Købmanden blev nedlagt - nu genåbner borgerne butikken

Da Dagli'Brugsen lukkede, tog borgerne selv affære og begyndte projektet om at genåbne den lokale købmand. Onsdag skrev de under på købet af ejendommen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I tre måneder har borgerne i Kalvehave på Sydsjælland ikke haft en dagligvarebutik.

Coop valgte nemlig at lukke Dagli’Brugsen i Kalvehave, som en af de 12 butikker, der er lukket på landsplan, da det ikke er økonomisk rentabelt for koncernen.

Det har haft konsekvenser for beboerne og byen. 

- Det har været mærkeligt for folk, der har skullet finde andre løsninger, for at få deres dagligvarer, og det har gjort, at Kalvehave er blevet en lidt trist og død by, siger Rasmus Oxfeldt Larsen, direktør i Kalvehaves butikshus APS.

Men nu har borgerne taget sagen i egen hånd og anlagt Kalvehave Butikshus Anpartsselskab.

- Dagligvarerbutikken er vigtig til at give liv til byen, fordi den har en sammenhængskraft mellem havnen, sejlerne, sommerhusgæsterne og de lokale, som ikke har mulighed for at kunne køre de ni kilometer hen til andre handlemuligheder, fortæller Rasmus Oxfeldt Larsen.

Læs også
Først kæmpede de mod udrejsecenter - nu går borgerne sammen om ny købmand
Læs også
Først kæmpede de mod udrejsecenter - nu går borgerne sammen om ny købmand

Onsdag kunne selskabet skrive under på købet af den ejendom, der tidligere husede Dagli’Brugsen.

Penge til bygningen er tjent ind ved at sælge 462 anparter af 2.500 kroner stykket. Selskabet har dermed indbragt 1,2 millioner.

- Det er en vild følelse. Kalvehave er en by med kun 600 indbyggere, så det, at vi har kunnet sælge næsten 500 anparter, er jo ret stort, siger Rasmus Oxfeldt Larsen.

Borgerinvolvering flytter bjerge

Hos Slow Cofee café blev underskriftet fejret med flag. 

- Nu glæder vi os bare til butikken åbner. Lige nu kan man ikke hente det, man lige står og mangler. Så hvis jeg løber tør for mælk, så kan jeg ikke lave mere, siger ejer Jette Ditlefsen. 

Dog mangler der stadig lidt penge, hvis selskabet helt skal undgå et lån, så de leder stadig efter potentielle købere til anparterne.

Butikken vil nu genåbne som en 'MinKøbmand'. Et koncept som dagligvarekoncernen Dagrofa står bag. Koncernen har været med undervejs i projektet og her tror projektchef Henrik Pedersen på, at butikken kan blive en succes.

- Vi har tal og målinger på, at når borgerne er involveret i tingene, så sker der noget i den positive retning – det er punkt et. Punkt to er, at når vi moderniserer forretninger, så sker der også noget, siger projektchefen. 

Hvis alt løber efter planen kan butikken genåbne 1. juli.  


Nyhedsoverblik