og flammerne bliver kastet langt ud af vinduerne.

- Da jeg kan kigge ordentlig derind, kan jeg se, at manden står i murbrokker til livet med en hund i favnen, som manden siger, jeg skal tage. Så jeg kravler ind og får fat i hunden, som jeg bringer over på den anden side af gaden, siger Per Rasmussen.

- Så løber jeg tilbage igen, og der er manden kommet tættere på døren, men sidder fast. Så jeg rækker hånden ind og får fat i hans arm. Så trækker jeg ham alt, hvad jeg kan, ud af murbrokkerne, ud af huset, og så slæber jeg ham væk hen over vejen.

Her lykkedes det den lokale fotograf Per Ramussen at redde en mand ud af flammerne.
Her lykkedes det den lokale fotograf Per Ramussen at redde en mand ud af flammerne. Foto: Ida Eline Dybdahl Rasmussen

Fik ham kun lige ud i tide

Det er først bagefter, at alvoren går op for Per Rasmussen, og at han indser, at han også udsatte sig selv for fare.

- Jeg havde kun lige fået ham ud, da en eksplosion mere sætter det hele i flammer. 10 sekunder efter, jeg fik ham ud, står det hele i flammer, siger Per Rasmussen.

quote Jeg ser et menneske i live, og det er instinktivt det, man går efter for at redde ham. Hvis det hele var styrtet sammen, ville der ikke være noget at gøre

Per Rasmussen, Vordingborg

Den lokale fotograf fortæller, at han bare reagerede prompte og ikke nåede at tænke eller overveje, hvad konsekvenserne kunne være for hans egen sikkerhed:

- Jeg ser et menneske i live, og det er instinktivt det, man går efter for at redde ham. Hvis det hele var styrtet sammen, ville der ikke være noget at gøre, siger han.

- Men jeg kunne ikke stå i 10 sekunder og vente på, at han brændte op.

Artiklen fortsætter under videoen.

Person er alvorlig forbrændt 

Da Per Rasmussen får manden ud af flammerne, kan de høre, at brandvæsenet er på vej.

- Jeg ved, at han kom ind i et hus, hvor han blev oversprøjtet med vand i brusekabinen fortæller Per Rasmussen.

- Så kom der ambulance, helikopter og det hele lignede en krigszone.

Manden, der blev reddet ud af huset, er alvorligt forbrændt og fragtet med helikopter til Rigshospitalet.

- I det job, vi har, kan vi blive sendt ud til noget, der er voldsomt. Når vi ved det hjemmefra, har vi sat et panserglas op, men sker der noget, man ikke har forberedt sig på, så er paraderne nede, siger Per Rasmussen.

- Jeg havde ikke forberedt mig på, at der stod en mand i flammerne, der havde brug for min hjælp.

Ifølge Ritzau kom en kvinde også til skade, da en eksplosionsagtig brand skete i bygningens kælder. Det oplyser vagtchef ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi Michael Skræddergaard mandag formiddag.

Kvinden faldt på grund af rystelserne, så hun har ikke fået brandskader.

Vant til at komme ud til voldsomme episoder

Per Rasmussen arbejder som professionel fotograf og er vant til at komme ud til alverdens brændpunkter.

- Det lignede en krigszone, og der var en masse ting, der eksploderede hele tiden, og ting fløj om ørerne på os, fortæller han.

Per Rasmussen har før oplevet at komme ud til voldsomme oplevelser og ved, at det er vigtigt at have psykologsamtaler efterfølgende, hvor man får snakket tingene igennem.

- Så det har jeg takket ja til med det samme, siger han.

quote Jeg ved, at han kom ind i et hus, hvor han blev oversprøjtet med vand i brusekabinen

Per Rasmussen, fotograf

Per Rasmussen har gennemført førstehjælpskursus flere gange og været på et såkaldt HEAT-kursus med Ekstra Bladet, som arrangeres af det folk, der tidligere har gjort tjeneste i Jægerkorpset, hvor man lærer, hvordan man agerer i konfliktsituationer.

- Jeg ved ikke, om det er fordi, jeg har lært noget tidligere. Jeg slår ikke op på side 17 i bogen - jeg ser bare en mand, han er live, han råber på hjælp, og han kan ikke komme fri.

Indsatsleder: - Det har virkelig sagt 'bang'

Ifølge indsatsleder Knud Erik Døssing fra Midt- og Sydsjællands Brand og Redning var det et voldsomt syn, der mødte brandvæsenet, da de rykkede ud søndag aften.

- Det er sammenstyrtningstruet af samtlige vægge og gavle, så vi bliver nødt til at slukke det udefra, så det tager meget længere tid at få styr på branden, siger Knud Erik Døssing til TV2 ØST.

Det lykkedes dog:

- Vi får styr på flammerne på den måde, at det ikke vil brede sig til de omkringliggende ejendomme.

Indsatsen med at slukke ilden stod på i flere timer. Først klokken 06.45 kunne indsatslederen meddele, at arbejdet på stedet var færdigt.

På grund af det omfattende slukningsarbejde blev den tidlige morgentrafik omdirigeret af hjemmeværnspersonale.

Artiklen fortsætter under billedet...

Det var indsatsleder Knud Erik Døssing fra Midt- og Sydsjællands Brand og Redning, der rykkede ud til branden på Riddergade i Vordingborg søndag aften.
Det var indsatsleder Knud Erik Døssing fra Midt- og Sydsjællands Brand og Redning, der rykkede ud til branden på Riddergade i Vordingborg søndag aften. Foto: Jesper Sandbirk - TV2 ØST

Indsatslederen kan dog ikke komme en brandårsag nærmere, da sagen nu efterforskes af politiet.

- Den eneste, jeg kan se, er, at den måde, vinduerne ligger ude på vejen på, vidner om, at det virkelig har sagt bang. Der har været knald på, og da jeg kommer frem, har flammerne allerede rigtig godt fat i hele huset, siger Knud Døssing.

Restaurant helt nedbrændt

Det er Ristorante Fellini som skulle have åbnet på hjørnet af Riddergade og Glambæksvej som nu er helt brændt ned.

Artiklen fortsætter under billedet...

Det er Ristorante Fellini på Riddergade i Vordingborg, som mandag morgen er brændt ned til grunden, efter en voldsom og eksplosiv brand.
Det er Ristorante Fellini på Riddergade i Vordingborg, som mandag morgen er brændt ned til grunden, efter en voldsom og eksplosiv brand. Foto: Jesper Sandbirk - TV2 ØST

Branden, der nu er under kontrol, har været så voldsom, at der kan være sket skade på andre bygninger på Riddergade, skriver Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

- Omkringboende kan have oplevet eksplosionen kraftigt og har man fået skade på ejendom el. andet kan henvendelse ske til 114. Ved ubehag efter røggener bedes man søge læge, skriver politiet på Twitter.

Der er dog mandag formiddag ikke oplysninger om, at andre bygninger er blevet beskadiget af branden.

Årsagen til branden kendes endnu ikke.


Nyhedsoverblik