Kommuner gennemgår 150.000 borgeres fortid

De danske kommuner gennemgår i disse uger 150.000 borgeres fortid. Det handler om modtagere af kontanthjælp eller uddannelseshjælp.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kommunerne skal finde ud af, hvilke borgere som skal ned på den nye lave integrationsydelse, der træder i kraft den 1. juli. Ydelsen er cirka halvt så stor som kontanthjælpen og er ikke kun til flygtninge, der får asyl i Danmark.

Det skriver Avisen.dk

Alle kontanthjælpsmodtagere, som ikke har tilbragt syv ud af de seneste otte år i Danmark, vil komme på integrationsydelsen. Det har ingen betydning, om man var på jordomrejse, arbejdede eller tog sig en uddannelse i udlandet. Kun udsendelse i militærtjeneste er undtaget.

Hverken KL eller Foreningen af Socialchefer har overblik over, hvordan det generelt går med at komme igennem de mange sager.

Man er i gang, men arbejdsmængden er enorm lige nu, fordi der er sket et stort antal ændringer på området på en gang, lyder meldingen fra Helle Linnet, formand for Foreningen af Socialchefer og socialchef i Vordingborg Kommune.

Ud over integrationsydelsen skal andre store reformer rulles i gang. Det er den nye 225-timers regel og det nye kontanthjælpsloft, som træder i kraft til efteråret. Der er også nye regler for familiesammenførte, som kan blive sat ned i ydelse, hvis begge i et par er på kontanthjælp, forklarer hun.

- Beregninger af forsørgelser er en massiv administrativ arbejdsbyrde lige nu. Vi samarbejder med KL om at finde nogle it-systemer, der kan understøtte det. Vi skal nok få varslet alle inden 1. juli, siger Helle Linnet til Avisen.dk.

Et forsigtigt bud på, at små ti procent af kontanthjælpsmodtagerne kan blive flyttet til integrationsydelse, lyder realistisk, vurderer hun.


Nyhedsoverblik