Hovedmand i sag om narkosalg ved tv-station får nedsat dom

To mænd har fået nedsat deres dom i Østre Landsret efter sag om narkosalg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En nu 26-årig mand blev i første omgang idømt sammenlangt 12 år og ni måneders fængsel i byretten i Nykøbing Falster, efter han har solgt narkotika på Sydsjælland i 2019.

11 af årene fik han for sin rolle som hovedbagmand i organiseringen af salg af hash, kokain og amfetamin. Derudover fik han en tillægsdom på et år og ni måneder for blandt andet at køre bil i påvirket tilstand.

Den dom er dog for hård. Det slog Østre Landsret fast torsdag. Bagmanden Christian Holm Nielsen skal i stedet samlet 10 år i fængsel og betale 600.000 kroner, som er det anslåede udbytte for salget af narkotika. 

- Min klient er tilfreds, men han havde gerne set sig frifundet eller straffet mildere. I lyset af det, han har erkendt, så er han meget tilfreds med resultatet, siger forsvarer Asser Gregersen.

Salg af narkotika fra parkeringsplads

Sagen udspringer sig af salg af narkotika i 2019. Her blev en stor del af handlerne foretaget fra en parkeringsplads i Vordingborg, der ligger ved siden af uddannelsesinstitutioner, et boligområde og TV2 ØST, som i flere måneder filmede salgsaktiviteterne.

Som det også fremgår af videoen i starten af artiklen, kan man se unge mennesker, der åbenlyst handler narkotika og også ind i mellem tager en bane.

I byretten i Nykøbing Falster blev Christian Holm Hansen dømt for salg og besiddelse af i alt 86 kilo hash, 1,5 kg kokain og 1,4 kg amfetamin. Derudover blev han dømt for at eje to våben og forsøg på anskaffelse af en pistol samt frihedsberøvelse, vold og afpresning af en mand, der skyldte ham penge.

Forholdene i forhold til våbenbesiddelse blev han dog i landsretten frikendt for.

- Han blev dømt for den samme mængde narkotika, men han er blevet frifundet for de to skydevåben. Man fandt ikke, at anklagemyndigheden havde fremlagt tilstrækkeligt bevis, siger Asser Gregersen.

Medskyldig fik også nedsat straf

I sagen er også en anden mand med tilknytning til rockergruppen Bandidos blevet dømt.

Han fik i byretten to år og seks måneders fængsel for at have tævet manden, der skyldte penge. Derudover fik han opholdsforbud mod at være i Vordingborg i Bandidos' klubhus. Den dom er nu nedsat til to års fængsel og opholdsforbuddet i Vordingborg er blevet ophævet.

- Vi fik ikke medhold i alle punkter, vi kom med, men en nedsættelse fra to år og seks måneder til to år, det er en markant ændring og forbedring. Set i forhold til det, er jeg og min klient, glad og tilfreds, siger forsvareren for den dømte Bandidos-rocker, Martin Cumberland.

Begge forsvarer for de to dømte, mener at byretten i første omgang gav for hårde domme.

- Byrettens dom var skudt helt ved siden af. Man skal kigge på sagens grovhed, de gældende forhold og kigge på øvrige sager og så finde en passende linje. Det var det, der lykkedes i landsretten. Vi fremlagde praksis for øvrige sager og fik vist, at byrettens dom var for høj, siger Martin Cumberland.

Anklager tilfreds trods nedsat straf 

På trods af, at straffen altså blev nedsat for begge mænd, er anklager Lotte Nielsen tilfreds.

- Dommene landede et sted, hvor det giver mening, også i forhold til praksis. Den er, hvor den skal være. Jeg er godt tilfreds med det, de blev dømt med, siger Lotte Nielsen.

Hun understreger, at Christian Holm Hansen blev frifundet i forholdene om våben, derfor er det naturligt at straffen blev nedsat.

Christian Holm Hansen er efter dommen forsat varetægtsgængslet.

Den øvrige dømte mand blev løsladt. Han mangler at afsone fem måneders fængsel. Dem vil han afsone på et senere tidspunkt.