Hørte du bragene? Her er forklaringen

To F16-kampfly brød onsdag eftermiddag lydmuren. Braget kunne høres på Sydfyn og Sydsjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

To voldsomme brag med få sekunders mellemrum.

Sådan lød det kort før klokken 16.00 på Sydsjælland og på Sydfyn, hvor to F16-jagere fra afviserberedskabet brød lydmuren. Det bekræfter Forsvaret overfor TV2 ØST.

- Det var os. Flyene er i luften og er på vej til Bornholm på en opgave, bekræfter Martin Nymann, der er vagthavende officer på Forsvarets Operationscenter.

Afviserberedskabet sendes typisk på vingerne, når russiske fly nærmer sig den danske grænse. 

Tanya Rossé Jessen fra Vordingborg kiggede op på himlen over Tappernøje og undrede sig over, at to jagerfly fløj så parallelt. Derfor tog hun billedet her lige inden, de to fly brød lydmuren.
Tanya Rossé Jessen fra Vordingborg kiggede op på himlen over Tappernøje og undrede sig over, at to jagerfly fløj så parallelt. Derfor tog hun billedet her lige inden, de to fly brød lydmuren. Foto: Tanya Rossé Jessen

Konstant i beredskab

Forsvaret har konstant to F16-jagere stående i beredskab, der kan reagere, hvis et fly er på vej mod den danske grænse, eller hvis man taber kontakten med et fly. Der er i øjeblikket en øvelse i området, men det er afviserberedskabet, som lavede bragene, bekræfter Forsvaret overfor TV2 ØST.

Øjenvidner har overfor TV2 ØST beskrevet braget onsdag som så voldsomt, at lufttrykket kunne ses i vinduerne.

Lydmuren brydes omkring 1225,5 kilometer i timen - lidt afhængigt af temperaturen og lufttrykket.